Så gik der sørme en uge mere – og i dag er det 2. søndag i advent. Idéen bag min adventskalender er at præsentere jer for nogle gode matches mellem ost og tilbehør. Måske giver det lidt ny inspiration, måske rammer jeg en ost, der var gået lidt i gemmerne. Hvem ved?!

2-advent_web

Dagens par er en af mine (mange) favoritoste: Grottelagret Gruyere – her sat sammen med en puré af tørret frugt smagt til med cognac og mørk chokolade.

2. søndag i advent

Gruyère er en schweizisk klassiker, som både fås som “almindelig” og grottelagret. Begge smager godt, den grottelagrede version har mest smag og er som oftest lagret længst. I Schweiz er mejerierne små, og de ligger tæt på, hvor køerne græsser. En af kvalitetsparametrene er nemlig, at mælken ikke må transporteres for langt. Derfor laver man ostene på de mange små mejerier. Efter kort tids lagring flytter man ostene til større modningslagre, hvor de sammen med nabomejeriernes oste kan ligge og hygge sig, mens smagen udvikler sig.

Jeg faldt lige over denne video, der viser den første del af processen, hvor mejeristen arbejder med mælken i kobberkar.

De bedste oste bliver udvalgt til at lagre i grotter, hvor de ligger til osten måske er omkring et år. Jeg har besøgt sådan en grotte engang, og det var en stor oplevelse. Der var virkelig tale om lange gange med oste fra væg til loft på begge sider. De lange og smalle ostegange mindede helt om en labyrint. Ostene bliver vendt og børstet undervejs for at sikre en perfekt udvikling.

Grottelagret gruyère har en stor og meget tæt smag. Og så smager den altid “af mere”!

 

2. søndag i advent

Her er opskriften på en puré af tørret frugt, der er smagt til med cognac og mørk chokolade. Der er både søde og lidt stærke noter at finde, som går godt til osten.

 

PURÉ AF TØRRET FRUGT SMAGT TIL MED MØRK CHOKOLADE

Ingredienser:
8 svesker uden sten
8 tørrede abrikoser
8 dadler
3 spsk. rørsukker
3 dl vand
2 spsk. brombæreddike
1 spsk. cognac
25 g god mørk chokolade, finthakket

Kog den tørrede frugt mør i en gryde med sukker og vand i ca. 8-10 minutter. Blend frugten og væden til en glat mos. Smag den lune mos til med eddike, cognac og chokolade.

BONUS-info: Puréen smager også godt oven på skyr rørt op med en sjat mælk og lidt vanilje.

God søndag!

 

2. søndag i advent

 

 

 

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

Skriv en kommentar