Julens ostebord

Det flotteste ostebord!!!

I dag blev julesæsonen for mit vedkommende skudt i gang ved den årlige julefest på mit arbejde. Og jeg vil vove at påstå, at det var med årets flotteste ostebord.

Det flotteste ostebord

Et sansebombardement af oste i alle farver, størrelser, smag og konsistens – og utroligt flot anrettet af Kurts erfarne ostehånd. Læg især mærke til, hvordan ostene er anrettet – skåret i tern lige til at spise eller blot skåret for. Indbydende var det!

Kurt står bag det flotte ostebordStilton på ostebordet Prima Donna på ostebordet Landana på ostebordet Landana på ostebordet

 

Blandt tilbehøret var disse tre kompotter, som stammer herfra. Her får du opskrifterne, hvis du skulle have lyst til at kaste dig ud i hjemmelavet tilbehør til din næste ostetallerken eller ostebord.

 

Tre slags tilbehør til ostebord

KVÆDEKOMPOT MED CITRON OG LYNGHONNING

Kvædekompot til ostebord

Sødmen fra denne kompot supplerer fint en ost med en fin og mild smag, som f.eks. en Fougerus eller en anden hvidskimmelost.

4 store kvæder
1 dl vand
½ citron
300 g sukker
100 g lynghonning

Skræl kvæderne, fjern kernehuset og skær dem i store tern. Kog dem i en gryde sammen med vand og citronsaft på meget lavt blus til det er blevet en tyk mos (tager ca. 40-60 minutter). Tilsæt sukker og honning og kog videre i yderligere 15 minutter. Hvis der stadig er klumper i kompotten, kan du mose dem ud med et piskeris. Kom kompotten i et glas eller en lufttæt beholder.

 

KOMPOT AF TØRREDE FIGNER, HONNING, STJERNEANIS OG RØDLØG

Figenkompot til ostebord

Denne kompot har både sødme og dybde i smagen – og passer perfekt til en ost med masser af smag som for eksempel en Stilton.

1 rødløg, skåret i fine skiver
10 tørrede figner, i grove tern
3 spsk honning
2 stjerneanis
salt og peber
½ dl æbleeddike

Varm honning og stjerneanis i en gryde ved middel varm til honningen bliver karamelliseret. Tilsæt løg og figner, drys med lidt salt og peber, og lad det hele karamellisere i et par minutter uden det brænder på. Tilsæt eddike og kog det ind til en tæt kompot. Køl af og kom kompotten i et glas.

 

GRÆSKARPURÉ MED AKVAVIT OG ENEBÆR

Kvædekompot til ostebord

Denne puré er både sød, krydret og lidt skarp på samme tid. Jeg synes, den var lidt sværere at finde et godt ostematch til – men det gav en god oplevelse med de lagrede ost som Prima Donna og en Pecorino.

1 græskar (butternut squash eller hokkaido)
5 hele enebær
½ dl koldpresset rapsolie
3 spsk æbleeddike
1 spsk akaciehonning
havsalt og friskkværnet peber
2 spsk akvavit

Skær græskarkødet i store tern og kom dem i en gryde. Dæk med vand og kog med enebær i ca. 20 minutter til det er mørt. Hæld vandet fra. Blend det kogte græskar med olie, eddike, honning, salt og peber til en glat puré. Smag til med akvavit og kom i et glas.

10 kommentarer

 1. Hej Camilla. super fin side du har, med rigtig mange gode fif og oplevelser med ost.

  Rigtig fine billeder fra mit ostebord.

  • Tak, Kurt. Sådan et ostebord bliver man aldrig træt af at se på, uanset hvilken gang det er 🙂
   Mange ostehilsner Camilla

 2. Nøj, hvor ser det mumseligt og lækkert ud Camilla. Hvor er du heldig at arbejde sådan et sted.

 3. PRAGTFULDT! (ja, undskyld versaler, men det er virkelig indbydende :-))

  • Det er helt ok at blive ostebegejstret og råbe højt her på bloggen 🙂 Det kan jo ske for alle os med hang til ost.

 4. Nøj det ser godt ud. Tilbehøret lyder rigtig spændende.

  • Jeps! De smagte godt alle tre slags tilbehør – på hver sin måde. Jeg kunne også godt forestille mig resten af kvæde- eller figenkompotten som del af en dessert…

 5. Jeg er SÅ misundelig og sidder bare her i sofaen og savler….ville elske at gå ombord i så stort, lækkert og flot arrangeret ostebord:-))

  • Hej Line,
   Jeg synes også, at det var så flot, at jeg var NØDT til at dele det med alle jer andre… 🙂
   Mange ostehilsner, Camilla

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*