Mens jeg sidder og læser om mokost i Nethe Plenges nye bog “På tur i Lolland & Falsters spisekammer” toner decembermørket udenfor væk og bliver til solskinsstråler, spæd morgendis og fuglefløjt. Det er ved forsommertid, og vi har overnattende weekendgæster, der lige om lidt skal være med til at spise mokost – en blanding af morgenmad og frokost, som andre måske kalder brunch. På bordet har vi nogle af de kulinariske skatte, der er med til at definere de danske sydhavsøer, fx. oste fra Knuthenlund Gårdmejeri. (Jeg er nødt til at nævne, at Knuthenlund bestemt er et besøg værd, læs evt. mit tidligere blogindlæg). (Opdatering: Knuthenlund er sidenhen lukket).

 

Mokost

På bordet har vi også disse små ostesouffléer, som jeg har fået lov til at dele med jer. Ostesouffléer er som andre souffléer lidt udfordrende at servere, idet de hurtigt falder sammen. Sørg derfor for, at gæsterne er bænket og klar, når souffléerne kommer ud af ovnen.

Ostesouffle

Ostesoufflé

Bages i små portionsforme med lodrette kanter. Der bliver cirka to portioner pr æg.

Ingredienser (ca. 6 personer):

2½ dl mælk
50 g mel
50 g smør
1 tsk revet muskatnød
100 g revet parmesanost eller anden fast, fed ost
3 æggeblommer
3 æggehvider
Smør til forme
Varm ovnen op til 180 grader.

Opbagning:
Smelt smørret i en mindre gryde ved middel varme. Tilsæt melet, pisk og lad massen samle sig. Hæld mælken i lidt efter lidt, pisk grundigt og lad opbagningen koge igennem, til den er tyk og sammenhængende. Tag gryden af blusset og lad køle af.

Pisk æggeblommerne i opbagningen et ad gangen. Pisk æggehviderne stive. Bland først den revne ost i dejen og vend derefter hviderne i. Hæld dejen i små, grundigt smørsmurte forme. Bag souffléerne i ovnen i cirka 20 minutter.

På tur i Lolland & Falsters spisekammer

Bogen er i boghandlerne fra i dag. Billederne er taget af Ingrid Riis, og bogen er skrevet af Nethe Plenge, som bl.a. er kogekone og madskribent. Det er hendes tredje bog om mad fra Lolland & Falster, som gastronomisk set sagtens kan være målet for en lille tur, hvis du ikke allerede har besøgt egnen og smagt på de mange lokale råvarer.

…Jeg kigger ud af vinduet, idet regnen slår mod ruden og ser, at jeg er tilbage på en mørk decemberaften. Men iih hvor jeg glæder mig til de lysere tider…

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

Skriv en kommentar