Ost og ølsmagning

Elefanten løber med ostenes gunst

For nogle måneder siden var jeg med til at afholde en øl- og ostesmagning. Det er altid interessant at være mange til at smage det samme – for vi smager forskelligt og kommer tit frem til vidt forskellige resultater. Dog var der enighed om et par at vores kombinationer…

Oste- og ølsmagning

Vi havde hver seks glas med forskellige øl (alle fra Jacobsen og Carlsberg) og seks oste. Det lyder måske ikke af så meget, men 36 kombinationer kan godt blive lidt overvældende; ja, det var faktisk ret hårdt arbejde 🙂

Ostene til øllet

Ostene på tallerkenen var:

  • Camembert (cremet, fransk og “fed” hvidskimmelost)
  • Taleggio (italiensk rødkitost med svage noter af gær og masser af fedme)
  • Comté (fast ost fra Alperne med en “tæt” og lagret smag)
  • Sort Prima Donna (fast ost med både sødme og dybde)
  • Sorte gederulle (en anelse syrlighed og masser af smag af gedeost)
  • Roquefort (kraftig og lidt salt, smelter på tungen)

Oste- og ølsmagning

Og de 6 øl i glassene var:

  • Jacobsen Weissbier (ufiltreret hvedeøl med lidt syrlighed og friskhed)
  • Carlsberg 47 (fyldig med både bitterhed og lidt smag af alkohol)
  • Gl. Carlsberg Porter (mørk, sød og bitter)
  • Jacobsen Dark Lager (både lidt sød og bitter)
  • Jacobsen Extra (forfriskende pilsnertype)
  • Carlsberg Elephant (fyldig med smag af alkohol)

Rundt om bordet var der enighed om, at Porter og Roquefort var et rigtig godt match. Den mørke sødme fra øllen gik godt i spænd med det salte fra Roquefort.

AND THE WINNER IS…
Måske mere overraskende var det, at Elefantøllen generelt gjorde sig rigtig godt i ostenes selskab. Med et højt indhold af alkohol og en ret “ren” og enkel smag, virker Elefanten på samme måde som syren fra hvidvin: Den renser munden efter de fede oste.

Jacobsens øl var vi knap så enige om. Måske fordi de er meget komplekse og nuancerede i smagen, og derfor var lidt sværere at matche med ostene…?

Det var vores erfaringer fra denne smagning.

Har du nogle erfaringer med øl og ost? Hvad synes du fungerer allerbedst?

2 kommentarer

  1. Jeg ville typisk gå efter en tung, fyldig og sød øl, men skal jeg være ærlig, så er det meget sjældent, at jeg kombinerer ost og alkohol – og når jeg endelig gør, er det som regel hvidvin eller portvin 🙂

    • Jeg må indrømme, at jeg mest selv bruger hvidvin til ost, men nyder det også, når det lykkes med et godt match mellem øl og ost. Måske er det vane…?!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*