Jeg siger tit, at ost i mad er et krydderi. Ost er med til at give retten smag, men man skal også bruge ost med omtanke. Det er jo ikke alle retter, hvor osten skal have lov at dominere smagsbilledet. Ofte er det fint med blot et strejf eller en undertone.
Her er et eksempel, hvor osten giver retten et ‘twist’ – jeg har rørt revet ost i æggemassen, og det giver lige rørægget en ekstra dimension.
Jeg har brugt appenzell, som er en skøn schweizisk egnsost, der er lavet på upasteuriseret mælk fra køer, der har græsset i bjergene. Osten bliver under modningen vasket i en urtelage, der indeholder over 25 forskellige ingredienser (urter, rødder, frø, blade…). De schweiziske ostemagere holder af at fortælle, hvor hemmelig denne urteblanding er 🙂 Uden at kende hemmeligheden bag osten, kan jeg blot konstatere, at den smager skønt som den er – men også i mad! Osten smager af meget, den kan næsten prikke på tungen.
Røræg med et ‘appenzell-twist’
2 æg
1/4 dl mælk
20 g appenzeller, fintrevet
peber
lidt olie eller smør til at stege i
evt. salt
Slå æggene ud i en skål og pisk dem sammen med en gaffel. Tilsæt mælk, ost og lidt peber. Kom fedtstof på panden, varm den op og hæld æggeblandingen på. Lad den sætte sig lidt. Fold herefter siderne ind til midten, indtil æggemassen er næsten stivnet. Servér med brød, lidt avocado – og hvorfor ikke en grøn smoothie, som min mand kreerede en dag i vinterferien?! Den er sød og frisk og har en mild smag af agurk.
Mikkels grønne smoothie
Ingredienser (3 glas):
2 appelsiner, saften fra
1 lime, saften fra
30 g frisk ingefær, fintrevet
1 agurk, uden skræl
1 liter hyldeblomstsaft (blandet med vand)
3 håndfulde frosne ærter
Blend saft fra appelsin og lime med ingefær og agurk. Rør med hyldeblomstsaft. Kom ærter i glassene og hæld saften over. Servér med det samme.