Hvis du holder af at bage, har du sikkert dine favoritopskrifter, som du vender tilbage til igen og igen. Måske er det de nemme boller, den sprøde pizzadej, surdejsbrødet…
Brød på ostebordet
Når det kommer til brød til ost fx på ostebordet, er det vigtigt, at brødet ikke overdøver smagen af ost. Brød med valnøddekerner eller rosiner mener jeg ikke hører hjemme på et ostebord :-). Det gør enkle og smagfulde hvedebrød derimod.
Her er min opskrift på et godt italiensk durumhvedebrød (selv om durummelet dog er fra Bornholm). Det passer til alle slags ost, og smager også fortrinligt ristet, når det ikke længere er nybagt.
Godt brød til ost
Ingredienser (2 brød):
1 liter vand
50 g gær
4 tsk salt
2 spsk olivenolie
750 g fint durumhvedemel
550 g ølandshvedemel
Rør gær ud i vand. Rør salt og olie i. Tilsæt mel lidt efter lidt og rør længe på røremaskine (mindst 10 minutter). Tilsæt evt lidt mere hvedemel. Dejen skal være lidt klistret men sej og halvfast.
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur (eller stil den koldt natten over). Del i to brød og lad dem hæve, mens ovnen bliver varm. Bag i 25-30 minutter ved 200 grader varmluft (eller 220 grader, almindelig ovn).
Afkøl og nyd til ost!
Fulgte opskriften, det er et fantastisk velsmagende brød
Tusind tak for din feedback, det glæder mig at høre, at du fik et godt brød ud af det.
Mange glade ostehilsner
Camilla
Hej, jeg ville høre om man kan bruge alm. hvedemel, evt. blandet med noget andet, og grahamsmel istedet for fint durum og ølands? 🙂
Hej Anna,
Du kan sagtens bruge andre meltyper og blandingsforhold. Du skal blot holde lidt øje med mængderne og hvordan dejen arter sig, så den ikke bliver for tung eller for flydende. Men prøv dig frem – og god fornøjelse!
Mange hilsner Camilla
Tak for svar! Det lyder godt.. men når du siger at jeg skal passe på med at den ikke bliver for flydende.. bliver den ikke bare bedre af at være mere flydende? Jeg tænker at jeg vil koldhæve det som jeg er vandt til når jeg ellers bager, og da synes jeg at det plejer at blive luftigere jo mere flydende dejen er.. hvad er din erfaring med det? 🙂
Du kan sagtens have en mere flydende dej og koldhæve den. Det kommer helt an på, hvad du tænker at gøre videre med dejen. Jeg synes, at du skal gå efter at få en konsistens, som ligner den du plejer at have, og som du kender.
Håber det er svar nok.
Det er super, tak for det! Glæder mig til at prøve det til ostebordet.
-Anna
kan man bruge durum mel til dit brød
Hej Bente,
Det kan du sagtens men jeg ville blande det med hvedemel. Fx 1/3 durum og 2/3 hvedemel. God fornøjelse!
Jeg er for så vidt enig med dig, Camilla, det med at betragte brødet som en slags baggrund og at det ikke må smage for meget. MEN jeg synes nu også at et sødligt brød, a la svenskernes bløde limpa m. sirup og malt f eks kan være med til at fremhæve sødmen i blåskimmeloste. Eller valnøddebrødet. Men som med alt mulig andet tilbehør til ost, så synes jeg det gælder om at parre det rette brød med den/de rette oste.
Lækre brød du har bagt der – har du prøvet at bage dem i gryde også?
Hilsen La Cucina NADA
Hej Nada,
Jo, det søde brød til blåskimmel er også en god kombination, men overordnet er jeg mest til det enkle brød. Men smag er naturligvis individuelt…
Jeg har ikke bagt brød i gryde – endnu…
Mange oste-knus Camilla