San Franciscos oste

Say Cheese – om oste i San Francisco

Efterårsferien gik til Californien, og sikken en oplevelse! Storslået natur og levende byer, men her i disse linjer skal det handle om de oste, jeg mødte i San Francisco.

De fleste besøgende har vel gået op og ned ad San Franciscos stejle gader, hængt ud af sporvognene og måske cyklet over Golden Gate Bridge?! Men det er nok de færreste, der har været på osteskole i byen, som i øvrigt er kendt for sit rige udbud af gastronomi. Der findes faktisk en Cheese School of San Francisco, der flere gange ugentlig byder indenfor til undervisning…. Desværre var der ikke ostekurser lige de dage, jeg var i byen. Men tjek selv programmet ud her. Der er både kurser for glade amatører og de, som vil arbejde med ost.

 

Oste fra Cowgirl CreameryChuck fra Cowgirl Creamery

En af dem, der har været på osteskolebænken på et af de mere seriøse cheesemonger-kurser er Chuck. Han arbejder i en af de flotteste ostebutikker i San Francisco; Cowgirl Creamery. Butikken ligger i Ferry Building i det gamle havnemiljø. Bygningen er flot sat i stand og huser i dag mange spændende fødevarebutikker udover ostebutikken, hvis ostearoma når næseborene, før man når frem. Det er næsten svært at se butikken for bar ost, for store oste ligger stablet oven på hinanden og danner en hel mur på disken. Mindre oste ligger i kølere indenfor. Men udover ost kan man finde spændende tilbehør og ostegrej. En skøn butik med 15 år på bagen. Deres egne Cowgirl Creamery-oste sælges i dag både i egne butikker, som de har flere af, og gennem andre ostehandlere og Whole Foods-kæden.

 

Cowgirl Creamery set udefraCowgirl CreameryCowgirl Creamery

VOICE OF THE FARMERS
Chuck fortæller, at Cowgirl Creamery har taget rollen som stemme for de mindre osteproducenter, der laver fantastiske oste, men har brug for en afsætningskanal. Mount Tam er en økologisk triple cream ost, og en af de første oste fra Cowgirl Creamery. Den nærmest smelter på tungen, da jeg smager den.

Mt Tam - fra Cowgirl Creamery

“Smag denne ost. Lad den ligge lidt i munden, så du rigtig kan smage den,” siger Chuck til mig, mens han byder mig en bid ost på et lille stykke papir. Det er en smagsprøve af Baserri, en fast fåreost. Bag osten står en kvinde med navnet Marcia Barinaga. Hun har slået sig ned i Marshall, nord for San Francisco med sine får, selv om de fleste andre malkedyr på egnen er køer. Hun har rødder tilbage i Baskerlandet i Spanien – og det kan man smage på hendes oste, der har en vis lighed med de faste og smagfulde pyrenæroste. Txiki er navnet på en af hendes andre oste.

Baserri fra Cowgirl CreameryCowgirl CreameryTxiki fra Cowgirl CreameryCowgirl Creamery

 

Et andet sted i byen ligger Cheese Plus, som også er et besøg værd. Udover lokale oste (også under Cowgirl Creamery-mærket) har de et stort udvalg af europæiske oste – og rigtig meget spændende tilbehør til ost og andre delikatesser. Og så leverer Cheese Plus ofte ostene, når det går løs i Cheese School of San Francisco.

Cheese Plus Cheese Plus Oste fra Cheese Plus Oste fra Cheese Plus

REJSETIPS:

Kommer du selv til San Francisco, må du ikke gå glip af et kig på ostene:

Cowgirl Creamery finder du her:
Cowgirl Creamery at The Ferry Plaza
One Embarcadero, No. 17
San Francisco, California 94105

Cheese Plus finder du her:
2001 Polk St. @ Pacific Avenue
San Francisco, California 94109

Og skulle du være så heldig at have mere tid end jeg havde, så tjek denne liste over “don’t-miss-ostesteder” ud!

5 kommentarer

  1. Pingback: Langs ostesporet i Californien

  2. I absolutely lived the pictures and the blog is so informative. You did a great job of capturing the essence of California and it’s artisanal cheese explosion. We are seeing so many more cheesemakers establishing a beautiful product. We are also seeing more sheep and goat cheesemakers emerging and expect great things. You should check out the California Artisan Cheese Guild website for more on how California is on the front for artisan cheesemaking. Thanks so much for including me in your blog.

    • Hello Chuck,
      I am glad that you feel the atmosphere of the artisan Californian cheeses – even thought the text is in Danish. I have added a link to the Guild on my cheese links page. I look forward to following the developement of these interesting cheeses!
      All the best, Camilla

  3. Spennende og flott skrevet. Mt. Tam fra Cowgirl Creamery er for øvrig en amerikansk favoritt.

    • Hej Jan Peter,

      Tak, jeg er også sikker på, at den ville være blandt mine favoritter, hvis jeg boede på de kanter. Har du nogle gode osteoplevelser fra San Francisco?

      Mange hilsner, Camilla

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*