At lave sin egen ost er noget helt særligt. Her får du virkelig fornemmelsen af, hvad der sker, når man tryller flydende mælk om til en ost. Min allerførste ost lavede jeg i mit køkken med helt almindelige ting og ingredienser. Men med en lille investering i de rigtige bakterier og enzymer (og lidt grej), får du mange flere muligheder.
Flødeost er nemt at lave, den kræver dog lidt ventetid, så start dagen før.
HJEMMELAVET FLØDEOST
Ingredienser (ca 450 g ost)
½ liter piskefløde
½ liter uhomogeniseret sødmælk
1/8 tsk syrevækker* (eller meget, meget lidt), opløst i lidt vand
2 dråber osteløbe* rørt ud i 1 spsk vand
1/4 tsk salt
Varm fløde og mælk op i en gryde til 22 grader. Kom syrevækker i og rør godt. Kom osteløbe i og rør i ca. 1 minut. Kom plastikfilm over gryden og stil den ved stuetemperatur i 12-16 timer.
Hæld den let stivnede masse i en sigte beklædt med et ostelærred (eller evt. en stofble**). Lad det afdryppe i 4-6 timer.
Vend ud i en skål og kom 1/4 tsk salt i. Rør og smag efter ca. 5 minutter (saltet skal lige nå at trænge ind i osten). Hvis den stadig mangler salt, kom lidt ekstra i.
God fornøjelse!
*osteløbe, enzymer (og meget andet til osteproduktion kan du købe på nettet, fx hos Hjemmeriet eller Dansk Hjemmeproduktion).
**en stofble kan bruges, men da den er vævet lidt tæt, er det klart bedre at bruge et ostelærred.
Uhomogeniseret mælk, det er ikke lige til at finde, jeg bruger standard mælk og det fungerer fint. Syresvækker ja hvis man har det, ellers kan man bare bruge en god sjat, kærnemælk, tykmælk, creme fraiche, standard produkter der er syrnet med mesofile bakterier. Osteløbe skal man have fra en special butik/nettet.det findes en vegetarisk version, til dem der ikke kan spise animalske produkter. Temperaturen på mælkeblandingen skal helst holdes under 30C men over 20C, optimalt 25C så er massen klar til at blive drænet efter 10 timer. Hvor længe den skal dræne, afhænger af hvor tyk du vil have cremen. Salt er en smags sag, min tommelfinger regel er 2% salt, det betyder for hver 100g creme skal du bruge 2g salt. 2% reglen anvender jeg til stort set alt, det er passende for de fleste mennesker, personligt foretrækker jeg lidt mere salt, det er måske noget med alderen og hvad man er vokset op med. Har man små børn, er det en god ide at spare på saltet – og sukker, så de vokser op med lidt sundere vaner end os gamle. Ostelærred, ja det er noget kostbart noget, så jeg bruger stof fra kasserede skjorter eller sengetøj, gerne syntetiske stoffer, eller bomuld.Den mindste smule sæberester i stoffet går lige i ostemassen, så husk at skylle det godt i rent vand af flere omgange og vask det uden brug af sæbe fremover. Renlighed skal have høj prioritet, vilde bakterier ved osteproduktion skal undgås.
Hej Max,
Tak for dine input. Det er altid rart at høre andres erfaring! Og ja, du har naturligvis ret i, at der – som i alt andet her i livet – ikke kun er én rigtig måde at gøre tingene på.
Mange ostehilsner
Camilla
Mit personlige trick er at fore en sigte med udfoldede kaffefiltre, Vallen løber igennem og ostemassen kan foldes eller skrabes af efter afdrypning.
Godt tip!
Hej Camilla.
Jeg har et spørgsmål som måske lyder lidt dumt, men jeg har ingen erfaring i dette og vil derfor være på den sikre side.
Du skriver at man skal bruge uhomogeniseret sødmælk, hvorfor? Hvad vil der ske hvis jeg køber normal sødmælk i netto og bruger det til at lav flødeosten?
Mvh. Alexander
Hej Alexander,
Ingen spørgsmål er dumme!
Når mælken er uhomogeniseret er fedtmolekylerne ikke slået i stykker, og derfor er det nemmere at få mælken til at koagulere eller stivne. Måske kan du bruge den almindelige fra Netto (jeg har ikke prøvet det), men alle mejerister anbefaler uhomogeniseret mælk. (Kig efter Naturmælk, Thise eller Arlas Årstidsmælk).
God fornøjelse!