Jeg siger tit, at ost i mad er et krydderi. Ost er med til at give retten smag, men man skal også bruge ost med omtanke. Det er jo ikke alle retter, hvor osten skal have lov at dominere smagsbilledet. Ofte er det fint med blot et strejf eller en undertone.

Her er et eksempel, hvor osten giver retten et ‘twist’ – jeg har rørt revet ost i æggemassen, og det giver lige rørægget en ekstra dimension.

Appenzell giver smag

Jeg har brugt appenzell, som er en skøn schweizisk egnsost, der er lavet på upasteuriseret mælk fra køer, der har græsset i bjergene. Osten bliver under modningen vasket i en urtelage, der indeholder over 25 forskellige ingredienser (urter, rødder, frø, blade…). De schweiziske ostemagere holder af at fortælle, hvor hemmelig denne urteblanding er 🙂 Uden at kende hemmeligheden bag osten, kan jeg blot konstatere, at den smager skønt som den er – men også i mad! Osten smager af meget, den kan næsten prikke på tungen.

Appenzell giver smag

Røræg med et ‘appenzell-twist’

2 æg
1/4 dl mælk
20 g appenzeller, fintrevet
peber
lidt olie eller smør til at stege i
evt. salt

Slå æggene ud i en skål og pisk dem sammen med en gaffel. Tilsæt mælk, ost og lidt peber. Kom fedtstof på panden, varm den op og hæld æggeblandingen på. Lad den sætte sig lidt. Fold herefter siderne ind til midten, indtil æggemassen er næsten stivnet. Servér med brød, lidt avocado – og hvorfor ikke en grøn smoothie, som min mand kreerede en dag i vinterferien?! Den er sød og frisk og har en mild smag af agurk.

Frisk smothie

 

Mikkels grønne smoothie

Ingredienser (3 glas):
2 appelsiner, saften fra
1 lime, saften fra
30 g frisk ingefær, fintrevet
1 agurk, uden skræl
1 liter hyldeblomstsaft (blandet med vand)
3 håndfulde frosne ærter

Blend saft fra appelsin og lime med ingefær og agurk. Rør med hyldeblomstsaft. Kom ærter i glassene og hæld saften over. Servér med det samme.

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

Skriv en kommentar