1.000 ostemadder stod klar til de første besøgende, da Ostivalen åbnede i dag. Det var anden gang, at København havde sin egen Ostival, som i år udgjorde et beskedent hjørne af Københavns Mad & Marked i Kødbyen. Blandt de mange fine madboder fandt man faktisk kun tre mindre mejerier og to ostehandlere/distributører. Bag begivenheden stod Netværk for Dansk Ostehåndværk, Københavns Mad & Marked samt Viventes.

1000 ostemadder

Italienerne fra Rødovre (det er dem, der står bag mejeriet La Treccia,  som jeg har besøgt tidligere) gav smagsprøver på deres skønne italienske friskoste lavet på økologisk dansk mælk. De havde både mozzarella, burrata og stracchino med.  Men de havde også allieret sig med Mother, restauranten som køber rigtigt meget af deres mozzarella. I en stenovn hev pizzakokken den ene dampende og sprøde pizzabund ud efter den anden, og herpå blev smurt lidt stracchino. Det smagte skønt.

La Treccia på OstivalLa Treccia på OstivalLa Treccia på Ostival

 

 

Udenfor Slagelse åbnede Martin Borre Nielsen i slutningen af 2014 sit eget mejeri, der laver hvidskimmeloste og yoghurt. Den tidligere mejerist og brygger har en holdning til kvalitet. Han har været med inde i landmændenes stalde for at se til køerne. Den økologiske mælk kommer fra Naturmælk, selv om han meget gerne så, at mælken var lokal  (men det kan ikke lade sig gøre omkring Slagelse lige nu). Hvidskimmelkulturen til ostene har han også selv opbygget. At starte et helt nyt mejeri er ikke nemt, det kræver en masse eksperimenteren og forsøg. Og godt smager hans oste med deres ret så fyldige smag. Jeg smagte en hvidskimmelost med og uden valnødder.

Mejeriets navn er Morgenlys, og er et godt eksempel på de mange spændende danske oste, der i disse år ser dagens lys.

I øvrigt har mejeriet en gårdbutik, der holder åbent i weekenden:
Mejeriet Morgenlys
Kirkerupvej 33, Sørbymagle
4200 Slagelse

MorgenlysMorgenlys

 

Den sidste stand var Hedeagergaard fra Ølgod. Her stod den biodynamiske landmand Chriss og uddelte smagsprøver og gode historier. Han er en af de 30 landmænd, der ejer Naturmælk, og på Naturmælks hjemmeside fandt jeg denne præsentation:

Gitte og Chriss er 12. generation på Hedeagergaard. Gården har været i slægten siden 1690 og der har altid været køer på gården. Gården blev lagt om til økologisk drift i 1997. Som Chriss siger” jeg er i grunden bare vendt tilbage til det som de første 9-10 generationer gjorde.”

Ostene bliver til på Jernved Mejeri. Jeg smagte blandt andet den helt samme ost lagret i 10 uger og i knap et år. Og sikken en forskel på de to. Den første var mild, cremet og lidt flødeagtig. Den sidste prikkede næsten på tungen og havde små krystaller som tegn på den lange lagring. Sjovt at smage dem op mod hinanden. Billedet viser den unge version:

HedeagergaardHedeagergaardHedeagergaard

Og herudover gav ostehandlerne fra Gran Fromage og Ostebørsen smagsprøver på flere andre danske oste.

Jeg glæder mig til næste år og håber, at Ostivalen kommer stærkt igen og vil samle langt flere deltagere, der kan bidrage med historien om netop DERES egen ost. Mon ikke det forholder sig lige som med modning af ost;  den slags ting tager tid, før det bliver helt optimalt?!

Ostival

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

2 Comments

  1. Piskeriset 1. juni 2015 at 17:33 - Reply

    Skønne skønne billeder! Jeg deltog desværre ikke – var i stedet til ølfestival dagen før – men jeg håber, arrangementet kommer igen, for det er jo et genialt koncept med en ostival 😀

    • Ostesnak 1. juni 2015 at 20:42 - Reply

      Ølfestival lyder heller ikke kedeligt! Jeg håber sandeligt også, at Ostivalen er kommet for at blive.

Skriv en kommentar