I øjeblikket skriver min yngste søn en opgave om Steve Jobs og Apple. Om hvordan Steve Jobs og hans idéer har ændret vores verden, når det kommer til teknologi. Og det kan være lidt svært for en 13-årig at forstå verden fra før han selv var til. Med vantro stirrer han, når jeg forklarer om fastnettelefonen, der via et kabel var bundet til væggen. Kun én i huset kunne tale ad gangen. Vi havde skrivemaskiner, pladespillere og båndoptagere (puha, jeg lyder pludselig helt gammel…). I dag er det hele samlet i vores smartphone, som er vores egen personlige computer, der indeholder vores musik, film, billeder, kontor osv. osv. Og det er jo det mest naturlige nu.

Bogen om Thise Mejeri

På samme måde er det at læse bogen ‘Fortællingen om Thise Mejeri’, som udkom i slutningen af 2016. Det hele startede med en gruppe landmænd, der mente, at økologi var vejen frem. Vi er tilbage i 1987, og de havde forgæves forsøgt at afsætte deres økologiske mælk til det lokale mejeri, og de daværende store mejerier MD Foods og Kløvermælk. Men ingen af dem troede på idéen om økologi. Landmændene havde dog stædigt bidt sig fast i deres idé. Og de fik ejerne af Mejeriet Dybbækdal i Thise i Nordjylland med på at tappe deres økologiske mælk i kartoner. Men derfra måtte landmændene selv klare resten.

Her i 2017, hvor økologi er en naturlig del af vores mejerihylde, virker det jo uforståeligt på samme måde som tiden før smartphonen. Men også sjovt at tænke på, at Thise nok ikke havde eksisteret i dag, hvis ikke de økologiske landmænd havde mødt modstand i 1987.

Bogen om Thise Mejeri

Nemt var det ikke…

Og modstand og udfordringer går da også igen gennem bogen siden mejeriets begyndelse i 1988. Bankforbindelse, mælkepriser, overskudsmælk, afsætningskanaler og finanskrise er nogle af de ting, som mejeriet måtte forholde sig til i de svære perioder.

Vi var håbløst naive, da vi sprang ud i det, og det var sikkert godt, for havde vi vidst, hvor vanskeligt det ville blive, havde vi nok ikke gjort det.
-Jørgen Kjeldsen, medstifter, andelshaver og senere bestyrelsesformand

Bogen om Thise Mejeri
På ostelageret ved Bovbjerg ligger Vesterhavsosten og modner. Et særligt ventilationssystem suger den saltholdige havluft ind i lageret, og det påvirker ostens smag.

Det særlige DNA

Men fortællingen om Thise er også historien om begejstring, tro, vækst, nye spændende og succesfulde produkter, et særligt venskab med Irma (og senere Coop) samt stærkt engagerede og stolte medarbejdere. Og ikke mindst et særligt sammenhold, der bunder i troen på at gøre en forskel.

Bogen er en god blanding af fortælling og interviews med centrale personer. Vi møder bl.a. økologiske mælkebønder, medstiftere, mejerister og andre medarbejder. Og så møder vi Søren Gericke, som i 1992 hjalp mejeriet til at få øjnene op for den mere smagfulde og fyldige jerseymælk. Stolthed og passion skinner igennem hos både interviewpersoner og forfatterne.

Bogen om Thise Mejeri Bogen om Thise Mejeri
Med i bogen er også papirlappen med navneforslag til mejeriet, der var tæt på at komme til at hedde Mælkevejen.

Har du lyst til at dykke ned i et stykke nyere dansk mejerihistorie, så kan du bl.a. købe den her. Flotte billeder krydrer bogen, som er spændende at læse. En af forfatterne, Jens Handrup, var i øvrigt en af de landmænd, der i firserne gik rundt med en særlig idé om økologi…

Bogen om Thise Mejeri

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 3. februar 2017Categories: Dansk ostTags: , , , ,

Skriv en kommentar