Danbo med bukkehorn

En anderledes skæreost

For noget tid siden var jeg med til en demo af min bog, hvor jeg stod sammen med en fra Endrup Andelsmejeri, som havde nogle gode danbooste med. Én af ostene synes jeg var særlig interessant, nemlig en skæreost tilsat frø af bukkehorn. Bukkehorn bruger man blandt andet i karryblandinger, og her giver det osten en behagelig mild og krydret smag af karry. Læg en skive af den på brød eller skær den i tern som en lille snack.

Danbo med bukkehornDanbo med bukkehorn
Skal det være lidt festligt (og stadig nemt), så sæt tern af ost på et lille spyd med et stykke peberfrugt. Du kan også bruge en vindrue, en cherrytomat og et basilikumblad eller meget andet.

Bukkehorn en en kløverplante, der primært vokser omkring Middelhavet, i Mellemøsten og i det sydlige Asien. I Asien bruger man både spirer, blade og de tørrede, ristede og knuste frø i madlavning. Under min research om bukkehorn, stødte jeg på en kilde, der skrev, at bukkehorn er med til gøre blodsukkeret stabilt, holde kolesterol nede og forbedre fordøjelsen. Og så er det bare, at jeg tænker: Hvor mange gram ost om dagen skal der til for at opnå det? (Nå, måske er det ikke helt så enkelt endda… 🙂 )

Danbo med bukkehorn

Endrup – Made in Jylland
Vi finder mejeriet i Vestjylland, næsten helt ovre ved Esbjerg. Jeg kendte det faktisk ikke, men det er grundlagt tilbage i 1884, og det gør det til Danmarks ældste andelsmejeri. 15 bønder ejer mejeriet, og nogle af gårdene har været med helt siden starten. 11 af bønderne bor under 4 km fra mejeriet, hvilket betyder, at mælken ikke skal transporteres særlig langt. (I Schweiz er det et kvalitetsparameter, at der er kort fra ko til mejeri, da mælken ikke bliver rystet under en lang transport.)

For nylig har de lavet denne film om mejeriet: Made in Jylland. Og man er da slet ikke i tvivl om, hvor deres rødder er!

Danbo med bukkehorn

4 kommentarer

  1. Pingback: Adventskalender: Vind en ost - Ostesnak

  2. Kirsten Jepsen

    Uh jeg kender en gedeost med bukkehornsfrø, jeg køber på bondens marked på østerbro hos Kærsgaard Gårdbutik. Den er bare så god! …så jeg er overbevist om denne også er god!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*