Hybenchutney med Sort Donna

Kunsten at vælge tilbehør til ost

Det er ikke helt ligegyldigt, hvad du serverer til din ost. Nogle kombinationer skaber en perfekt harmoni, andre gør ikke. Det er lidt det samme som at servere én vin til et helt ostebord: Der er bare nogle af ostene, som vinen smager bedre sammen med end med andre. Og sådan er det faktisk også med tilbehør. En given chutney eller kompot kan med garanti gå til de fleste oste – MEN der kan bare være den dér lille, sublime forskel med nogle af ostene.

Hybenchutney til Them Krystalost

Det oplevede jeg i dag, da jeg tog billeder af en hybenchutney, som jeg havde lavet forleden (og som i øvrigt er en supernem og hurtig opskrift – og en fin måde at tilføre et hjemmelavet touch til et glas hybenmarmelade, se opskriften nedenfor). Jeg var sikker på, at denne chutney ville passe fint med en Them Krystalost, som er en fast gul ost, der er lagret i minimum seks måneder og har en lidt stærk, lagret smag, som danske oste ofte har. Men da jeg smagte på de to ting sammen, så var det bare ikke helt godt. Heller ikke helt skidt. Men altså heller ikke så godt, at englene sang.

Jeg havde et stykke Sort Prima Donna i køleskabet og lidt Abondance (fransk ost fra Savoien), så jeg prøvede begge oste med chutney’en. Der var ingen tvivl: Prima Donna’en vandt. Fordi denne ost har nogle søde noter, som harmonerede perfekt med sødmen fra chutney’en.

Prøv selv og smag dig frem!

Hybenchutney med Sort Prima Donna

Her er opskriften:

HYBENCHUTNEY

Ingredienser (to små glas):
2 skalotteløg
1 spsk olivenolie
50 g mandler
50 g tranebær
50 g rosiner
1 glas hybenmarmelade

Sådan gør du:
Skær løgene i tynde skiver og svits dem i olien. Halver mandlerne og kom dem i gryden sammen med tranebær og rosiner. Varm det hele let igennem. Tilsæt hybenmarmeladen og varm op ved middel varme, rør jævnligt. Tag af varmen og hæld i glas. Lad det afkøle, før du serverer chutney’en.

Hybenchutney med Sort Prima Donna

(Men jeg blev altså lidt stædig og ville finde noget, der harmonerede rigtig godt med Krystalosten – læs i næste blogindlæg, hvad jeg fandt og som jeg synes, passede ret godt) 🙂

9 kommentarer

  1. Pingback: God ost. God påske. - Ostesnak

  2. Hej Camilla

    Har netop lavet ovenstående chutney, den er bare god. Glæder mig allerede til jeg skal servere den for mine gæster på fredag.

    Tak for dejlig inspiration…. (Hvorfor har jeg ikke fundet denne side noget før!!!

    • Hej Stefan,

      Dejligt at du landede på ostesnak.dk 🙂

      Det er en rigtig god (og nem) chutney, som jeg håber, at dine gæster vil nyde!

      Mange hilsner Camilla

  3. Pingback: Tre måder at snige ost ind i din nytårsaften | Ostesnak

  4. Pingback: Harmoni mellem snaps og lagret ost | Ostesnak

  5. Faktisk kan jeg meget godt lide både en god nøddefyldt persille el. løvstikke-pesto og oliventapenade sammen med både skæreoste og de mere tørre Vesterhavsoste/Primadonna og lagret gouda 🙂

  6. Sike en hyggelig info om tilbehør til osten. God idé med den fine hybenchutney :)Jeg har været den heldige indehaver af en skøn, skøn hybenrosegelé fra Kirkbakgård i Saltum (Blokhusegnen)som også bare er god til ost. Ikke til de skarpe men alt i brier og rødkit området.
    En glad ostespiser – Dikte

    • Lyder også skønt, Dikte. Har du i øvrigt erfaringer med mere ‘salt’ tilbehør til ost?
      Kh Camilla

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*