Nok er sommerferien forbi, men der er stadig oplevelser at hente på #Osteruten, hvis du tager rundt i Danmark.

Tidligere i år lagde jeg selv vejen forbi Enghavegård Osteri, der ligger smukt med udsigt over Ho Bugt i den nordlige del af Nationalpark Vadehavet. Jeg har tidligere smagt de impossante rødkitoste fra mejeriet og havde længe glædet mig til besøge stedet, som i dag drives af et ægtepar, der ikke altid har lavet ost.

Naturpark Vadehavet

MartinMartin med et par af de rustikke og dekorative rødkitoste

Fra slagterbutik til gårdmejeri

Lone og Martin drev en slagterforretning med 15 ansatte og havde i mange år kun fri om søndagen. En drøm om at leve livet lidt anderledes tog form, og butikken blev skiftet ud med Enghavegård, hvor der gennem 30 år allerede var blevet produceret ost.

Martin gik i lære hos mejeristen og fik på den måde ostekundskab til at kunne tage over. Martin bygger videre på stedets fundament og terroir (fx saltes ostene i den 20 år gamle saltlage, der løbende spædes op, og den oprindelige rødkitkultur bruges fortsat), men han har naturligvis sat sit eget præg på ostene. Alle 10-12 oste har et lokalt navn fra et sted (stort set) indenfor synsvidde. Som Ho, Skallingen, Kjelst og Langli.

Oste fra Enghavegaard Osteri

Tirpitz (på tallerkenen) er en blød rødkitost. På brættet ligger rødkitmodnet havarti (den ost, Martin er mest stolt af), Ho (halvblød ost) samt Skallingen.

 

SallageTerroir: Den 20 år gamle saltlage spædes løbende op med valle og salt. 

LagringsgrotterI disse jordkamre lagrer ostene og udvikler deres karakter og flotte røde overflade.

Det skal tage tid

Som en modvægt til det tidligere lidt hektiske liv, sætter Martin en ære i at lave ting, der tager tid, og hvor processen er vigtigere end et hurtigt resultat. Målet er at lave ordentlig produkter, som han – med egen ord – ‘selv gider spise, og som vi allesammen burde vælge.’

Den økologiske mælk til ostene leveres fra en gård under Naturmælk, og i sommerhalvåret er det græsmælk, der kommer til osteriet. Selv har parret ingen køer – men har derimod grise (mere om det nedenfor).

Martin ved ostekarret

 

Husets rødkit

En ‘rød tråd’ gennem sortimentet er rødkitkulturen, som størstedelen af ostene vaskes eller pensles med under modningen. Kulturen stammer oprindeligt fra en fransk rødkitkultur, som en af de tidligere mejerister hjembragte fra Frankrig. I dag er kulturen en del af Enghavegård – i bogstavligste forstand, for selv skinkerne får indimellem et rødligt skær.

Lagring

Tirbitz

Oste og grise

Apropos skinker, så har familien omkring 40 grise, som indgår i et særligt kredsløb med mejeriet. De fritgående grise fodres bl.a. med vallen, som bliver til overs fra osteproduktionen. Når græsset når sin udløbsdato sidst på sæsonen, slagtes grisene og laves til 80 skinker og en masse herlige pølser og charcuterivarer. For den tidligere slagter er det stadig en ‘festdag at lave 100 kg spegepølse.’

I gårdbutikken kan du købe både oste, diverse hjemmelavede røgvarer, drikkevarer og Lones hjemmebagte brød. Og hvem behøver så egentlig mere?

 

Velkommen til osteriet

Enghavegaard Osteri fra vejen

Ostene fra Enghavegård Osteri sælges primært til lokale restauranter og caféer, men også Omegn i Torvehallerne har de vestjyske oste i sortiment.

Besøg mejeriet

Enghavegård Osteri
Ho Bugt Vej 17
6852 Billum

Tjek deres hjemmeside eller Facebook for at se, hvornår gårdbutikken holder åbent.

 

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 2. september 2021Categories: Dansk ost, Ostefolk

Skriv en kommentar