Det er lige nu, det sker. Denne helt specielle tid på året, som vi har ventet på med længsel. Det er nu, at træerne springer ud, og det hele bliver så grønt, at det næsten skærer i øjnene.
Bladene på birketræerne i vores have har ikke foldet sig helt ud endnu, men jeg er klar. Klar til at kaste mig ud i snapseprojekt nummer to: Snaps lavet på birkeblade fra haven. (Det første eksperiment kan du se her).
Snapseentusiasten Niels Stærup har givet mig nedenstående opskrift på en snaps brygget på birkeblade. Den tager 4 uger at lave, dvs. den er klar til en sommeraften med ost på terrassen i starten af juni. Jeg har tænkt mig at smage den med en lagret ost, f.eks. Prima Donna. Men det vender jeg tilbage til i juni 🙂 Først skal snapsen jo brygges.
Birkesnaps
Denne opskrift er lavet på de grønne blade, som giver snapsen en behagelig frisk og forårsagtig smag. Farven på snapsen bliver lys gullig.
Du skal bruge:
En flaske vodka på 70 cl. (tag bare den billigste)
Et stort glas med skruelåg – min. 1 liter
Birkeblade
Sådan gør du:
Fyld glasset halvt med friske birkeblade. Hæld vodka over bladene. Lad det trække ca. 14 dage (smag evt. undervejs).
Si herefter bladene fra og hæld snapsen på en karaffel eller flaske. Lad snapsen lagre 2 uger inden du nyder den.
Niels fortæller endvidere om birken (og ja, det er ikke kun ostene, der har gode historier…)
Den lægelige historie
Birkesaft er tidligere blevet brugt mod tuberkulose og til at behandle blære- og nyresygdomme. Birkeafkog er blevet brugt mod kløe og udslet og frisktappet saft mod kolik og som vanddrivende middel.
Te lavet på birk er bl.a. anvendt mod skørbug og gigt.
Birk – er næsten sædvanen tro – også forbundet med forskellige former for overtro. Forheksede mennesker skal piskes med birkeblade, da de så bliver raske igen. Hvis man har en birk ved huset, så er man sikret mod lynild. Tidligere blev barnesenge altid lavet af birk, da det forhindrede børnene i at blive forheksede.
Ja, der er vist ingen undskyldning for ikke at komme igang med den birkesnaps nu!
Hvordan lyder ost og snaps i dine ører?
[…] Krystalost. Der skulle lidt mere til – og frem af gemmerne kom en længe ventet gæst, nemlig birkesnapsen, som nu har trukket i viktualierummet lige siden forårets lysegrønne og spæde […]