Måske kan jeg indimellem betegnes som en ostenørd, men det er ingenting i forhold til, at en forskergruppe ved University of Auckland i New Zealand har samlet en gruppe gode hjerner for at finde ud af, hvilken ost giver den perfekte pizza! Den perfekte pizza er defineret til at have en gyldenbrun let ristet farve og en boblende overflade med lidt olieglinsende fordybninger.
DET VIGTIGSTE FØRST
Lad os starte med konklusionen (for det er jo nok det mest interessante for de fleste af os).
Forskerne undersøgte blandt andet cheddar, emmental, gruyére og mozzarella. Og de kom frem til, at en kombination af mozzarella og en af de andre oste giver det bedste resultat!
Cheddar giver for eksempel ikke den boblende overflade, da osten er meget lidt elastisk. Gruyère bliver mindre gyldenbrun og emmental næsten ikke, hvilket hænger sammen med mængden af frigivet olie i osten. Mozzarella derimod giver den boblende overflade, men kan også brænde lidt af.
Billedet er fra videoen nedenfor og viser noget af forskerholdets arbejde
NU BLIVER DET NØRDET FOR ALVOR
Det unikke ved denne forskning er metoden. De brugte ikke en sensorisk analysemetode, dvs. at de ikke brugte mennesker til at bedømme farve, udseende og smag. Det ville have været ret subjektivt. Derimod brugte de en mere objektiv og kvantificerbar metode: Machine vision technique. Ok, det er ret nørdet, og hvis du stadig ikke er stået af, så kan du høre en af forskerne fortælle entusiastisk om projektet her:
Jeg tror nok, at jeg blot vil nøjes med at nyde min pizza… Velbekommen!
Og det gjorde vi også – efter adskillige test med forskellige ostekombinationer. Jeg fik hjælp af familiens yngste kok, der både styrede ost og sedler med navne.
PS. Udseendet er jo ikke alt, så det var også værd at bemærke smagsforskellene. For eksempel giver gruyère pizzaen en ret fyldig ostesmag, mens emmental smager af lidt mindre. Og frisk mozzarella næsten er helt sødlig.
[…] Hvis du ikke plejer at bruge frisk mozzarella på din pizza, så vil jeg opfordre dig til at gøre et forsøg. Lav en pizza med forskellige slags ost i hver sin ‘zone’ – og læg mærke til forskellen. Forskernes favoritost til pizza kan du læse om i et tidligere indlæg her. […]