En aften i 2016 hyggede to venner sig. De drak øl og spiste en grillet sandwich med ost. Du ved, sådan en sandwich, hvor osten smelter og løber lidt udenfor brødet og bliver knasende og sprød. De drak nok også lidt mere øl, og var fuldkommen enige i, at det allerbedste ved en sandwich er den sprøde smeltede ost. Pludselig stod en forretningsidé lysende klart for dem, og Lava Cheese begyndte at tage form.

Lava Cheese
Når man ser lavasten på Island (og det gør man hele tiden) ser man hurtigt ligheden…

Den bedste del af sandwichen

Lava Cheese er navnet på små sprøde ostekiks, der udelukkende består af bagt revet cheddar. De fås i dag i tre varianter: Naturel, drysset med chili samt røget.

Lava Cheese-familien
Lava Cheese-familien

En rejse tager fart

De to islandske venner, Guðmundur og Jósep, havde allerede flere iværksættereventyrer bag sig. Da de får idéen til Lava Cheese i 2016, er de dog i arbejde. Guðmundur arbejder som flysteward og laver sin egen forsigtige markedsanalyse. Han deler Lava Cheese ud til crewet ombord. Da kollegaerne efterhånden selv begynder at spørge efter Lava Cheese, ved han, at de har fat i noget. De to venner køber en brugt ovn på nettet, og så er de i gang.

De deltager i en madfestival i Harpa, og da de mærker begejstringen og i øvrigt sælger alt, hvad de har med, tør de for alvor tro på det.

Harpa er Reykjaviks koncertsal og konferencecenter.

Island bliver for lille

Da jeg i sommer rejste med min familie til Island, mødtes vi med Jóhann, som er den tredje person i virksomhedens ledelse.

Med udsigt over fjorden (og det har man tit i Island) fortæller han om rejsen fra idé til i dag, hvor otte mennesker dagligt bager sprøde ostesnacks. Produktionen er i øvrigt CO2-kompenseret via FNs Climate Neutral Now-initiativ, hvor virksomheder kan støtte bæredygtige projekter verden over, og dermed kompensere for egen CO2-udledning.

Lava Cheese fås i de fleste supermarkeder på Island. Men et lille hjemmemarked, begræsninger i mængden af islandsk produceret cheddar og toldtariffer samt en overvældende interesse fra udlandet gjorde det nødvendigt at tage næste skridt. Med en crowd baseret investering kunne Lava Cheese etablere endnu en produktion, og valget faldt på Gotland i Sverige. Herfra kan virksomheden ekspandere i Norden.

Johann fra Lava Cheese
Ostasnakk på islandsk betyder ikke Ostesnak, men derimod ostesnack 🙂
Lava Cheese

Ikke kun til øl

De sprøde og lidt salte crisps kalder naturligt på øl. Men de er også gode som en mættende snack on the go eller i mad fx brækket i mindre stykker og drysset over en salat eller smurt med en frisk gedeost eller flødeost som en lille canapé.

Hold øje med Lava Cheese!

Lava Cheese-familien
Lava Cheese med chili
Lava sten

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 3. september 2019Categories: Osterejse, OstetyperTags: , , , , , ,

Skriv en kommentar