”… what a show stopper the cheese cake was! We loved it and all of the guests really loved it too. We had a fantastic wedding and the cheese was the icing on the cake! :)”, skrev Rebecca til sin ostehandler efter sit bryllup i marts.

Til hendes bryllup var den traditionelle søde bryllupskage erstattet af en opsigtsvækkende kage bygget op af en række oste og pyntet flot til dagen.

Bryllupskagen Tintagel Castle fra The Cheese Shed
Foto udlånt af thecheeseshed.com / bimphotography.co.uk

Jeg hørte første gang om de engelske bryllupskager af ost for kort tid siden. Naturligvis må en osteblogger vide mere, så jeg gik i gang med researchen. Det viser sig, at de engelske brudepar i stigende grad vælger kager af ost. England har faktisk over 700 forskellige oste, så bare inden for landets egne grænser, er der nok at vælge iblandt.

Ostehandlerens egen bryllupskage

En af de allerførste bryllupskager af ost blev kreeret i 2002, da en af de ansatte i The Fine Cheese Co. skulle giftes. Ostehandler-bruden traf et – på det tidspunkt – utraditionelt valg, da den søde kage med frugt og glasur blev erstattet af oste bygget op i lag. Nyheden om kagen spredte sig fra mund til mund, og året efter solgte butikken sine bryllupskager på nettet – og blev i øvrigt omtalt i bryllupsmagasinet Brides.

Isabella bryllupskage fra The Fine Cheese co
Foto udlånt af The Fine Cheese Co.

Hos The Fine Cheese Co. oplever man, at brudeparrene holder af traditioner med et twist. De vil gerne sætte deres eget personlige præg på dagen, og dét kan de blandt andet med en af de store ostekager. Ofte vælger parret deres yndlingsoste som Cheddar, Stilton og Brie de Meaux.

Hannah bryllupskage fra The Fine Cheese co
Foto udlånt af The Fine Cheese Co.

Siden har flere ostehandlere taget idéen op, og The British Cheese Council vurderer, at der er omkring 25 udbydere af de dekorative ostekager, som også kan gøre runde fødselsdage, fester og receptioner endnu mere festlige.

Byg din egen kage!

Ian Welles begyndte i 2006 at sælge ost på nettet sammen med to partnere, der havde en delikatessebutik. Ostene kom primært fra de små mejerier i the Westcountries (det sydvestlige England), og tanken var at hjælpe de små producenter med at gøre deres oste tilgængelige for verden udenfor the Westcountries. Firmaet hedder The Cheese Shed, og har siden hen også valgt at lave de flotte bryllupskager.

I 2012 lancerede han The Cake Builder – verdens første ”byg-din-egen-kage”-værktøj på nettet. Prøv selv: Her kan du lege med ostetyper, op til 15 lag, farver og udseende via drag & drop – og når du er tilfreds, kan du dele din kreation via facebook.

Cakebuilder tool fra The Cheese Shed

 

Håndværk og pynt

Men selv om du har en plan i hånden, så er det ikke så nemt for begyndere at bygge ostekagen selv. Der skal erfaring og afstivere til, så kagen bliver solid. Til gengæld kan brudeparret selv vælge at pynte, så blomsterne passer med brudebuketten eller bordpynten. Og naturligvis kan pynten følge årstidens bær, blomster og frugt.
Eighty-Eight bryllupskage fra The Cheese Shed
Foto udlånt af thecheeseshed.com / bimphotography.co.uk

Hos The Cheese Shed byggede de engang en kage til sig selv, og den slog alle rekorder: 1½ meter høj – og med ost nok til 500 sultne gæster.

Hvad synes du? Ville du vælge en kage af ost til dit bryllup?

PS. The Fine Cheese Co. har den skønneste ostebutik og café i Bath, så hvis du er i byen, må du endelig ikke gå glip af et besøg i butikken, som jeg selv besøgte for nogle år siden.
Dartington fra The Cheese Shed
Foto udlånt af thecheeseshed.com / bimphotography.co.uk

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Fortæl mig mere!
Published On: 1. maj 2013Categories: Ostebord, Ostehistorier

4 Comments

 1. Mettes Paris 4. maj 2013 at 11:36 - Reply

  De ser vanvittigt flotte ud – en fantastisk idé!
  Gad vide om man kan være lidt krævende og både få kage- og osteversionen? Også god inspiration til en stor julefrokost!

  • Ostesnak 5. maj 2013 at 13:25 - Reply

   Jamen, du rammer også et af mine dilemmaer: Ost eller dessert? Altid et svært valg-og allerhelst begge dele 🙂

 2. Piskeriset 2. maj 2013 at 07:14 - Reply

  I love it! Måske jeg skal bruge samme princip til næste fødselsdag 😀

  • Ostesnak 2. maj 2013 at 08:06 - Reply

   Måske kunne man lade sig inspirere til at lave en miniaturekage til et lille selskab? Flotte er de i hvertilfald!

Skriv en kommentar