Mange andre mennesker end jeg har en forkærlighed for ost – og deres historier får nu en plads på ostebloggen. Jeg har samlet nogle gæstebloggere, som i dagligdagen på en eller anden måde, formidler deres budskaber til os andre.
Louise Dandanell Ørsted åbner ‘gæstebloggerballet’ her på Ostesnak. Hun er madskribent i Flensborg Avis, Kristelig Dagblad og Ugebladet SØNDAG, hvor hun også skriver om familie og rejser. Hun er uddannet ernærings- og husholdningsøkonom fra Suhrs Seminarium og læser i øjeblikket på medie- og journalisthøjskolen. På hendes blog Louises Køkken finder du skønne opskrifter med årstidens råvarer både til hverdagens hurtige måltid og de lidt mere krævende gastronomiske udfordringer. Louise er københavner men bor på 13. år i Flensborg med sin mand og deres tre børn.
Hun kan rigtig godt lidt stærke madvarer og har derfor også en stor kærlighed til stærke blåskimmeloste. Her fortæller hun historien om danablu. Jeg giver ordet til Louise, som har været på besøg på Høgelund Mejeri, der bl.a. fremstiller danablu:
Foto: Gertrud Sabroe Termansen
Der hvor blåskimlen gror
-Den skimmel der vokser i blåskimmelost er faktisk den samme art, som den der kan vokse på brød, fortæller Tove Kjær Beck, og viser stolt en Danablu frem.
-Men hvor skimlen kan være giftig i brødet, er den helt ufarlig og grunden til meget af den gode smag i osten, siger Tove Kjær Beck.
Tove Kjær Beck er produktekspert på Høgelund Mejeri ved Vojens. Her er der i 125 år blevet produceret mælkeprodukter, og siden 1949 er der blevet produceret Danablu.
De første eksperimenter med blåskimmelost i Danmark bliver lavet af mejeristen Hanne Nielsen. I 1874 fremstiller hun den første danske blåskimmelost. Inspirationen får hun på sine studieture til udlandet, hvor hun blandt andet støder på den franske Roquefort, som hun får smag for.
Cirka 40 år senere i 1920erne opfinder mejeristen Marius Boel Danablu.
– Historien fortæller, at Marius Boel som barn lægger mærke til, at brød med skimmel har en særpræget og pikant smag. Da han bliver mejerist eksperimenterer han med at lave blåskimmeloste af roqueforttypen. Han laver små forsøg hvor han kommer lidt pulveriseret, mugget brød i den friske ost, fortæller Tove Kjær Beck.
-Marius Boel bruger som noget nyt homogeniseret mælk til sine oste, og farven er derfor mere hvid og smagen bliver pikant og fuld af nuancer. Konsistensen er cremet og fed, og samtidig med det, er osten også smuk, med en næsten regelmæssig marmorering, fortæller Tove Kjær Beck og peger på de flotte skimmelmønstre i de snehvide ost.
-Høgelund Mejeri er Danmarks største Danablu mejeri. Der er kun to andre mejerier der må producere Danablu. Det er Mammen-Drøsbro Mejeri og Bornholms Andelsmejeri, fortæller Tove Kjær Beck.
– Danablu er en BGB ost. BGB betyder Beskyttet Geografisk Betegnelse. Det kræver, at vi holder os til en række regler, siger Tove Kjær Beck.
-Osten skal være lavet i Danmark af dansk mælk og overholde en række krav omkring form, størrelse og karakteristik. Der er skrappe krav mest af alt til ostens lugt og smag, siger Tove Kjær Beck.
Høgelund Mejeri
Andelsmejeriet blev grundlagt i 1889, og var oprindeligt et smørmejeri. Fra 1949 til 1986 var det Boel familien der ejede mejeriet. I 1986 blev det overtaget af MD-Foods, det der senere blev til Arla.
Der har været produceret Danablu siden 1949. Det er Danmarks største Danablu mejeri og de forventer at producere 8.600 tons ost i 2015. Deres maksimale kapacitet er 15.000 tons ost om året.
På Høgelund Mejeri produceres Danablu 50+ og 60+ og enkelte andre skimmeloste, herunder Arla Unikas ”Høgelundgård”. Hertil kommer en lang række private label blåskimmeloste. Høgelund Mejeri eksporterer til 70 markeder, og det beskæftiger 165 medarbejdere.
Danablu BGB
Danablu er en BGB ost -Beskyttet Geografisk Betegnelse, hvilket kræver, at mejeriet holder sig til en række regler. Osten skal være lavet i Danmark af dansk mælk. Der er krav til den runde form og størrelsen – de vejer mellem 2,5 og 4 kilo. Der er naturligvis også skrappe krav til lugt og smag. Osten testes af en tredje part 11 gange om året.
Og sådan smager den
Danablu er en fast blåskimmelost med en pikant, stærk, skarp smag. Den høje fedtprocent giver osten en afrundet, behagelig smag.
Opbevar Danablu på køl, men tag den ud 1 ½ time før den skal serveres, så den bliver tempereret.
Server tyndt skåret, ristet rugbrød til, eventuelt pumpernikkel. Server syltede hyben eller honningsyltede valnødder til. Modne søde druer eller figner passer også godt til.
Læs flere historier på bloggen Louises Køkken.
[…] du gæsteblogger Louise Dandanells historie om […]