Måske ligger der allerede nogle særligt udvalgte oste i dit køleskab og venter. Venter på en kommende påskefrokost. Eller måske mangler du stadig at planlægge det store ostebord. Uanset hvad, så får du her mine fem gode osteråd:

Delice de Bourgogne på ostebordet

1. Forskellighed:

Vælg oste, der byder på forskellighed i farve (hvidskimmel, gul ost, rødkitost og blåskimmel), i konsistens (fra de faste og hårde oste til de bløde og cremede) og i mælk (udover komælksoste skal du også vælge en fåre- og/eller gedeost).

OstetyperForskellig typer mælk

2. Hvor meget spiser folk?

Regn med100 g ost, hvis osten er en mellemret eller dessert. Spiller osten derimod hovedrollen på bordet, skal du beregne mellem 200 og 250 g per person. Husk at en rest ost ikke er det værste, du kan stå med bagefter. Du bruger den bare i madlavningen.

3. Ud i god tid:

En kold ost smager ikke af meget, derfor skal ostene tages ud i god tid. Det gælder dog især de bløde oste, der skal ud mindst en time før servering. De faste oste og flødeoste må du dog gerne vente med at tage ud til umiddelbart før de skal på bordet.

Langres på ostebordet

4. Tilbehør:

Her kan du gøre lige hvad du har lyst – og tid – til. Skal det gå lidt hurtigt, så er en håndfuld tørrede abrikoser eller en pære skåret i skiver helt fint. Har du mere tid – og lyst – kan du lave en chutney til ostene. Sødt er godt til salt – og f.eks. er honning en sublim partner til blåskimmelost. Skinke og pølse kan også komme på ostebordet – ligesom små tapasretter.

Le Bleu på ostebordet

5. Anretning:

En stor del af fornøjelsen ved et ostebord er selve anretningen. Find et flot træbræt, et gammelt fad eller et bræt af skifer. Skær nogle af ostene ud, så de er lige til at tage. Lad gæsterne selv skære andre af ostene ud. Læg tilbehør ind i mellem ostene. Husk en kniv per ost (det er ikke så skønt, at brien pludselig smager af blåskimmel eller gedeost).

Skær ostene forskelligt ud

 

Et godt ostebord er naturligvis lige som DU kan lide det. Men med disse fem retningslinjer, så lover jeg, at du får et varieret ostebord.

Rigtig god fornøjelse!

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 16. april 2014Categories: OstebordTags: , ,

14 Comments

  1. Astrid 22. august 2016 at 09:31 - Reply

    Hej – jeg har et spørgsmål. Vi skal snart holde dåb og vi overvejer et oste og pølsebord til frokosten. Hvis jeg regner med ca 200-250 g ost pr mand, hvor meget gram pølse pr. mand skal jeg mon så købe? Har du et bud?

    • Ostesnak 22. august 2016 at 10:58 - Reply

      Hej Astrid,
      Sikken en god idé! Jeg går ud fra, at der også er brød til. Jeg ville beregne 100-150 g pølse per person, og med 200-250 g ost, bliver der ikke for lidt. Men heldigvis kan både oste- og pølserester bruges i madlavning bagefter.
      God fornøjelse!
      Mange hilsner Camilla

      • Astrid 29. august 2016 at 10:50 - Reply

        Tak for dit svar 🙂 kan jeg godt købe ostene (fra en ostebutik) om torsdagen allerede når jeg først skal bruge det søndag? Hvad er generelt holdbarheden når det er stykker skåret fra større oste?

        • Ostesnak 29. august 2016 at 11:29 - Reply

          Hej Astrid,
          Ja, du kan sagtens købe det om torsdagen. Fortæl gerne butikken, at du skal bruge det om søndagen. Husk endelig at tage skimmelostene ud i god tid, så de når at blive tempererede (så smager de af meget mere). Hvor længe ostene holder efterfølgende afhænger bl.a. af ostetype og hvordan de har været håndteret / indpakket. Men mindst en uge bør de kunne holde sig. (Hvis der kommer mugpletter på en fast ost, så kan du blot skære det fra. Osten fejler ikke noget).
          Rigtig god fornøjelse!

  2. Ole Christophersen 10. maj 2016 at 08:18 - Reply

    Hej Camilla.
    Alt gik vel i søndags. Fantastiske oste og vine der matchede. Lucullus havde været tilfreds og som så ofte før, af de mange Rasteau med en alder på vinstokken
    e på 70-100 år, blev billigste nr 2 i test. Cuvèe Paul Emile var succulent.
    Men mange tak for hjælpen, så de venligste hilsner,
    Ole Christophersen

    • Ostesnak 10. maj 2016 at 08:32 - Reply

      Tak for tilbagemeldingen, det glæder mig meget at høre.
      Mange hilsner Camilla

  3. Ole Christophersen 3. maj 2016 at 16:33 - Reply

    Hej Camilla.
    Min tur kan vel bedst beskrives som en mellemting af et besøg oppe på Base Camp 1 og dykning på Great Barrier Reef.. Jeg fik kørt i den københavnske metro for første gang, set torvehallerne, dyrt men sikke en service. samt pådraget mig en buschaufførs frådende vrede, da jeg uskyldigt spørger om han ved hvilket stoppested der var nærmest til Godthåbsvej 203 ” Va du snakke ?
    Cafe Omegn har fået buratta og jeg var så heldig at kl 3 ankom Rødovre med en frisk portion.
    Og der lå de sidste 6 syriske friske figner så de kan bare vente sig mine gæster på søndag.
    Med håbet om en fortsat god dag til dig.
    Ole.

    • Ostesnak 3. maj 2016 at 21:35 - Reply

      Sikken en oplevelse du fik 🙂 Men med helt friske burrata og figner, så skal det nok blive en kanon ostesmagning I får jer.
      God fornøjelse!

  4. Ole Christophersen 16. april 2016 at 13:43 - Reply

    Hej. Den 8 maj har jeg inviteret 4 gode venner til ostebord . De skal også smage 7 forskellige Rasteau er, så selv om de kommer kl 13 bliver det nok en midnatsforestilling.
    Ved ankomst 3 canape m/ foie gras, Tigerreje m ingefær og røget laks.
    Så første ostefad med Arla unika, brød og druer.
    En kold melonsuppe med fromage frais .
    Så et fad med hvad jeg kan finde at gode oste i det lokale Føtex.
    Næste mellemret vil jeg så spørge dig om.
    Så samles de 2 fade og vi slutter af med is med jordbær.
    Jeg vil prøve at få friske figner, men er ellers åben for gode forslag.
    På forhånd tak. Ole.

    • Ostesnak 16. april 2016 at 21:34 - Reply

      Hej Ole,
      Det lyder som et fantastisk ostebord, jeg kommer til at tænke på Babettes gæstebud 🙂
      Da du har flere omgange, hvor ostene er i centrum, ville jeg selv tænke en lettere mellemret ind, hvor osten blot understreger det samlede indtryk. Det kunne være nogle portobellosvampe fyldt med grøntsager og drysset med revet Prima Donna eller lidt reblochon før du bager dem i ovnen. Eller nogle bruschetta med blåskimmelost og friske figner bagt i ovnen. Eller en sprød salat. Nu skal I have jordbær til isen, ellers kunne det være blandede salater med jordbær og burrata eller mozzarella.
      Jeg håber du kan bruge det, og så ønsker jeg jer god fornøjelse med ostebordet.
      Mange hilsner
      Camilla

      • Ole Christophersen 17. april 2016 at 07:17 - Reply

        Tak Camilla. Af de glimrende forslag du kom med, lød burrata med salat og eventuel hindbær, som det mest spændende. Men der er et aber dabei, holdbarhed. Jeg bor i udkanten af udkantsdanmark. 2 maj skal jeg for første gang se torvehallerne, Arla unica, friske figner og hvad der ellers dukker op. Ankomst kl 13 Kbh og hjemtur på 5 1/2 time kl 18, så der var tid til at tage til Rødovre, men vil burattaen overleve, selv i en køletaske, fra mandag indtil lørdag ?

        • Ostesnak 17. april 2016 at 07:53 - Reply

          Hej Ole,
          Hvis du kan sikre kølekæden (og osten kan jo komme i køleskab, når du er hjemme igen), så vil jeg mene, at det går. Har du en ostehandler i nærheden? De burde også kunne få den hjem til dig…
          Alternativt kan du vælge en god mozzarella af bøffelmælk…
          Held og lykke!

          • Ole Christophersen 17. april 2016 at 18:15

            Igen tak Camilla.Vi havde en glimrende ostebutik i byen, drevet af mor 80+ og søn. Sønnen bliver alvorligt syg, de sælger til nogle der har skiftet alle specialiteterne ud med ” lad som ost ” og tyske ” dritte wahl ” une affair triste. Kender du Bella Donna som ligger i torvehallerne? De reklamere med at de har italiensk burrata. Nu jeg har så kort tid i hovedstaden, jeg skal også ud til Godthåbsvej, killing two birds one stone.
            Med venlig hilsen Ole.

          • Ostesnak 3. maj 2016 at 14:56

            Hej Ole,
            Hvordan gik din Københavnertur? Fik du slæbt alle ostene (og alt det andet) med hjem?
            Mange hilsner Camilla

Skriv en kommentar