Hvor mange engelske oste kan du nævne? Altså udover cheddar og stilton? ‘Tjaaa, hmmmm, engelske oste? jooo…’.
Jeg vil vove den påstand, at de fleste nok stopper her. Og det skyldes ikke, at der ikke findes engelske oste. Faktisk har landet med ostetraditioner tilbage fra romer-tiden flere end 700 navngivne oste i dag. Men det er alligevel begrænset, hvor mange af dem, der har fundet vej til supermarkedshylderne i Danmark. Ostehandleren har dog lidt flere oste i sit udvalg.
Engelske oste dækker både over faste modnede egnsoste (cheddar og alle dens venner), blåskimmeloste (med stilton i spidsen) samt en række nye oste, herunder en del, der er ret sjove og anderledes.
En af de mere opsigtsvækkende oste er denne farvestrålende ost, der kendes under flere navne (jeg kender Stripey Jack og Five Counties).
Med kun én bid ost får du hele fem klassiske egnsoste i munden. (Billederne er af Stripey Jack, og ostene er næsten identiske med dem i Five Counties.)
De fem striber er:
Cheddar. Stammer oprindeligt fra Somerset, hvor osten lagrede i huler. Kun West Country Farmhouse Cheddar bærer oprindelsesstemplet PDO, mens stort set alle klodens andre egne producerer sin egen cheddar. Er den mon verdens mest spiste ost?
Red Leicester. En ost fra Midtengland fra det 17. århundrede. Osten får sin farve fra annato (naturligt farvestof) og som er typisk anvendt i England. I starten for at signalere en bedre kvalitet, end osten egentlig havde.
White Cheshire. Denne ost menes at være Englands ældste navngivne ost. I starten har det dog været betegnelsen for alle de oste, der kom til verdenen i Cheshire-regionen, som ligger i det nordvestlige England. Osten er hvid, lidt smuldrende og har en mild, mælket smag. I det 19. århundrede var Cheshire en vigtig proteinkilde for befolkningen i industribyerne, og blev somme tider kaldt for ‘fattigmandens kød’.
Double Glouchester. En rødlig ost fra det sydvestlige England. Der findes både Single og Double Glouchester – hvad forskellen har været tilbage i tiden, ved man ikke med sikkerhed. Det kan have noget at gøre med skummet mælk og fuldfed mælk eller med størrelsen på de to, og mens Single Glouchester blev spist lokalt, kom Double Glouchester ud af landet og havnede på eksportmarkederne.
Lancashire. Osten stammer fra det nordvestlige England, og var helt tilbage til det 13. århundrede en fællesbetegnelse for alle områdets oste. Bondekonerne lavede oste af overskudsmælk, og der var ikke altid så meget. Derfor lod de ostekornene vente til næste dags produktion, og den metode bruger man stadig i dag. Omkring 1890 forsøgte man at standardisere de mange forskellige oste i området.
Summa summarum – en bid og fem historiske engelske egnsoste!