Lige siden jeg en varm sommeraften i 2016 som ostedommer ved Kulinarisk Sydfyn var med til at kåre den svenske ost Hyby Blå til ikke mindre end Nordens Ost, har jeg haft lyst til at besøge mejeriet bag osten.
Da sommerferien bød på en tredages ostetur rundt i Sydsverige, var Soldattorpets Mejeri, der ligger knap 20 km. øst for Malmø, naturligvis en del af ruten.
Sjæl, hjerte og unikt håndværk
På markvejen ned mod gårdmejeriet møder man både en lille badesø og på denne årstid blødt bølgende marker. Maria Tuvesson har siden 2005 boet her midt i den skånske landidyl sammen med sin mand, Carlos.
I tiden før håndværksostene, arbejdede hun som kørende sælger og kom på et tidspunkt frem til erkendelsen af, at arbejdslivet skulle være anderledes. Måske blev beslutningen præget af hendes glæde ved ostene i Schweiz, hvor hun tidligere havde boet i tre år? Eller måske den dybtfølte interesse for mad? Eller måske drømmen om at lave noget ægte, noget direkte fra hjertet? Eller en kombination?
Projektet var på plads i 2009, men banken så det ikke lige så klart som Maria. Hun fik svært ved at låne pengene til at opføre et lille mejeri.
Lille mejeri – stor opfindsomhed
I stedet fik hun fat i to barakker, der havde været brugt under arbejdet med Citytunnelen under Malmø. De to barakker udgør i dag størstedelen af mejeriet, der på denne måde kunne starte op i 2010. Sidenhen er mejeriet udvidet med en lille permanent tilbygning.
Lokal mælk
Fra starten vidste Maria, at hun ville koncentrere sig om ostene og ikke have dyr selv. Mælken kommer derfor fra en lokal gård, hvor køerne kan gå ude hele året rundt.
Sortimentet består af en hvidskimmelost, en fast ost, to blåskimmeloste, en grillost og en ostekage.
De blødeste oste laves af pasteuriseret mælk, mens de fastere oste med lavere vandindhold er fremstillet af upasteuriseret mælk.
Blåskimmelosten Hyby Blå er en råmælksost, og det giver en større mangfoldighed i smagen, fortæller Maria, der også tidligere lavede forsøg med samme ost blot på pasteuriseret mælk.
Hold styr på skimmelkulturerne
Det kan være udfordrende at have forskellige skimmelkulturer på samme mejeri og holde kulturerne helt adskilte. På Soldattorpet har Maria løst det ved at lagre ostene i særligt ostepapir, der både lader ostene ånde, forhindrer dem i udtørre – men frem for alt sikrer, at skimmelkulturerne bliver, hvor de skal.
Med i kulissen
Mejeriet er Marias projekt, men Carlos har hele tiden været med i kulissen. I starten leverede han oste ud om aftenen efter en endt arbejdsdag, og i løbet af arbejdsdagens pauser, vendte han oste, som han havde liggende i et køleskab på sin arbejdsplads.
I dag er han egentlig gået på pension, men det betyder blot, at han nu kan hjælpe endnu mere til med at hente mælk på gården og køre valle retur til køerne, pakke ost og levere til de lokale butikker og markeder.
Prisvindende produkter
Det sværeste er ikke at lave ost, men at lave oste med samme gode kvalitet hver gang
Især den rå mælk varierer fra gang til gang, og det udmønter sig fx i hvor hurtigt syrningen finder sted. Maria må derfor løbende følge processen og tilpasse den undervejs.
Og det gør hun ganske godt. Det vidner de priser, som flere af ostene gennem årene har vundet i både Sverige og ved Kulinarisk Sydfyn i Danmark om. Og ikke mindst den positive feedback, som hun får fra trofaste stamkunder og nye kunder, der rejser gennem det svenske sommerland.
Besøg mejeriet
Soldattorpets Mejeri
Hyby Grindväg 310-40
233 75 Klågerup
Tjek deres hjemmeside, Facebook og Instagram, hvor du også kan se, hvornår gårdbutikken har åbent (og hvornår der er servering i orangeriet).
[…] en grillost i burgeren, er der ingen, der savner kødet. Faktisk har grillosten fra Soldattorpets Mejeri både formen og tykkelsen, der passer perfekt i en […]
[…] 20 km øst for Malmø ligger Soldattorpets Mejeri. Her bor Maria og Carlos. Siden 2010 har Maria lavet prisvindende oste i sit meget lille mejeri. […]