På middelalderens klostre har munke arbejdet med landbrug og lavet ost af mælk fra klostrets køer. På den måde kom oste som fx parmigiano reggiano og grana padano til verdenen, mens munke i den fjerntliggende franske bjergdal Abondance udviklede osten af samme navn. Munkene på Esrum Kloster har formentlig også lavet ost, men måske er det især de bløde franske rødkitoste, der er berømmet for at stamme fra franske klostre som fx Cîteaux, som stadig i dag fremstiller ost.

Men jeg skulle til Norge for at møde en gruppe munke, der laver så god en ost, at den senest ved OsteVM 2023 fik Super Gold-anerkendelsen (at være blandt de 100 bedste ud af 4502 oste) – og det samme skete ved OsteVM i 2018.

Velkommen til Munkeby Mariakloster!

Vi er lidt nord for Trondheim, og på en solrig og frostklar oktobermorgen drejer vi fra hovedvejen mod klosteret. Vejen bliver mindre, og efter nogle km parkerer vi på en lille parkeringsplads. Lyden fra bilens motor dør ud, og stilheden tager over. Jeg mærker straks roen, og skuldrene falder lidt ned. ‘Et fredeligt hjørne af verdenen midt i landlige omgivelser’ står der på klostrets hjemmeside – og beskrivelsen er spot on.

Jeg har en aftale med broder Arnaud, og han står allerede klar til at tage imod os.

Munkeby Mejeri

Fire munke i Norge

Broder Arnaud er en af de fire munke, der bor på klostret. De er alle cistercienser-munke og kommer fra klostret Cîteaux i Frankrig.

Munkene slog sig ned i Norge i 2009 i en nabobygning, der både indeholdt deres bolig, kirke og mejeri. Men bygningen var lille, og i 2017 tog de en nybygget kirke i brug. Her har munkene også fået et meget moderne mejeri.

Helt fra begyndelsen involverede de sig i lokalsamfundet, og vores samtale kører også uden problemer på dansk og norsk. Broder Arnaud fortæller, at munkene hurtigt kom på talefod med lokalbefolkningen, da de købte mælk fra nabogårdene og solgte ostene på Bondens Marked.

Munkeby Mejeri

Fransk munketradition og norsk kvalitetsmælk

På klostret fremstiller munkene en rødkitost, der udspringer af moderklostrets opskrift på ‘le fromage de Cîteaux’, der mest af alt minder om en reblochon. Dog bruger man termiseret mælk til Cîteaux-osten, mens reblochon laves af upasteuriseret mælk. Munkene i Norge laver ost af upasteuriseret norsk mælk købt på to af nabogårdene, og osten er lidt højere og større end de fleste reblochon.

En gang om ugen fyldes ostekarret med 800 liter mælk. Det giver 180 oste. Det største arbejde er dog ikke at lave ostene, men at passe dem under modningen. Hver eneste oste skal vendes og vaskes i saltvand, hvilket sker hver dag i starten.

Munkeby er en halvfast rødkitost med en cremet konsistens med noter af gær og grøntsager. Den minder lidt om en blanding af taleggio og reblochon.

Munkeby Mejeri
Munkeby Mejeri
Munkeby Mejeri

Ora et labora

Munkenes hverdag er struktureret omkring ‘ora et labora’ eller oversat til ‘bønner og arbejde’.

Dagen begynder tidligt med morgenens første bøn kl. 4.15, som foregår i stilhed. Igennem dagen følger seks andre bønner, før roen sænker sig over klostret kl. 21 om aftenen.

Kan osteprocessen altid indrettes efter dagens fastlagte bønner? Ikke altid. Når munkene laver ost en gang om ugen, kan det hænde, at de tager en af bønnerne i mejeriets lille kontor. De fleste dage skal ostene dog vaskes og vendes, og det er nemmere at gå til og fra.

Ny kirke bygger på gamle rødder

Da munkene skulle bygge en ny kirke, inviterede de et arkitektfirma fra Trondheim til at hjælpe. 1100-tallets klostre var fine, men ikke overpyntede, og den tradition ville de gerne genskabe. Den nye kirke skulle være flot men samtidig helt enkel og bygget med lokale og nutidige materialer. Fine lagdelte sten fra området går smagfuldt i spænd med fyrretræ. Solens lys falder smukt ind og efterlader lyse mønstre. Den naturlige skønhed inviterer til bøn og meditation, som er en stor del af brødrenes hverdag.

Klokken nærmer sig 12, da vi kommer ud af mejeriet, og Broder Arnaud inviterer os gæstfrit med til tidebøn. Vi takker ja, og afrunder det spændende besøg med bibeloplæsning og sang.

Munkeby Mejeri

‘Munkene vendte tilbage’

Hvordan havner fire cistercienser-munke i Norge?

Som med så meget andet i livet, skete det ved en tilfældighed. En broder tog et sabbat-ophold i Norge og blev begejstret. Forskellige lokationer kom i spil, men Munkeby gav så meget mening, da der få kilometer fra klostret ligger ruiner fra et cistercienser-kloster fra middelalderen. Cirklen var sluttet, og Broder Arnaud smiler, mens han siger, at det gav mening, at munkene kom tilbage.

Vil du besøge Munkeby Mariakloster?

Her finder du klostret:

Munkebyvegen 310
7608 Levanger

Ved vejen er en lille butik, hvor du med selvbetjening kan købe Munkebyosten (og betale med kort).

Munkeby Mejeri

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

One Comment

  1. […] hos fire munke på det norske kloster-mejeri Munkeby er uden tvivl årets mest specielle mejeribesøg (måske indgår det endda i mit livs top 3 over […]

Skriv en kommentar