Der findes så mange forskellige oste. Med forskellige farver, konsistens, duft og smag. Og der findes også mange dygtige mennesker rundt omkring, der er eksperter på lige netop deres ost. Nogle har lært håndværket af forældre, der lærte det af deres forældre osv. Andre har studeret sig frem til deres ostekunnen og kigget de erfarne ostemestre over skulderen.
Jeg har i lang tid spurgt mig selv, hvorfor jeg skulle forsøge med mine egne oste, når nu jeg kunne smage alle disse skønne oste, som andre var så gode til at lave. Men det var kun lige indtil jeg lavede min første ost. Og for hver gang jeg har forsøgt med en ny ostetype, jo sjovere er det blevet. For her i mit eget køkken er jeg tilskuer til et dramatisk teaterstykke nede i gryden, og det er lige fascinerende hver gang. Jeg starter med flydende mælk fra mælkekartonen, men når bakterierne og enzymerne tager over, og når den sødlige mælkeduft breder sig, så bliver mælken til valle og ost. Rigtig nørdet – og rigtig sjovt!
En god begynderost er ricotta – den er nem og hurtig at lave – find opskrift her
Foto: Stine Christiansen / Skovdalnordic.com
Mad & Venner bragte i marts 2017 en stor guide til hjemmelavet ost. Den var jeg forfatter til, og de flotte billeder her i denne blogpost stammer fra artiklen. De er taget af Stine Christiansen fra Skovdal Nordic.
Kom i gang
Her er mine tips til, hvordan du kommer igang med at lave dine egne oste
- Vælg uhomogeniseret sødmælk til din ost (her er fedtmolekylerne intakte, og det gør det nemmere at lave ost).
- Hygiejne – hygiejne – hygiejne. Skold udstyret, vask hænderne hyppigt og hold generelt en god køkkenhygiejne.
- Du behøver ikke at købe dig fattig i specialudstyr fra starten, men det er en god idé at anskaffe et præcist termometer, et osteklæde (en stofble kan også bruges, men den er lidt mere tæt vævet) og en pipette til afmåling af osteløbe. Herudover får du brug for ‘bakterier og kulturer’ alt efter hvilken ost, du skal lave. Jeg har i mit køkken osteløbe, syrevækker, og lipaseenzym. Ostebakker giver nogle flottere oste, men er ikke bydende nødvendigt.
- Lav mindre portioner (to liter mælk ad gangen), så er der mere plads til eksperimenter og fejltrin (som du lærer af).
Foto: Stine Christiansen / Skovdalnordic.com
Jeg har samlet mine opskrifter på hjemmelavede oste lige her, og der kommer løbende nye opskrifter til.
Du kan finde mere viden (og flere opskrifter) hos Hjemmeriet og Dansk Hjemmeproduktion, som begge også sælger grej til hjemmelavet ost.
God fornøjelse!
PS. Har du nogle gode erfaringer, som ikke er nævnt her, så vil jeg blive ekstraglad for en kommentar:-)
Jeg har lavet en hjemmelavet ost. Det er en havartitype. Nu skulle jeg kunne spise den. Men da jeg skar osteplasten af var den meget tør og hård. Hvad har jeg gjort forkert? Den har ligget på nøjagtig de grader den skulle.
Hej Lars,
Tak for dit spørgsmål. Jeg vil anbefale dig at spørge i enten gruppen ‘Os der er vilde med ost’ eller ‘Hjemmelavet ost’ på Facebook. I begge er der helt sikkert mange, der vil kunne hjælpe dig med et kvalificeret svar.
De bedste ostehilsner
Camilla
[…] Læs også Kom i gang med hjemmelavet ost! […]
Til flødeost skal jeg bruge 1/8 syrevækker. Er det bare lidt kærnemælk eller eller tykmælk?
Som syrevækker kan du både bruge en købt syrevækker eller syrnede produktet som fx kærnemælk eller tykmælk.
Ricotta: Hvorfor 88 grader? Hvor meget valle til næste portion? Behøver man røre rundt, hvis man bruger sousvide- stav? Nogen tips mht. smag? Er det ikke meget lidt salt? Hvornår i processen salter man bedst?
Tak for god inspiration.
Vh Eskil
Hej Eskil,
Tak for dine gode spørgsmål. Da jeg researchede på opskrifter, landede jeg på en, der fungerede for mig, og her var 88 grader temperaturen. Jeg er sikker på, at du også kan få ricotta ud, selv om du lander på en anden temperatur, men jeg har ikke efterprøvet det systematisk. Mht. valle og salt, så må du prøve dig frem til du finder punktet, der virker for dig. At røre rundt er for at undgå, at mælken brænder på – hvis det ikke er aktuelt med sousvide, så kan du vel springe det over? Jeg plejer at salte, når osten har drænet. Men prøv dig endelig frem, for du også lave en blødere eller hårdere ost alt efter, hvor meget du fx presser osten.
Og endelig kan jeg anbefale dig at være med i Facebookgruppen, der hedder: Hjemmelavet Ost. Her kan du virkelig få mange kvalificerede svar fra folk, der laver meget mere ost end jeg gør
Held og lykke med det hele!
Mange ostehilsner
Camilla
Hvor kan man købe et osteklæde henne? Syntes ikke jeg kan google mig til svaret 🙂
Hej Emma,
Det kan du bl.a. købe hos hjemmeriet.dk.
Du kan også bruge en stofble, og jeg ved, at nogen bruger enkelt lag af kaffefiltre (det har jeg ikke selv prøvet).
God fornøjelse!
Mange hilsner Camilla
[…] Læs også: Kom i gang med at lave ost […]
[…] I marts lavede jeg en artikel til Mad og Venner om hjemmelavet ost. Det resulterede blandt andet i et blogindlæg om hvordan man kommer i gang med at lave ost: […]
[…] Jeg har samlet nogle tips til, hvordan du kommer i gang med at lave dine egne oste lige her. […]
Hej Camilla.
Jeg har længe tænkt at jeg skulle gøre mig i ostemageriet, sådan helt fra start på mælk som du gør det. Nu må jeg vist hellere se at få afprøvet det – har jo minimal erfaring med min yoghurt oste produktion.
Tak for “skubbet” og tak for en vanvittig hyggelig dag i lørdags,
Kh La Cucina NADA
Hej Nada,
Selv tak for sidst, ja, det var så hyggeligt og inspirerende.
Jeg er ret sikker på, at du vil elske at fremstille dine egne oste. Som skrevet kommer der en opskrift på ricotta på bloggen meget snart, den er sjov at starte med.
Held og lykke!
Kh Camilla