Hjemmelavet friskost

Lav din egen ost!

EKSPERIMENT #1: MIN ALLERFØRSTE OST

I sensommeren var jeg i Finland nogle dage, hvor jeg var så heldig at være inviteret til frokost hjemme hos en kollega. Hun havde lavet en typisk finsk frokost. Der var kantarelsuppe, melon og røget rensdyrkød, en dejlig sommersalat med fisk, mørkt brød – og så var der hendes egen hjemmelavede ost. Opskriften var fra hendes bedstemor. Bemærk det fine mønster, der kommer fra osteformen.

 

Finsk firiskost

 

Jeg fik også opskriften og har nu kastet mig ud i min allerførste hjemmelavede ost nogensinde (ved egentlig ikke lige hvorfor det tog så længe). Min kollega havde en fin firkantet osteform af træ, hvor der var hul mellem bund og sider, så vallen kunne løbe fra. Jeg har i stedet brugt en sigte. Det gode ved denne opskrift er, at du ikke behøver særlige ingredienser, men bare kan kaste dig ud i det.

 

Ingredienser til hjemmelavet ost

 

HJEMMELAVET OST
3 liter sødmælk
1 spsk smør
2 æg
1 kg tyrkisk yoghurt 10% (eller græsk yoghurt 10%)
salt

Varm mælken op i en gryde, den skal næsten koge. Kom smør i og lad det smelte. Rør æg og yoghurt sammen og kom æggeblandingen i den varme mælk. Lad gryden stå over varmen (det må ikke koge), indtil konsistensen bliver kornet. Det sker stille og roligt, men kan tage tid (op til en time, dog kortere med græsk yoghurt end tyrkisk yoghurt). Husk at røre jævnligt. Læg et osteklæde (eller stofble) i en sigte og tag ostekornene op i sigten lidt efter lidt. Drys salt ind i mellem lagene (der skal en lille smule mere salt til, end du tror). Pres til sidst osten en anelse med fingrene, fold klædet ind over den og sæt i køleskabet i minimum seks timer.
Vend ud på en tallerken og server. Osten har en mild og delikat smag.

Store, bløde ostekort i først, senere bliver de lidt mindreOstekorn i sigtenHjemmelavet ost

 

BONUSTIPS TIL OSTENØRDEN
Og hvad er det så lige der sker i denne osteproces? Yoghurten er sur og får mælken til at skille (her bruger mejerier mælkesyrekultur), og æggets stivelse hjælper mælkens hvide bestanddele med at samle sig (her bruger mejerierne osteløbe). Så simpelt og alligevel vildt fascinerende!

 

Hjemmelavet ost

God fornøjelse!!!

32 kommentarer

  1. Denne ost kan med fordel lagres dette gøres ved at dyppe den kort i kogende vand så hullerne lukkes derefter påføres salt toppen og sider og lægges på en tallerken efter 3-4 dage har man en ost der minder meget om en havarti ost

    • Hej Simon,

      Tak for tippet, det må prøves!

      Mange ostehilsner
      Camilla

    • Det lyder super spændende. Hvad er din erfaring med holdbarheden efter lagring? Hvor meget salt påføres efterfølgende? Skal der bare drysses noget på?

      • Hej Simon,

        Jeg dryssede bare noget på (med rund hånd), men det var også min første ost. I princippet kan den lagre længere tid på køl, såfremt den ikke bliver kontamineret eller udsat for noget, der gør den dårlig. Jeg har også senere erfaret, at man kan presse væden mere eller mindre ud af osten, igen alt afhængig af, hvad du gerne vil lave. Mit bedste råd er (omend det er lidt vagt): Prøv dig frem 🙂
        God fornøjelse.

        Mange ostehilsner Camilla

  2. Pingback: Kom i gang med hjemmelavet ost - Ostesnak

  3. Pingback: Hjemmelavet flødeost - Ostesnak

  4. Lisbeth Eckerdal

    Dejligt med en opskrift, som er så overskuelig.

    Kunne denne ost evt. rulles i paprika, når den skal serveres? Skal bruge opskriften til undervisning på en efterskole (:

    Mvh Lisbeth

    • Ostesnak

      Hej Lisbeth,

      Ja, det tænker jeg godt, at du kan. Eller drysse den med paprika før servering. Det må du hellere vurdere, når du ser osten og dens konsistens.
      God fornøjelse med undervisningen – det er da en rigtig god idé! Måske kan du finde lidt inspiration fra dengang jeg lavede en osteskole for en 6. klasse: http://ostesnak.dk/2014/6-klasse-paa-osteskole/

      Mange ostehilsner
      Camilla

  5. Pingback: Lav din egen flødeost

  6. Lige til dem der endnu ikke har kastet sig ud i at lave ost før, så laver jeg hver uge en lækker flødeost med hvidløg af ½ liter øko kærnemælk… Det er så nemt: Hæld ½l. kærnemælk op i en gryde, varm den forsigtig op ca. 30min. indtil den skiller i en ostedel og en valledel ved ca. 70grader.. Husk at i ikke må røre rundt i kærnemælken undervejs.. Når den har skilt hælder i den i et klæde til afdrypning i et par timer. Når den er dryppet af rører i den op med fløde for at gøre den cremet og tilsætter presset hvidløg,, opbevares en uge i køleskabet.. Husk at lave vallebrød af vallen. På denne måde får i både ost og brød af ½ liter kærnemælk der har kostet jer ca. 8 kroner for en liter.
    Mange hilsner Annemarie

  7. Har du prøvet at krydre osten? Og i så fald, hvornår skal man så komme krydderiet i? 🙂

    • Hej Ida,
      Det er stadig blevet ved tanken for mig. Men jeg ville komme krydderierne/krydderurter i de bløde ostekorn, når det meste af vallen/væden er taget fra.
      Held og lykke!

      Mange ostehilsner,
      Camilla

  8. Kesia Lyng

    Hej!
    Jeg har lige prøvet at lave denne ost. Ved du hvor lang holdbarhed der er? Og kan man lagre den? Og skal den så være i køleskab eller ude… Det var mange spørgsmål 🙂
    Mvh

    • Ostesnak

      Hej Kesia,
      Jeg vil mene, at osten kan holde sig omkring en uge i køleskabet.

      Jeg har ikke prøvet at lagre den, så jeg ved ikke, om den vil være egnet til det. Men jeg vil mene, at den skal ligge i køleskabet, og at du måske skal vaske den med saltvand ind i mellem.

      Du kan også blande lidt hakkede krydderurter i osten, men så skal den spises og ikke lagres 🙂

      God fornøjelse. Del gerne dine erfaringer her…

      Mange ostehilsner Camilla

  9. hvad med økonomien? Er der penge at spare ved at lave ost selv?

    • Ostesnak

      Hej René,
      Jeg har ikke regnet på det – men umiddelbart ser jeg ikke nogen besparelser, når der er tale om en enkelt ost her og der.
      Motivationen skal snarere være passion end økonomi 🙂
      Mange hilsner, Camilla

    • har ikke smagt resultatet men var lidt for nærig til græsk yoghurt og så var A38 på tilbud og hvad jeg umildbart kan se er det billigere

      • Hej Tatiana,
        Funktionen af yoghurten er at syrne mælken, så den udskiller de bestanddele, man laver osten med. Så du kan måske godt bruge A38, vil jeg tro. Skriv gerne hvordan resultatet bliver! 🙂
        Mange hilsener Camilla

  10. Pingback: lav self Feta | Osteri

  11. Halvamerikaneren

    Spændende læsning – ser ud til at være en god ost at starte med. Har selv lige givet mig i kast med andet forsøg på en brie – kræver godt nok en god portion tålmodighed for ikke at prøvesmage for tidligt 🙂

    • Hjemmelavet brie! Lyder også spændende. Hvor længe modner du den? Og hvordan blev de første resultater?

      • Halvamerikaneren

        Modner først i 7-10 dage ved 13 grader (i vinkøleskab) – derefter i 11-14 dage alm. køleskab.
        Det første forsøg smagte rigtig godt men have en lidt flydende ring mellem skorpen og midten

        • Ja, det er lang tid at være tålmodig i. Godt du ikke har kastet dig ud i et parmesan-projekt – med mindst et og gerne to års lagring :-). Lyder spændende, håber din tålmodighed bærer frugt!

          • Halvamerikaneren

            Har faktisk planer om at kaste mig ud i at prøve med parmesan nu hvor jeg har fået mig et vinkøleskab til lagring. I første omgang prøver jeg mig dog med cheddar som jo også tager 6-12 mdr 🙂

          • Respekt! Jeg bøjer mig i ostestøvet for dig. Du er meget velkommen til at vende tilbage og fortælle om, hvordan det går – dét ville være spændende at følge. Held og lykke!

          • Halvamerikaneren

            Tak – det vil jeg gøre 🙂

  12. NØØØØJ det ser godt ud! Hvor stor en mængde (kilo -plusminus) blev der af den portion?
    Er den måske sådan lidt ricotta-agtig men knapt så fed?

    Det skal jeg SÅ meget lave. Tænderne løber helt i vand 🙂

    • Hej fru Winther,
      Jeg vil tro, at der var omkring et kilo ost – størrelsen svarede til midten af en middagstallerken. Min konsistens blev en anelse for fast, men den jeg smagte i Finland, var kun lidt fastere end ricotta. Den kunne vel knap smøres ud.
      Men bestemt sjovt at prøve at lave – og spise!
      Glæder mig til at høre, om dit resultat 🙂
      Mange ostehilsner, Camilla

  13. Kære Camilla.
    Ser hggeligt og lækkert ud. har før prøvet med osteløbe og lavet hytteost. Men denne her er jo ligetil – det glæder jeg mig til 🙂

    • Kære Dikte,
      Glæder mig til at høre om dit resultat. Jeg lærte to ting den første gang: Ostekornene skal presses lidt mindre i sigten og jeg skal bruge lidt mere salt. God fornøjelse!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*