Mens året så småt rinder ud, kigger jeg tilbage på 2023s højdepunkter. Hvilke oste krydsede min vej? Hvilke ostepersoner satte et aftryk? Hvilke nye erfaringer fik jeg gjort mig? I 2023 fejrede jeg bloggens 11 års fødselsdag og tog hul på mit fjerde år som selvstændig ostekommunikatør. Ligesom sidste år har jeg samlet nogle af årets rekorder.
Læs om de udvalgte højdepunkter herunder – bemærk ordet ‘udvalgte’ for der er mange andre stjernestunder, der også kunne have været med.
Besøget hos fire munke på det norske kloster-mejeri Munkeby er uden tvivl årets mest specielle mejeribesøg (måske indgår det endda i mit livs top 3 over unikke osteoplevelser). Broder Arnaud viste rundt i klostret og mejeriet. Deres velsmagende og prisvindende rødkitost Munkeby er lavet af upasteuriseret norsk mælk. Vi sluttede mejeribesøget af med en tidebøn i klostrets kirke.
Flest ostebrædder på ét sted
Aldrig har jeg set så mange ostebrædder på ét sted. Tænk hvilke osteserveringer, man kunne lave! Mit ostebræt-paradis ligger i den gamle medina i Marrakesh, hvor vi holdt en fantastisk ferie. Til gengæld var det også den mest ostefattige ferie til dato. Altså udover smelteosten Den Leende Ko, der var med til hvert morgenmåltid og fyldte meter efter meter i supermarkederne.
Ostebord til flest
Sangerinden Monique fejrede sit 40 års jubilæum ved at udgive et album med franske sange, hvilket hun havde lovet sin far at gøre, mens han stadig levede. Det blev fejret med en festlig optræden og reception. Sammen med Président stod jeg for et ostebord til 150 mennesker. Der blev skåret rigtig mange kg ost den dag, men resultatet var sørme også en jubilar værdig!
Man kan ikke lave et ostebræt til færre end til én – det har jeg til gengæld gjort mange gange i løbet af året. Jeg er så glad for at have fundet frem til ham, der laver træbrædder og -tallerkener til mig af gamle egetræsspiseborde. Det giver så meget mening, at træet lever videre og bringer ny glæde til endnu flere mennesker. Både brædder og tallerkener finder du i min webshop.
Rigtig mange arbejdstimer i 2023, og den allerstørste forventning til 2024. Det er naturligvis Ostens Dag, jeg tænker på, og som jeg står bag. En mærkedag, hvor alle fra mejerist til kok, er inviteret til at lave spændende aktiviteter til glæde for alle Danmarks osteelskere. Sæt X i kalenderen den første fredag i marts, hvilket for første gang bliver 1. marts 2024. Glæd dig! (Det gør jeg!)
Ok, jeg lagde også en del timer i dette projekt, som startede med mit eget ønske om at samle min viden om ostetyper. Nu har jeg det mest omfattende osteleksikon på ostesnak.dk – og jeg håber, at DU også kan finde viden i det og drage nytte af det. Brug det til at slå en bestemt ost eller ostetype op eller til at blive inspireret til, hvilken ost, du skal smage næste gang.
Længstvarende 'ostesmagning'
Jeg går ud af året en stor erfaring rigere, efter at have undervist både forårs- og efterårsholdet på Suhrs Højskole i valgfaget Ost, ost, ost. Jeg satte mig for, at eleverne skulle smage så meget som muligt. Ostesmagningen begyndte derfor på den første undervisningsgang, og den stoppede egentlig ikke, før vi sagde farvel seks fredage og 30+ oste senere. Plus vores hjemmelavede friskost og mozzarella. Og morgensang? Det var en bonus!
Mest krea ostesmagning
Vil du lære at lave den smukkeste oste- og charcuterianretning? Det ville deltagerne året igennem, når de deltog på Funky Food Moms og mine workshops. Hver gang begyndte vi med en intro til ost og charcuteri og en lille smagning, før de fik ost og kniv i hånden. Og hver gang var det fascinerende at opleve den koncentration og ro, der opstår, når man nørkler med noget. For ikke at tale om glæden og stoltheden over at skabe det smukkeste bræt.
Det bliver uden tvivl min havartismagning på Havarthigården. Det blev til et dybt dyk ned i historien i sidste halvdel af 1800-tallet, hvor Hanne Nielsen, den mest cool bondekone ever, levede. Selv om hun aldrig har lavet havarti, er osten opkaldt efter hende og hendes vigtige bidrag til dansk produktion af specialost. Fra flødehavarti til lagret kitmodnet havarti – jo, en havarti er ikke bare en havarti.
Oste er smukke. Det ved vi. Og jeg er så glad for disse smukke postkort med ostemotiver, som dygtige Cille Vengberg har lavet til mig. Der er i alt 10 forskellige slags, lavet ud fra fem forskellige oste. Cille har nørdet helt ned i konsistenser og farver, og jeg er superglad for, at de også er til salg i min webshop. For mig er det uden tvivl årets til-og-fra-kort og kortet til en personlig hilsen.
Sjoveste interview
Som en af ‘Danmarks uofficielt største osteeksperter’ (citat: Politiken) var det en fornøjelse at blive interviewet om ost generelt og ost i mad til brug i en artikel i Politiken om økologisk ost sponsoreret af Mejeriforeningen. Interviewet var nemlig sammen med Gorm, der serverede de lækreste pizzaer og vegetariske retter med danske oste. #AnotherDayInTheOffice
Flest gourmet-nørderier
Endnu engang havde jeg fornøjelsen af at være dommer til årets Gourmetpris, som Mejeriforeningen afholdt. En klassiker og fire innovative produkter løb med sejren: Gammeldags kærnet smør med Læsø Sydesalt fra Aabybro Mejeri, Ferm (økologisk æblemost med valle) fra Naturmælk, Lakridspindeis lavet på gedemælk fra Tothaven Gårdmejeri, Kæk (fast gedeost med naturskorpe) fra Mammen Mejerierne samt Hallands Siren (umoden blåskimmelost) fra Arla Unika.
Flest verdensmestre på én tallerken
Ud af 4.502 oste til OsteVM, løb en norsk ost med sejren. Det var Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri. Jeg fyldte kufferten med oste, jeg mødte i Norge – og holdt en ostesmagning senere. Der var trængsel på tallerkenen, for der lå både den nuværende og en tidligere verdensmester (Kraftkar), flere finalister (to fra et gårdmejeri i Tyskland) samt endnu flere prisvindere. (Munkenes ost ligger kl. 16 på tallerkenen).
Flotteste ost-o-mobil
Der er ingen tvivl her – prisen for den flotteste ost-o-mobil går til dette gule køretøj, som jeg så til OsteVM i Trondheim. Det burde uden tvivl være enhver ostekommunikatørs transportmiddel, men jeg nøjedes dog med en selfie med den gule boble.
Mest avancerede osteservering
Langt oppe i bjergene og dybt inde i naturparken Sierras de Cazorla i det nordlige Andalusien fik jeg denne ostetallerken med lokale gedeoste. Med farverige streger og dutter, der får tallerkenen til at fremstå som et maleri, må det være årets mest avancerede osteservering.
Mest autentiske oste-servering
På en andalusisk bar på et torv en lørdag aften blev drinks og tapas serveret i en rasende fart til de mange gæster, der sad i små og store grupper og snakkede, grinede og spiste. Manchego (i trekanter, naturligvis), lidt lokal olivenolie og saltede mandler. Mere skal der ikke til. Oftest ligger skønheden i det simple.
Mine ønsker for 2024
Til allersidst vil jeg blot sende dig en taknemmelig hilsen for, at du læser med – her på bloggen, i Facebookgruppen eller på Instagram.
Jeg glæder mig til at dele endnu mere osteviden og inspiration med dig i 2024, afholde endnu flere ostesmagninger og workshops – og ikke mindst glæder jeg mig til at fejre Ostens Dag med osteelskere som dig over hele landet!
Rigtig godt nytår!!!
Tag på online osteskole!
Kend din ost og få større osteglæde!
Kære Camilla.
Jeg får sved på panden over alt det, du orker at deltage i eller stå i spidsen for 🙂 Imponerende!
Rigtig godt nytår.
Alt er så meget nemmere, når man elsker sit job 💛 Tak for at følge med. Godt nytår!
Spændende læsning. Godt nytår. 🥂🍾
Mvh. Hanne Asmussen
Tak i lige måde!
Og godt nytår!