Nada

Gæsteblogger La Cucina Nada sylter til ost

Man er ikke i tvivl, når man møder en person med passion. Man kan læse det mellem linjerne og høre det i det usagte. Nada står bag bloggen La Cucina Nada, som er blandt de første danske madblogs. Nada står også i spidsen for Madbloggerudfordringen, som nu har kørt 10 runder. Og så elsker hun ost – og vandt i øvrigt to præmier i Ost & Kos opskriftskonkurrence. Det er derfor helt naturligt, at hun er gæsteblogger her på Ostesnak, hvor hun både deler tips og en opskrift. Jeg giver ordet til Nada:

Når selveste Oste-dronningen spørger om jeg ville skrive et gæsteindlæg på hendes blog, så svarede jeg da selvfølgelig ja. Camilla og jeg har det tilfælles, at vi er VILDE med ost, og at vi begge synes, det er spændende at finde på at servere forskelligt tilbehør til ost.

Selv er jeg jo bidt af at sylte, henkoge og præservere i det hele taget. Det giver, set i relation til ost, en masse forskelligartede muligheder. Man kan gå den syrlige vej, man kan spice op og skabe et stærkt bid i tilbehøret med chili, frisk ingefær mv eller man kan gå den krydrede vej og skabe relisher, chutneyer, kompotter, marmelader – you name it, med krydderier som stjerneanis, nelliker, kanel, muskat osv. Og så kan man jo vælge det rene søde, eller sødlige tilbehør, hvor sukker, vanille, kardemomme mv er smagsgiverne.

Nada

Faktisk er jeg langt mere begejstret for den slags tilbehør til ost, end jeg er for den traditionelle tre-enighed bestående af radiser, druer og peberfrugt. Det er jeg fordi man kan lege noget mere med nuancerne, og særligt i vinterhalvåret hvor ingen af de nævnte friske sager smager af spor på disse breddegrader.

Når jeg serverer oste, synes jeg om at der er et lille udvalg, sådan at jeg rammer alle delene, eller at vælge én sød-syrlig variant. Det beror jo selvfølgelig i høj grad på hvilke ostetyper, der er på ens ostebord, og da vi har forskellige smagspræferencer, er det noget forskelligt, hvilke kombinationer folk synes om.

Men der er nok et par gyldne råd, det er smart at tage udgangspunkt i: Eksempelvis kræver bløde sødlige blåskimmeloste noget modspil, ikke nødvendigvis stærkt, men krydret går godt i spænd med den slags oste. Er det derimod en lidt krads, fast blåskimmel hvor salmiakken træder markant frem, så er det søde en velvalgt makker. Faste skæreoste, som Danbo og andre ”hverdags” varianter, kan virkelig godt lide et pift af noget friskt, sødt og en anelse stærkt. Til det har jeg udviklet en opskrift på en ananasmarmelade, som er let at lave, og som efter min erfaring falder i nær sagt alles smag. Med en opfordring om at komme lækkerier på glas og servere det som tilbehør til ost, får du min opskrift her:

 Ananas chili vanilje til ost

Ananas-chili-vanilje:
1/2 ananas, ca. 320 gram
1/4 frisk chili, mellemstærk
1/2 vanijestang
400 g sukker

Skær skrællen af ananassen, og skær den i små tern.
Hak chilien meget fint, behold frøene i alt efter styrke.
Skrab kornene ud af vaniljestangen.

Kom det hele i en tykbundet gryde, også den tomme vaniljestang – hold evt igen med chili og smag til undervejs med mere. Giv det et opkog, og lad det simre ved svag varme i 20 min. Hæld evt væske fra undervejs – ananas er meget væske fyldt og indeholder ikke meget pektin, derfor skal der også en del sukker til at få den til at tykne. Hjælp ananasstykkerne til at mose undervejs med en gaffel, eller blend hele balladen til en ensartet masse. HUSK: Kom det på rengjorte, skoldede og steriliserede glas!

Faktisk er ananas en meget sjælden gæst i mit køkken, da jeg foretrækker at bruge mere lokale frugter, og ikke er så pjattet med ananas. Men her kan den noget i samspil med chilien, og som sagt til den faste skæreost.

Hvis du ikke er så vant til at sylte, så lad dig ikke afskrække, det er faktisk slet ikke spor svært! Slet ikke med sådan en slags som opskriften her, for stivner det ikke nok efter afkøling, så kan du faktisk blot varme det op igen og tilsætte mere sukker, smart ikk´?

Nu er det heldigvis snart sæson for friske frugter og bær, som giver rig mulighed for at præservere på livet løs, og det betyder, at der i Cucina Nada skal produceres til forrådskammeret, for der er ikke noget skønnere end at kunne åbne sådan et glas en mørk vinteraften og pirre sanserne …

Tak til Camilla for evig inspiration og for at dele din osteglæde med os andre!

Find mere inspiration på Nadas blog La Cucina Nada og følg hende på facebook og på instagram. Læs også mere om madbloggerudfordringen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*