Forleden fik jeg et spørgsmål fra en af bloggens læsere, der ville høre, om jeg kunne dele en opskrift på hjemmelavet halloumi. Det kunne jeg ikke, men jeg ville gerne. Derfor satte jeg mig for at lave min egen halloumi – eller rettere grillost.

Et par ord om halloumi

Halloumi er en DOP (egnsbeskyttet ost) fra Cypern, der har været kendt siden oldtiden. Den laves af fåre- eller gedemælk (eller en blanding af begge) og evt. tilsat komælk. Det helt særlige ved osten er, at den opvarmes til 90 grader i vallen, hvilket giver en særlig smag og konsistens. Men også at man folder osten undervejs og lægger frisk mynteblade inde i lagene, der også giver smag.

Jeg har ikke foldet osten (denne gang) – men derimod serveret den med finthakket friske mynteblade.

Halloumi grillost

Hjemmelavet grillost (a la halloumi)

Ingredienser (ca. 200 g ost):
2 liter uhomogeniseret sødmælk
evt. 1/4 knivspids lipase (nedbryder fedtmolekyler og giver derved osten ekstra smag)
1 ml osteløbe
2 tsk salt
evt. 50 g salt (til saltlage)

Herudover skal du bruge:
termometer
osteforme og bakke til opsamling af valle (kan evt. købes hos hjemmeriet.dk) – ellers kan du bruge en sigte med et klæde i.

Kom mælk i en gryde og varm op til 35 grader. Tilsæt lipase og rør godt. Tilsæt osteløbe og rør forsigtigt. Lad det hvile i en times tid.

Nu er mælken blevet til en geléagtig budding. Skær forsigtigt med en lang kniv ostemassen i tern på 1½ cm. Husk også at skære diagonalt ned i gryden. Lad det hvile ½ – 1 time.

Varm langsomt op til 38 grader, rør meget forsigtigt. Dette er med til at skille vallen fra.

Brug en hulske til forsigtigt at komme ostemassen op i osteformene, der står på en bakke (alternativt op i sigten beklædt med klæde, der hænger over en skål/gryde). Lad det dræne 1 time. Hæld vallen fra ind i mellem – den skal vi bruge bagefter.

Varm vallen op til 85-90 grader og tilsæt salt.

Kom ostene i den varme valle. (Du kan komme dem i hele eller skære dem i mindre stykker). Lad dem ligge i vallen til de stiger til overfladen, hvilket fortæller, at de er færdige. Det kan tage mellem 10 og 25 minutter alt afhængig af, hvor store ostestykkerne er.

Halloumi-grillostMåske lidt svært at se på billederne, men ovenfor er osten lige kommet i den varme valle.
Nedenfor er osten steget til overfladen og er klar til at komme op.

Halloumi-grillost

Tag ostene op og læg dem til afdrypning. De er meget bløde og skrøbelige i starten, men bliver hurtigt mere faste, når de afkøler.

Du kan grille dem med det samme, eller du kan modne dem videre i lage i køleskabet:

Lage til at modne ostene i:

2½ dl vand
2½ dl valle
25 g salt

Kog vand i en gryde, tilsæt valle og salt og giv det et opkog. Køl af. Læg ostene i en tæt beholder eller glas og hæld lagen over. Opbevar på køl.

Halloumi-grillostHalloumi-grillost

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

3 Comments

  1. Poul Erik Herbst 19. februar 2021 at 22:21 - Reply

    Nu har jeg prøvet idag at lave grillost efter din opskrift, og det virkede bare. Jeg har prøvet flere gange at lave det efter en opskrift fra Pinterest og det blev bare noget pludder. Nu ved jeg hvorfor, opskrifterne på Pinterest står temperaturene i Fahrenheit, og det giver jo en kæmpe forskel 🙂 🙂
    Ellers har jeg lige lave Salatost, Hvidskimmel og Blåskimmel, spændt på om det virker, det er nogle år siden jeg sidst har lavet blå og hvid.
    Dejlig side du har.

    • Ostesnak 19. februar 2021 at 23:47 - Reply

      Tak, Poul Erik. Ja, det hjælper nok at have de rigtige temperaturer
      Spændende osteprojekter.
      Held og lykke med dem!

      Mange ostehilsner
      Camilla

  2. […] nylig havde jeg min ilddåb med hjemmelavet halloumi (eller rettere grillost). Sådan en ost (hjemmelavet eller ej) gør sig godt grillet – og kan […]

Skriv en kommentar