Mens andre år tilbage backpackede gennem Europa og endte med græsk ø-hop, så drog jeg altid til Spanien. Med den konsekvens, at jeg endnu ikke har været i Grækenland, og vist heller aldrig rigtigt har fået øjnene op for græsk ost, herunder feta.
Den græske restaurant og delikatessebutik Deligreco på Frederiksberg inviterede sammen med Minerva Feta til en aften med det formål at vise, hvordan man kan bruge feta – udover at drysse i en salat. Feta er lavet af fåremælk eller en blanding af fåre- og gedemælk (dog max. 30% gedemælk). Det giver en ost med smag og dybde, og den er både cremet og let smuldrende på samme tid.
Theodoro Tsigkas er græker bosiddende i Danmark. Her har han gjort det til sin levevej at dele ud af det græske køkken. På Deligreco huserer han i køkkenet og skaber græske og nordiske retter. Men det hele startede naturligvis med et glas ouzo…
Theodoros menu begyndte med et par tapasretter: Sprøde friturestegte panerede oliven fyldt med feta, og helt enkelt fetatern med krydderurter og olivenolie.
Theodoro viste, hvor man laver en fetacreme: Kom feta i en blender og blend med fx olivenolie eller mælk (alt afhængig af, hvor cremet den skal være). Cremen brugte han i en kartoffelsalat sammen med purløg og mynte.
Feta drysset i en grøn salat kom også på bordet, her var osten dog marineret i olie først.
Smørrebrød blev serveret med en fetacreme og marinerede ansjoser.
Theodoro lavede også sin version af saganaki – med rejer, forårsløg, tomater, feta og olivenolie. Og han fortalte, at alle græske retter begynder med olivenolie, og tit slutter de også med lidt olivenolie – for smagens skyld. Feta er med til at krydre maden, ja faktisk kan man bruge osten i stedet for salt og peber.
Der kom mere på bordet, bl.a. en lille burger serveret med fetacreme, tomat, rødløg og mynte og en risotto med feta.
Aftenens mange forskellige små retter beviste så alt rigeligt, at feta kan meget mere end at give smag i en salat. Grækerne bruger feta på mange måder, og når man tænker på, at en græsk familie ofte spiser 2-3 kg feta – om UGEN, ja, så må der vel også lidt variation til…?!
PS. Jeg har efterfølgende prøvet at paneret feta – se resultatet her.