Reklame @Ost & Ko

Mens corona raser overalt omkring os, blev jeg inviteret på en osterejse med stop i Irland, Frankrig og Danmark. Rejsearrangøren var Mejeriforeningen/Ost & Ko – og jeg behøver vel ikke fortælle, at jeg ikke engang skulle finde passet frem, da alt foregik hjemmefra?

Mine rejsekammerater var madformidler Janne Bagger fra Smag for Sundhed og madskribent Louise Dandanell Ørsted (Louises Køkken). Sammen skulle vi kreere en treretters menu, hvori irsk cheddar, dansk danablu og fransk mont d’Or skulle indgå.

Som opvarmning til rejsen fik vi en video, hvor kokken Simon Thrane fra CPH Gourmet viste os, hvordan han tilbereder en treretters menu med ostene. Derefter var det op til os. Jeg fik ansvaret for forretten.

Vi spiser
At smage kan også være en rejse, og vi kom vidt omkring – bag hver vores skærm.

Min ost: En irsk cheddar

Det kan godt være, at vi ikke kunne rejse, men det kunne ostene til gengæld. På min matrikel landede en ost fra Irland. En meget anderledes cheddar end de fleste, vi støder på her i Danmark. Små huller i ostemassen, der vidner om en ikke industriel fremstilling, og en smag med styrke, der både er syrlig, prikker på tungen og har en snert af stald – på den gode måde 🙂 . Og ganske rigtigt, her var en råmælkscheddar fra det lille familiemejeri Derg Farmhouse Cheese lavet af mælk fra egne køer. Cheddaren er lagret i 9-12 måneder.

Cheddar

Denne cheddar gav mig lyst til at nørde ned i cheddar – det må der vist komme et senere blogindlæg om.

Min forret: Salt cheesecake

Med inspiration fra Simons video valgte jeg at bruge syltede grøntsager, en flot grøn timianolie og et sprødt element..

Jeg lavede en salt cheesecake med syltet grønt, timianolie og et sprødt ostet fladbrød.

Cheesecake med cheddar

Der er flere elementer i retten, men det meste kan laves i forvejen, hvis man serverer den til gæster.

Salt cheesecake med syltet grønt

Bund
50 g valnødder, ristet nogle minutter på en tør pande
130 g bornholmske rugkiks
50 g smør, smeltet

Ostemasse
400 g flødeost naturel
2 æg
120 g cheddar, revet
lidt salt
friskkværnet peber

Syltet grønt

Du kan bruge de grøntsager, du måtte have – og du kan sagtens lave rigeligt, da du kan bruge det til mange andre retter – fra fx salater og sandwich til burger og omelet.

INGREDIENSER:

Syltelage (passer til ca. 400 g grøntsager)
1 dl lagereddike
1 dl vand
½ dl sukker
Blandede grøntsager i strimler (jeg brugte gulerod, glaskål og pastinak samt æble)

SÅDAN GØR DU
  • Striml grøntsagerne fint, fx på et mandolinjern.
  • Kog eddike, vand og sukker op.
  • Hæld den varme lage over grøntsagerne og lad det trække til det bliver koldt.

Cheesecake med cheddar

Timianolie

Denne olie har en superflot grøn farve og en skøn smag af timian. Olien kan fx også bruges i dressinger og saucer.

INGREDIENSER:

2½ dl rapsolie
75 g frisk spinat
½ bundt timian

SÅDAN GØR DU
  • Varm olien op til 65 grader.
  • Blend spinaten godt.
  • Hæld den varme olie i blenderen og blend videre i et godt stykke tid (gerne længe – efter fem minutter slap min tålmodighed dog op).
  • Tilsæt frisk timian og blend videre til bladene er fuldkommen findelte.
  • Sigt olien gennem en finmasket sigte (jeg brugte et osteklæde i en sigte) og hæld i en lille flaske eller glas til sidst.

Knækbrød med cheddar

Sprøde fladbrød med cheddar

Disse sprøde og knasende brød minder mig om de små ostekiks, min mormor og morfar serverede, når der kom gæster. Igen er portionen større end til at servere til en cheesecake, men det gør ikke noget – de er fine som en lille knasende hapser.

INGREDIENSER (SVARER TIL TO BAGEPLADER):

50 g majsmel
25 g havregryn
2 dl mælk
200 g hvedemel
70 g cheddar
olivenolie
havsalt i flager

SÅDAN GØR DU
  • Bland majsmel og havregryn med mælk, og lad det trække i 10 minutter.
  • Kom hvedemel og cheddar i, og rør til en dej.
  • Lad den hvile i 15 minutter.
  • Del dejen i to. Brug lidt ekstra mel og rul tyndt ud på bagepapir.
  • Pensl med olivenolie og drys med flagesalt (ikke for meget, da osten også er salt).
  • Bag ved 190 grader (varmluft) i ca. 13 minutter til brødene er lysebrune og sprøde.
  • Afkøl, knæk og spis!


Og resten af menuen?

Den kan du se her:

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

3 Comments

  1. […] en cheddar i hånden var jeg lige før jul på en osterejse i forbindelse med en Ost & Ko-kampagne. Her skulle jeg udvikle en forret, hvor en irsk […]

  2. Piskeriset 20. december 2020 at 20:04 - Reply

    Den ser vanvittig lækker ud <3

    Rigtig glædelig jul – håber du kommer på flere osterejser i 2021 (og gerne hvor du skal bruge passet ;-))

    • Ostesnak 20. december 2020 at 20:23 - Reply

      Tak. Det håber jeg sandelig også. Jeg havde nogle spændende osterejser op programmet for 2020, men jeg håber, at 2021 bliver helt anderledes!
      Rigtig god jul til dig, også ‍

Skriv en kommentar