Reklame @Cheese Journey
For en ostekommunikatør, der elsker at rejse og møde ostefolk verden over, er det en drøm at få lov til at være en del af teamet i det amerikanske firma Cheese Journeys. I november 2021 gik turen til England, en tur, der var længe ventet, da den havde været udsat flere gange pga. corona.
Da jeg har fået mange nysgerrige spørgsmål om, hvad en Cheese Journey egentlig er for en størrelse, har jeg lavet en dagbog over de begivenhedsrige fem dage – i ord og billeder.
Dag 1: Gastrotur i London
På denne tur er vi omkring 30 mennesker, hvilket er en ret stor gruppe. Alle er fløjet ind til London i løbet af weekenden, og mandag morgen samles vi tæt ved Tower Bridge (og det skønne fødevaremekka Borough Market), og ugens officielle program begynder.
En vigtig mission
Hos Neils Yard Dairy (de har ostebutikker flere steder i London) får vi en introduktion til virksomheden, der siden slutningen af 1970erne har arbejdet med missionen: To improve British Cheese. Det gør de gennem et tæt samarbejde med osteproducenter og står for salget af ostene via egne butikker, engros og eksport. En længere historie om denne fascinerende virksomhed følger i et senere blogindlæg.
Madskribent og kogebogsforfatter Celia Brooks fortæller om Borough Market, der med sine 1000 år gamle historie er et af Londons ældste fødevaremarkeder. De eksisterende bygninger daterer tilbage til 1756, og staderne er i dag indtaget af små producenter primært med bæredygtige og sociale projekter. På vores tur rundt får vi bl.a. en smagsprøve på frisk sukkerrørsjuice, irakisk inspireret streetfood, østers & bobler, spansk sortfodsskinke og naturligvis ost, både engelsk og italiensk.
Med et klassisk Scotch Egg i en papirspose (kogt æg indpakket i pølsekød, paneret og friteret), kører vi i bus mod Somerset, som skal være basen for resten af turen (det er jo herude, at cheddar oprindeligt stammer fra).
Da bussen efter et par timer kører ad små veje, naturligvis med hække langs markerne, er solen ved at gå ned, og nu fremtoner North Cadbury Court. Stedet ejes af tredje generation af cheddar-familien Montgomery. Huset er Jamie Montgomerys barndomshjem. Sammen med sin nu afdøde bror, har han sat huset utroligt nænsomt i stand, og jeg forstår godt, at brudepar valfarter hertil for at holde bryllupsfesten her.
Med et glas bobler i den ene hånd og et kort over de tre etager går vi på opdagelse. Jamie fortæller historier om huset, og hvordan det var at vokse op her. Himmelsenge, gamle badekar midt på gulvtæppet, små skjulte trapper, kaminer med buldrende ild – det hele er her.
Til at mætte de mange munde har Cheese Journeys to kokke med. De serverer indiske mad, mens Camilla fra The Somerset Wine Company fortæller om de lokale vine, der pga. klimaforandringer får bedre og bedre betingelser.
Dag 2: Dagen med det store osteevent
Denne dag er for mange højdepunktet på ugen, da toppen af engelske ostemagere kommer på besøg. Vi bliver op til 60 til middag, og efter en ostesmagning står menuen på ’rabbit pies’. Kokkene har derfor inviteret os på kokkeskole, hvor vi hjælper med at lave 60 små tærter, mens de rundhåndet deler ud af deres små fif og kokketricks.
Osteinfluenceren Madame Fromage, som også hedder Tenaya Darlington, afholder denne formiddag et minikursus i madfoto, og snart løber alle rundt med en mobiltelefon og en ost eller noget andet i hænderne for at finde den bedste baggrund og det perfekte lys.
I løbet af eftermiddagen ankommer vores gæster. De repræsenterer i alt 12 mejerier, nogle er gårdmejerier, andre er lidt større. I et separat blogindlæg vil jeg fortælle om disse skinnende stjerner på den britiske ostehimmel.
Der er dækket særligt flot op i ’the Ballroom’ denne aften, og der er lavet bordplan, så ostemagerne blandes med gæsterne. Aftenen indledes med en ostesmagning, hvor hvert mejeri kort præsenterer deres ost på tallerkenen, men også fortæller lidt om deres egen historie. Hvordan kom de i gang med at lave ost eller om deres families ostehistorier. Et begreb, der går igen, er regenerativt landbrug, som tydeligt optager ostemagerne meget. Det kan du læse mere om i et efterfølgende blogindlæg.
Dag 3: Ostemaleri, relax og cocktails
Hvis man ikke skal male en ost på en osterejse, hvor skal man så? Kunstneren Mike Geno er også med på holdet, og hans malerkarriere er fokuseret på at male oste. Det skal vi i dag prøve kræfter med. Først vælger vi den ost, vi gerne vil portrættere. Jeg vælger Applesby’s cheshire, som er en orange ost med en smuk naturskorpe med alverdens nuancer på. Mike fortæller hvordan vi skal angribe det, og så breder en dyb koncentration sig i rummet. Vi blander vores egne farvenuancer og tegner først omridset op, før vi går i gang med detaljerne. Mike kommenterer og hjælper undervejs – og pludselig er der gået flere timer, og vi står alle (lidt imponerede) med et maleri i hånden.
North Cadbury Court føles allerede nu hjemligt, og der i dag tid til at tage et spil billiard, gå en tur i spaen eller blot vandre ned over den skrående plæne, hvor køerne græsser.
Senere fortæller Tenaya om cocktails og ost, og vi smager en god kombi mellem traditionel farmhouse cheddar og en whisky cocktail (irsk sødlig whisky, chartreuse og sød vermuth samt et skvæt citronsaft). Jeg minder mig selv om, at cocktails og ost er et område, jeg burde udforske lidt mere.
Dag 4: Montgomery Cheddar, køer og Camelot
Montgomery Cheddar ledes i dag af Jamie Montgomery, og mejeriet ligger fem minutters gang væk. Vi går derned og oplever den ganske særlige cheddarproduktion, hvor blokke af ostekorn stables, mens de syrner. Det kan du læse om i et efterfølgende blogindlæg. På modningslageret smager vi cheddar med forskellige modningsgrader. Det slår mig, hvor forskellige disse cheddaroste er fra de almindelige, som vi oftest køber herhjemme.
Om eftermiddagen går Jamie med os op på Cadbury Castle, som er en kunstigt forhøjet bakke fra bronze- og jernalderen. Den har måske – eller måske ikke – noget at gøre med legenden om Kong Arthurs hof Camelot. Jamie fortæller om, dengang arkæologer fandt potteskår fra middelalderen. Om om hvordan eksperterne har konkluderet, at her var formentlig en vigtig militærbase, hvor magtfulde mennesker mødtes.
Det giver sådan set god mening, for her fra toppen er en fantastisk udsigt over grønne marker og bløde bakker.
Nedenfor bakken ligger stalden, hvor Montgomerys jerseykøer holder til. Det har været et mildt efterår i år, og køerne er netop taget ind fra markerne dagen før. Deres mælk kan man ikke lave cheddar af, da fedtindholdet er for højt. Den bliver i stedet brugt til osten Ogleshield, som er perfekt til raclette. Hvilket vi selv smager til aftenens middag.
Til afskedsmiddagen har vi fået en ny gæst. Osteformidleren Patrick McGuigan (som i øvrigt var min ostelærer, da jeg tog Level 1 og 2 ved Academy of Cheese) fortæller historien om engelsk ost. Den handler bl.a. om transformationen fra at være et erhverv i ruiner efter anden verdenskrig til opblomstringen, der finder sted nu. Det vil jeg blogge mere om i et efterfølgende blogindlæg.
Middagen finder i dag sted i ’the Yacht Club’, en lille hytte ved en sø ganske få hundrede meter fra hovedhuset. Efter middagen står vi omkring et bålfad og deler erfaringer, fortæller historier og griner. Det rører mig at tænke på, at her er en gruppe mennesker, som for fem dage siden stort set ikke kendte hinanden. Men nu efter fire fulde ostedage, er der virkelig blevet delt personlige historier og drømme.
Dag 5: Westcombe Dairy, publunch og farvel
Vi besøger Westcombe Dairy, som er gået fra at lave cheddar i store blokke til traditionel farmhouse cheddar. Samtidig er det et meget innovativt mejeri, der har stort fokus på regenerativt landbrug. Mejeriet drives af far og søn, og det er sønnen Tom Calver, der fortæller historien. Vi besøger deres nye modningsgrotte, der er bygget ind i en bakke. En af medarbejderne er robotten ’Tina the Turner’, der sørger for at vende de mange oste.
Øl og ost
På matriklen holder The Wild Beer Company til, og de laver sour beer, vildfermenteret og tøndelagret øl. Vi slutter af med en øl- og ostesmagning. Her oplever jeg et match made in heaven mellem deres råmælkscheddar og en vildfermenteret øl tilsat æblejuice (lokal, naturligvis). PS. Jeg har efterfølgende fundet nogle af deres øl i Væskebalancen i Valby.
Ingen Englandstur uden en rigtig pub lunch. Så her indtager vi det sidste måltid, inden bussen kører retur til Heathrow lufthavn, og vi drager i alle retninger.
Om Cheese Journeys
Den gæve kvinde bag Cheese Journeys hedder Anna Juhl. Hun er oprindeligt uddannet sygeplejerske. Karrieren tog imidlertid en drejning, da hun ‘kom hun til’ at købe en ostebutik. I Cheese Journeys kombinerer hun sine to passioner: Ost og rejser. I perfekt kuraterede osteprogrammer giver hun folk en osteoplevelse ud over det sædvanlige.
[…] omkring. Huset, som bedst kan beskrives som ren ’Downtown Abbey´, kan du se billeder fra i min dagbog fra cheddarodyséen med Cheese Journeys. Sir Archibald lavede cheddar, naturligvis af upasteuriseret mælk fra egne […]
[…] af højdepunkterne på min tur til England med Cheese Journeys var en aften, som vi delte med ikke mindre end Englands ‘rockstar cheesemakers’, når […]