Ko i Schweiz

Sommerferie: Skal du møde en ost?

Dagen er allerede tiltaget med godt halvanden time, men det er stadig koldt og temmelig mørkt. Også selv om vi endelig har fået lidt sne til at lyse op. Og hvad er så bedre end at planlægge sin sommerferie?!

Ko i Schweiz

Den norske osteblogger Jan Peter (Osteperler.no) faldt over en skøn webartikel: Top 10 destinations for Cheese Lovers, som jeg er nødt til at dele med jer. Ti stemningsfulde billeder viser et glimt af de ti skønne steder, hvor man kan få sig en osteoplevelse. Tjek den ud!

Blandt de smukke billeder af de ti fantastiske steder vil jeg fremhæve fire af dem, hvor jeg selv har haft nogle af mine bedste osteoplevelser:

1. La Mancha i Spanien er højsletten syd for Madrid. Når man er her, er man i Manchego- og Don Quijote-land (Don Quijote? Det er ham fra middelalderromanen af samme navn. Han læste så mange bøger, at hans hjerne tørrede ud. Lidt halvskør rejste han ud og kæmpede mod blandt andet vindmøller, som han troede var faretruende giganter). Man kan se en flot koncentration af disse gamle vindmøller i Campo de Criptana i provinsen Ciudad Real (GPS: 39.3994, -3.12446).

La Manchas vindmøller

Kig efter steder, der laver og sælger manchego ost. Selv motorvejscafeterierne sælger manchego og andre lokale produkter. Men det sjoveste er at finde et gårdmejeri på en af de mindre veje.

2. I Asturien i det nordlige Spanien er klimaet mere regnfuldt, og derfor er der meget grønnere. Her græsser køerne, som giver mælk til blandt andet en blåskimmelsost som Cabrales. Udover at nyde den smukke natur i bjergene Picos de Europa (Europas tinder), så kan man også besøge en grotte, hvor osten lagrer (jeg har dog selv museet til gode).

Picos de Europa

3. I Schweiz har man mange små mejerier spredt ud over landet. Der må ikke være for langt fra ko til mejeri, da mælkens kvalitet bliver forringet ved for meget transport. Derfor laver man få oste på de små mejerier, og samler derefter ostene på større modningslagre. Kig på nettet for at finde et af de små mejerier, der er åbne for offentligheden. Selv har jeg været på et mejeri i Affoltern i Emmedalen, hvor de laver emmental og andre oste – både på et nutidigt mejeri og i en lille hytte. Det var som at træde ind i fortiden. Spændende at se!

Affoltern mejeriOst laves over bålMejerist i Schweiz

4. Selvfølgelig kommer man heller ikke uden om Frankrig, som byder på et utal af muligheder. En af de helt store osteegne er Savoie i det østlige Frankrig. Jeg kan anbefale et par overnatninger på et Bed & Breakfast på et gårdmejeri, som jeg selv har oplevet for nogle år siden. Kig på menukortene og lad dig friste af de lokale retter, der ofte indeholder en god portion ost.

La Ferme des Champs - B&B og gårdmejeri

 

Endelig er det min erfaring, at selv de mest ydmyge og uventede steder også kan byde på de største osteoplevelser. Det kan være baren på torvet, der serverer den lokale ost, gadefesten, man lige dumper ned i, et kig ind i et lille undseeligt gårdmejeri eller to minutters stilhed med en hyrde (og hans flok), som man møder på vandreturen.

Spansk fårehyrde

Hvor kunne du tænke dig at rejse hen denne sommer? Har du nogle rejsetips fra tidligere, som du vil dele med os andre?

2 kommentarer

  1. Så hyggelig å kunne inspirere.

    • Hej Jan Peter,
      Ja, det er rart at kunne dele et godt fund 🙂 Det lyder også som om du har været glad for Savoien.
      Mange hilsner,
      Camilla

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*