Selv om jeg ofte kalder denne ost for feta, så er det naturligvis ikke ægte feta. For feta bærer oprindelsesbetegnelsen DOP og skal være produceret i Grækenland, ligesom der minimum skal være 70% fåremælk og maksimum 30% gedemælk i. Og min ost er fremstillet i mit egen køkken og af komælk, og bør derfor kaldes salatost i stedet.
Hvis man gerne vil forsøge sig med hjemmelavet ost, er salatost et taknemmeligt sted at starte, da resultatet bliver ret godt. Du skal dog anskaffe dig nogle ting på forhånd – og det kan du gøre fx hos Hjemmeriet eller Dansk Hjemmeproduktion.
Salatost (feta-type)
Ingredienser (300 g ost):
2 l uhomogeniseret sødmælk
1 knsp frysetørret syrevækker
¼ knsp lipaseenzym (giver smag)
½ ml osteløbe
1 l vand
140 g salt
Herudover skal du bruge:
To forme og gerne to ostebakker med net. Her er mine (som af en eller anden grund er af forskellig størrelse):
Dag 1:
Opvarm mælken under omrøring til 32 grader. Tag gryden af varmen. Opløs syrevækker i lidt vand, og kom det i gryden. Rør lipaseenzym grundigt i. Hold gryden varm under låg med et håndklæde omkring den. Vent ½ time.
Tilsæt osteløbe under omrøring. Vent endnu ½ time. Nu er mælken koaguleret (stivnet) som en blød gelé (og er den ikke, så vent lidt længere). Skær ostemassen med en lang kniv i tern á 3 cm. Lav også et par snit på skrå ned i gryden.
Hold gryden varm ved at svøbe den i et viskestykke, og vent 10 minutter. Rør forsigtigt. Rør hvert 15. minut den næste time, og hold gryden varm i mellemtiden.
Ostekornene er klar til at blive hældt fra – vallen ligger øverst
Placér et net i bunden af ostebakken og stil to forme ovenpå. Hæld ostekornene op i formene.
Hæld vallen fra. Læg net og endnu en ostebakke over. Lad det stå ved stuetemperatur gennem de næste 24 timer. Hæld jævnligt vallen fra og vend de to ostebakker. I starten oftere end til sidst.
Efter et døgn er osten klar til saltning
Dag 2: Forbered i mellemtiden saltlagen: Kog vand op, tilsæt salt, og rør rundt, til saltet er opløst. Afkøl.
Læg ostene i den afkølede saltlage (læg en tallerken eller kop på for at holde ostene nede i saltlagen) i ca. 3 timer.
Opbevar fetaosten på køl, eller skær osten i mindre stykker, og læg dem i glas med olivenolie (eller rapsolie/solsikkeolie) samt krydderier fx laurbærblade og /eller rosenpeberkorn.
Læs også: Kom i gang med at lave ost
Prøv at lave denne skønne salat med din hjemmelavede ost: Fyldig salat med kylling, aspargesbroccoli og salatost.
Hej Camilla,
hvordan opbevarer og gemmer du vallen? Og hvor længe kan den holde sig?
Venlig hilsen Julie
Hej Julie,
Jeg har ikke egen erfaring med at gemme valle længe. De gange, hvor jeg har brugt vallen, har jeg brugt lidt af den i en dej efter ganske kort tid, hvor den blot var i en bøtte i køleskabet.
Måske kan du stille spørgsmålet i min Facebook-gruppe Os der er vilde med ost? Her er der nogle ret vilde folk med stor erfaring med at lave deres egne oste. Mon ikke de har flere erfaringer?
Mange glade ostehilsner
Camilla
kan man bruge citronsyre fremfor frysetørret syrevækker?
Hej Malene,
Jeg er egentlig kun stødt på citronsyre i forbindelse med mozzarella, og jeg har ikke selv erfaringer med at bruge citronsyre til denne lidt fastere ost. Så mit bedste svar vil være: Prøv!
Mange glade ostehilsner
Camilla
Hej Ostesnak
Tak for opskrift , som keg vil prøve, men da jeg er ren novice på dette område, vil keg høre jer, hvor får jeg far i de forskellige ingredienser som frysetørret syrevækker og lipaseenzym
osteløben har jeg fået
PFt for svar
Hej Ann-Charlott,
Du kan købe de specielle ingredienser på fx Hjemmeriet.com eller Hjemmeproduktion.dk.
Rigtig god fornøjelse!
Jeg synes at osten bliver ekstrem saltet med opløsningen 140 gram salt til 1 liter vand,
Hej Jesper,
Den bliver saltet, men jeg sådan oplever jeg også feta. Du kan sagtens lave en mildere saltlage – eller lade osten ligge og trække i kortere tid.
Mange hilsner Camilla
[…] Vil du lave salatosten selv, så ligger opskriften med billedguide lige her. […]