De gange jeg har gået rundt på et franske ostemarked, er der altid et sted, jeg bliver stående længst tid. Og det er ved montren med gedeost. Her ligger de i alle former og størrelser uden at være pakket ind og med små dekorative skimmelpletter. Det er så langt fra de gedeoste, vi finder de fleste steder i Danmark. Og derfor vildt fascinerende. Og flotte.

Gedeost på fransk marked

 

Jeg fik på et tidspunkt en plakat af min gamle osteven, hvor alle navne er skiftet ud med de lokale oste. Hvis vi zoomer ind på det vestlige Frankrig finder vi fx navnene Sainte-Maure, Selles-sur-cher, Crottin de Chavignol og andre navne på gedeoste. Det er nemlig primært her fra Poitou-Charentes og Loire, at de franske gedeoste kommer fra.

Gedeoste

Hvis man tilmed tegnede de græssende dyr ind på kortet, så ville man logisk nok se, at gederne samler sig i det vestlige Frankrig, mens fårene holder til mod syd og i Pyrenæerne, og køerne græsser i det resterende Frankrig.

At vi finder gederne netop her er der forskellige forklaringer på.

Gedeost på fransk marked

Tilbage til de allerførste oste

Vi skal flere tusind år tilbage før vor tidsregning, hvor nomader lavede de første oste af gedemælk. Gederne kom til Frankrig med den arabiske folkevandring, og der var i år 732 et afgørende slag ved Poitiers, hvor maurernes fremtog blev stoppet endeligt. Det siges, at mange herefter slog sig ned i området med deres geder og lavede gedeost.

Gederne er gennem tiden blevet kaldt ‘fattigmandens ko’, og det fortælles også, at mange vinbønder i det vestlige Frankrig efter en fejlslagen høst har skiftet vinstokke ud med geder. Geder er nemlig meget nøjsomme dyr, der kan leve af sparsom vegetation.

Vidste du, at ‘Chèvre’ betyder ged, men at det også er betegnelsen for gedeost generelt?

Gedeost på fransk marked

 

Gedeostens særtegn

Du kan kende en gedeost på dens kridhvide farve. Gedemælk indeholder nemlig ikke det naturlige farvestof karoten, og det gør gedeostene helt hvide. Endvidere er gedemælk nemmere at fordøje, da fedtsyrerne er mindre end i komælk. Der er meget stor variation inden for gedeoste – fra de helt friske og næsten syrlige oste til skimmeloste og faste oste med en større og meget karakteristisk smag.

Har du i øvrigt undret dig over, at gedeoste ofte er små i størrelsen? Det er der en logisk forklaring på, da en ged giver meget mindre mælk end en ko, og derfor har man aldrig haft så meget gedemælk ved hånden til at kunne lave de store oste, som vi finder blandt komælksostene. Naturellement!

 

Geder-(37)-web

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 4. juli 2016Categories: Fransk ost, GedeostTags: , , ,

2 Comments

  1. Ole Bach Christophersen 4. juli 2016 at 17:54 - Reply

    Hi. Tak for inspirationen, for da jeg så billedet at de der pyramideformede chevre cendre, var jeg øjeblikkelig sikker, dem skal jeg have med d 31 til frokost , vi bliver 10.
    Men hvor får jeg fat i dem ?
    Mvh og på forhånd tak Ole.

    • Ostesnak 4. juli 2016 at 19:13 - Reply

      En god ostehandler, hvis du ikke lægger vejen forbi Frankrig i mellemtiden 🙂

Skriv en kommentar