Jeg er ikke så meget til øl – og slet ikke øl til ost. Troede jeg! Det ændrede sig forleden aften, da jeg var med til at holde en øl- og osteaften hos Carlsberg. 13 øl og 13 oste havde vi sat sammen, og dét spillede bare. Humle, gær, bitterhed og sødme. Mælk, salt, cremet og pikant. Ales, pilsnere og bocks. Skimmeloste, gedeoste og emmental. Faktisk ligger øl ikke så langt fra ostenes verden. Både ost og øl er levende produkter. Begge bliver til med få, naturlige ingredienser. Og begge verdener er fyldt med sjove anekdoter og et væld af smagsindtryk.
Her er tre af aftenens bedste kombinationer – efter min mening:
Matche eller danne kontrast?
Ligesom når man skal vælge vin eller tilbehør til sin ost, så gælder de samme retningslinjer når det er øl: En mild ost passer bedst til en mild øl, en kraftig ost kan bære en kraftigere øl. Men man kan også vove sig ud i kontraster som for eksempel en salt ost til en sødlig øl.
En ting er sikkert: Det bliver ikke sidste gang, at jeg kigger efter øl til mine oste.
PS: Vi havde gjort vores forarbejde og smagt adskillige oste op mod adskillige øl – for at finde de gode kombinationer. Dét var hårdt arbejde! 🙂
Hej Camilla!
Denne kombi skal jeg prøve i næste uge, tror jeg, da jeg skal smække et ostebord op, inspireret af den ostebog jeg fik af dig.
Hav en dejlig dag.
k.h. Signe / girlslovefood
Hej Signe,
Rigtig god fornøjelse! Jeg glæder mig til at høre om resultatet.
Også en god dag til dig!
KH Camilla
Hej
Stor ros til din blog. Dejligt med nichesblogs. Jeg synes at øl er fantastisk til meget mad, men ligesom med vin kræver det man sætter sig ind i området. At en øl, passer til alle oste, som Mette skriver, undre mig lidt. Hvad var det for en øl man foreslog?
Vh Kristian
Hej Kristian,
Tak for rosen og spørgsmålet. Jeg læser Mettes kommentar, som at det er nemmest at finde en “all-round” øl, der passer rimeligt godt til alle oste – mens det næsten er umuligt at finde en “all-round” vin, der ikke falder skidt ud i forhold til nogle af ostene. Men det kan være, at Mette har lyst til at uddybe kommentaren?
Tommelfingerregler er både godt og skidt. Godt når man ved at forenkle noget komplekst alligevel har nogle guidelines at holde fast i – og skidt fordi man som regel ikke helt kan forenkle komplekse områder. Men jeg vover alligevel ved at sige, at en lys øl som Saaz Blonde fra Jacobsen er rimelig god til de fleste oste.
Mange ostehilsner, Camilla
Kære begge,
Uha – jeg kommer desværre til kort her.
Det var desværre ikke min egen oplevelse men en god bekendt. Lad mig lige prøve at høre ham, om han kan huske, hvilken øl det var.
Jeg kommer tilbage 🙂
/Mette
Hej igen,
Med lidt forsinkelse kan jeg nu fortælle, at den øl, som blev matchet til at passe alle oste var en Hennippen, som er en hvid øl i belgisk stil: http://www.ommegang.com/#!beer_witte
Mange hilsner, Mette
Hej Mette, tak for svaret og for at huske det. Den lyder spændende. Lidt som en Sauvignon Blanc og med noter af koriander og appelsinskal. Den må prøves til ostene. Mange hilsener, Camilla
En Michelin-kok fortalte mig forleden, at han havde deltaget i en drink-cheese pairing og ud af sauterne, portvin, rødvin, hvidvin og øl, så var konklusionen, at den eneste af de våde varer, som gik til ALLE ostene, det var øllen!
Hmmmm ….. hvad gør en ikke-øldrikker så?! Hun vælger Frederiksdal Kirsebærvin! 🙂
Hej Mette, hurra for mangfoldigheden! Heldigvis er der altid en god smagsoplevelse til os alle – uanset om det er ost, øl eller vin!!
Hihi – ja. Det har du helt ret i og jeg synes stadig, det er en rigtig god opdagelse, at øl passer så fint til ost.
Man må jo gerne have lov at forkæle sine gæster 🙂
🙂
Åh jo, øl og ost er fantastisk. Match #3 er helt klart min favorit – en sammensætning som dén får mig til at lukke øjnene og nyde øjeblikket!
Hej Maj-Britt,
Ja, øl er forfriskende godt til ost. Jeg var selv temmelig overrasket over match #3, men det var altså godt! 🙂