Top 1 fra en osterejse til Holland.
Man kan nemt se derover, og det tager kun få minutter at krydse vandet mellem fastlandet og den lille ø. Og alligevel føles det som at komme til en helt anden verden, hvor tiden går sin egen gang.
Et skilt på huset byder velkommen: De Eenzaamheid eller Ensomheden. Her bor Jan og Roos van Schie. Øen ligger i en sø i Zwanburger Polder, sydvest for Amsterdam. Øen måler 1 km2, og naboerne er en landmand og en vindmølle. Som med de andre poldere i Holland er der tale om inddæmmet land. Her er vi 60 cm under havets overflade, og den gamle lerede havbund gør køernes mælk særlig.
Økologisk råmælksost
Jan og Roos overtog gården i 1984, og de er den femte generation af landmænd på stedet. I dag har de 42 køer og laver syv oste dagligt i det lille mejeri. Mælken er økologisk og pasteuriseres ikke. Råmælksostene sælges under mærket Wilde Weide (som betyder Vild Eng). De deler mærket med et andet lokalt gårdmejeri.
Du kan købe Wilde Weide i Holland men også i USA og på Borough Market i London.
‘Boerenkass’ versus ‘kaas van Boeren’
Wilde Weide er en ‘boerenkaas’ som kan oversættes til ‘gårdmejeri-ost’. Med det mener man en råmælksost produceret på gården og som ikke varmes op til mere end 35°C (altså tæt på koens egen kropstemperatur).
Når man derimod taler om ‘kaas van Boeren’ eller ‘kaas van de boerderij’ (ost fra gården), så taler man om en ost lavet på pasteuriseret eller termiseret mælk.
Lad os kigge ind i det lille mejeri!
Vil du læse mere fra osterejsen?
Dette var min sidste historie (i denne omgang) fra en uforglemmelig rejse til Holland.
De andre dele af historien finder du her:
Beemster (et osteområde og et oste-brand)
En morgning på Alkmaar ostemarked
Remeker – et gårdmejeri med en anderledes mindset end de fleste andre
Min top 10 fra osterejsen
Er du nysgerrig på hvem planlagde denne rejse, kan du læse om Cheese Journeys her.
[…] 4: Besøg på gårdmejeri på ø (naturligvis skulle vi […]