Opdatering: Osteriet & Ko er lukket siden dette blogindlæg blev skrevet.
I Kødbyen i København har Ostebørsen åbnet åbnet deres anden osteforretning under navnet Osteriet & Ko. I løbet af foråret har de åbnet dørene til osteskole fire gange, og i sidste uge var jeg med til at smage på spanske oste. En spændende aften.
Om Ostebørsen
Men først lidt om Ostebørsen, som Birgitte og Henrik står i spidsen for. Birgittes morfar grundlagde firmaet i 1934, og det var absolut ikke hendes drøm at overtage firmaet efter sin far. Men sådan endte det alligevel!
Det er hun i dag lykkelig for, og firmaet er ikke længere blot en importør. Deres mål er at fremme ostekulturen herhjemme, og det gør de bl.a. ved at afholde osteskoler. Men også ved at åbne deres eget mejeri til efteråret, hvor de håber at kunne lege med osteteknologi og udvikle spændende nye oste. Lige nu laver de forsøg med ‘grass fed milk’ hos en landmand, hvor køerne bliver flyttet til nye marker, når græsset kun er 20 cm højt. Køerne når aldrig at græsse ‘i bund’, og det giver en særlig god mælk.
Birgitte Kastrup er tredje generation i firmaet
Gemalen Henrik fortalte om familiens sommerferier sydpå i en autocamper, der indimellem gik i stykker og gav dem ufrivillige pauser. Vigtige pauser. For det var her familien slentrede ned ad en eller anden grusvej for at fordrive ventetiden – og pludselig stod på en gård, der lavede ost. Bonden tog imod og inviterede dem til at se dyrene først, for som Henrik forklarede, ‘først her forstod man, hvilke oste de var i stand til at lave.’ Parret kører stadig rundt i Sydeuropa hvert år og finder nye små leverandører.
Henrik Møller Kastrup fortæller om, hvordan familieferier blev til nye oste i virksomheden.
Smagning af spansk ost
Aftenen bragte en smagning af ni spanske oste, som viste den mangfoldighed spansk ost kan præstere. Manchego (lavet af fåremælk) er den ost, der tidligst og oftest har fundet vej over Pyrenæerne og ud i verdenen. Men også i Spanien er der sket en opblomstring indenfor osteproduktionen, og det smagte vi her, hvor de fleste oste var gårdoste (eller kom fra mindre produktioner).
En af aftenens oste var Sarró de Cabra, en flot ost med naturskorpe, lavet af pasteuriseret gedemælk på et gårdmejeri udenfor Barcelona. Et sted, hvor mejeristen stikker sin finger ned i mælken og smager for at finde ud af, hvilken mælk han i dag har med at gøre – og hvilken ost han derfor bedst kan lave.
Sarró de Cabra – mild og mælket gedeost fra Katalonien
Skønne oliven akkompagnerede vores smagning
Vi afsluttede aftenen med at smage to blåskimmeloste fra Asturien i Nordspanien. Peñecorda, en cremet og lidt sødlig ost pakket ind i ahornblade, hvilket er tradition på egnen – og Valdeón, som er en kraftig egnsost, og som bærer DOP-mærket.
To blåskimmeloste fra Asturien: Peñecorda og Valdeón DOP
Osteriet & Ko tilbyder også tapas- og ostetallerkener, som man kan nyde udenfor i solskin eller tage med hjem