‘Osten er en sjælden gæst i det søde køkken, men hvorfor egentlig det?’ Sådan introducerer Ost & Ko den fjerde opskriftskonkurrence for madbloggere, og deres spørgsmål satte tanker igang hos mig. For hvor langt kan man egentlig trække den søde dessert over mod ostens salte univers?
En brainstorm affødte et hav af interessante idéer (og jeg har gemt nogle af de sjoveste til senere lejligheder), og har her valgt en klassisk flødeis (som jeg har taget med fra min barndom, hvor jeg lavede is utallige gange med vores egne æg fra fritgående høns) og har så tilsat nogle elementer fra det salte køkken: Parmesan, rosmarin, salt og balsamico glace. Tanken var at give isens sødme et balanceret modspil, for målet er jo, at det skal smage godt. 🙂 Isen har en mild og dyb smag af ost, men smager også næsten karamelagtigt og aromatisk (fra den krydrede rosmarin). Balsamico glacen giver behagelig syre, som komplementerer flødesmagen rigtig godt.
ROSMARIN-IS MED PARMESAN OG BALSAMICO GLACE
Ingredienser (giver ca. 1½ liter)
6 æggeblommer
3 æg
500 g sukker
1½ spsk rosmarin, finthakket
1/4 tsk havsalt
60 g parmigiano reggiano (kunne også være Havgus, Prima Donna eller en anden lagret ost, fintrevet
½ liter piskefløde
1/4 dl balsamico glace (køb det eller lav det selv af balsamicoeddike og lidt sukker, kogt ind i ca. 15 minutter)
Til pynt: Kviste af rosmarin og lidt fintrevet ost
Pisk æggeblommer, æg og sukker til en tyk og luftig æggesnaps. Det kræver lidt tålmodighed. Rør rosmarin, salt og ost i. Pisk fløden i en anden skål til flødeskum og vend forsigtigt i æggesnapsen. Kom på frys. Du kan røre balsamico glace i den næsten frosne, men stadig bløde ismasse eller du kan hælde det over ved serveringen. Lad isen tø lidt op før servering – det er lige som med ost: Iskold is smager ikke af så meget.
Pynt med kviste af rosmarin og fintrevet ost.
[…] bruge ricotta i is eller flødeost i en cheesecake. Men man kan også gå skridtet videre og lave en is med parmesan eller marengs med ostesmag. Men hvorfor ikke lave en tage skridtet fuldt ud og berige en sød […]
Jeg har lavet en blåskimmel oste-is efter opskrift fra “Is hele året”. Ærlig talt, så bryder jeg mig ikke om den. Men da jeg nu har den, vil jeg forsøge mig med den som tilbehør til noget sødt, fx brændte figner eller måske bare noget syltetøj.
Hej Kåre,
Interessant! Men det kan naturligvis blive for ‘outreret’ – og hvis ikke velsmagen følger med, så bliver det forståeligt nok aldrig et hit. Held og lykke med at sætte den sammen med noget andet!
Hilsen Camilla
Kunne vær frækt at servere som en del af et ostebord – måske i selskab med “mine” æbleskiver”? 😉
Jeg må vist hellere få leget med ost i is, én ting der endnu ikke har været forsøgt i Cucina Nada!
Godt nytår til dig og dine,
La Cucina NADA
Det er faktisk en ret god idé, for isen kan sagtens have noget at blive serveret til. Jeg var ude i bagte bær, men æbleskiver med rygeost er da meget bedre!
Spændende idé ♥
Jeg har prøvet at bruge gedeost i is, og det var også et ret sjovt eksperiment 🙂
Det lyder også ret specielt og sjovt.
Forleden fik jeg en dessert med vaniljeparfait på en bund af bagte solbær og oliven! overhældt med valnøddeolie og revet rålakrids. Og magien opstår, når noget man måske ikke kan forestille sig sammen, faktisk smager ret godt 🙂
Hvad anbefaler du af ost til rødvinsylrede rosiner. Skal holde julefrokost i morgen.
Har lavet rosinerne, men ikke osten endnu.
På forhånd tak
En god lagret ost vil jeg tro er god. Fx Prima Donna, Vesterhavsost eller andet i den dur.
God fornøjelse.