Ost som et lille drys krydderi

Her i vores europæiske verden er ost en basisingrediens i vores køkkener. Der er naturligvis forskelle på landenes oste. Vores skæreoste her i nord har en helt anden og mere blød konsistens end de mere tørre og faste oste fra Sydeuropa. Langt de fleste danske oste er fremstillet af pasteuriseret komælk, mens man syd på har lange traditioner for oste af både upasteuriseret mælk men også af mælk fra andre dyr som får, geder og bøfler.

Kigger vi derimod mod øst, dukker osten ikke så naturligt op. Oftest er det som friskost eller en ost i saltlage. Måske derfor tegnede der sig ikke et helt klart billede i mit hovedet, da jeg til Ost & Kos madbloggerkonkurrence under temaet ‘Ost – fra syd og øst til nord’ tænkte over, hvad jeg skulle finde på, når jeg nu ville kombinere de varme og duftende krydderier fra Østen med en dansk ost.

Pita med okse og esrom

Man kan se på ost som et krydderi i mad, og med den tankegang fik jeg hurtigt lyst til at fylde et pitabrød med marineret oksekød, lynstegte grøntsager, koriander – og give det hele et godt drys fintrevet ost på toppen. Jeg valgte esrom, som er en gammel dansk ostetype med en lidt blød konsistens. Den kan ikke umiddelbart rives fint, men det kan den efter en tur i fryseren. Tag den ud og riv med det samme. Ligger den ude lidt for længe, bliver den for blød, så må den en tur i fryseren igen.

Pita med okse og esrom

Pitabrød med oksekød, grøntsager – og et drys esrom

Ingredienser (4 pitabrød):
Marinade
1 spsk frisk ingefær
1 spsk sojasauce
1 fed hvidløg
1 spsk tomatketchup
2 spsk olivenolie
2 tsk Ras el Hanout (jeg brugte Mill & Mortars version af denne mellemøstlige krydderiblanding)

350 g skært oksekød

olie, til stegning
1 rødløg, skåret i tynde både
3 forårsløg, skåret i skiver
1 rød chili, finthakket
2 tomater, skåret i tern
3 spsk kokosmælk
salt og peber

salat
koriander
4 pitabrød
lidt frossen esrom

Skræl ingefær og hak det fint. Kom det i en frysepose sammen med de andre ingredienser til marinaden. Bland det godt. Skær kødet i strimler og kom det også i posen. Slå en knude på posen, og ælt den forsigtigt, til krydderierne er blandet godt med kødet. Lad det marinere i køleskabet i mindst en halv time, gerne længere.

Varm olie op i en wok eller dyb pande og svits kødet med sin marinade. Tag det af, når det er brunet godt. Svits løg i nogle minutter, tilsæt chili og derefter tomater. Kom kødet tilbage og lad det stege med kort tid. Smag til med kokosmælk, peber og evt. salt.

Varm pitabrød. Skær salat og nip koriander.

Fyld pitabrødene med kød- og grøntsagsblandingen samt salat og koriander. Top pitabrødet med et godt drys fintrevet esrom.

Pita med okse og esrom

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *