Adventskalender-1

Første søndag i advent

OSTEADVENTSKALENDER DEL 1
SPONSERET INDLÆG

Så blev det første søndag i advent, og jeg tager for femte gang hul på en ny adventskalender. Som altid en kalender med duft af ost!

Adventskalender-1

Og vi lægger ud med duften af dansk ost. Denne uge er præmien en pakke med fire oste fra Thise. Nedenfor kan du læse om ostene og se, hvordan du deltager. Men lad mig lige fortælle, at der er TRE ostepakker på højkant.

Oste fra Thise

Ost #1: Midsommerost

Midsommerost

Thises Midsommerost er lidt speciel på den måde, at den kun produceres én måned om året, nemlig 14 dage før og 14 dage efter sommersolhverv. Dvs. på den tid af året, hvor dagene er længst. Osten lagres i et halvt år, og præcis i dag (første advent) frigives den til salg. I denne mørke tid, hvor nætterne er længst, kan du måske smage de lyse sommernætter og det frodige græs? Osten er blød, lidt cremet og får mig til at glæde mig til sommer!

 

Ost #2: Grubelagret Rav Ost

Grubelagret Rav Ost

Thise har for nogle år siden taget Hjerm Kalkgrube i brug til at lagre ost. Det skete efter flere års forarbejde, der bl.a. inkluderede et samarbejde med en flagermusekspert for at sikre, at flagermusene i kalkgruben fik de mest optimale forhold, nu hvor de fik oste som naboer.

Det er ikke ukendt at lagre ost i grotter – tænk bare på roquefort, nogle gruyère og den spanske cabrales ost. Den konstante temperatur og fugtighed er nemlig noget nær optimale modningsforhold.

Rav Osten var en eksisterende ost hos Thise, som man nu prøvede at modne i kalkgruben. På grund af den høje luftfugtighed på ca. 98%, kan osten ikke smide så meget vand og derfor bliver konsistensen blødere og mere cremet. Smagen bliver mere intens og dyb. Osten er lidt knasende og lidt fugtig. Jeg kommer til at tænke på smagfulde oste som grottelagret gruyère.

Ost #3: Grubelagret Blå Kornblomst (Blå Grubé)

Grubelagret Kornblomst

Ud af kalkgruben kommer også Blå Grubé. Igen modnes osten anderledes, end hvis den lå på et almindeligt ostelager. Mere fugt i ostemassen giver en særdeles cremet ost, der næsten smelter på tungen. Smagen er intens og pikant, men har også lidt sødme over sig.

Ost #4: Fyrmester

Fyrmester

Lagring betyder meget for en ost, og her har vi faktisk Vesterhavsosten modnet i mindst et år (hvor den normalt er modnet i mindst 30 uger). Den ekstra tid giver osten en mere intens og lagret smag, masser af knasende proteinkrystaller, og gør den lidt mere smuldrende.

I år vandt osten Mejeribrugets Gourmetpris ved International Food Contest-messen i Herning. Jeg havde fornøjelsen af at være en af dommerne, der udelukkende skulle tænke på smag og helhedsoplevelsen – og her kom osten altså helt til tops.

Sådan deltager du!

Kunne du tænke dig at smage disse oste, skal du fortælle mig hvor mange af de fire oste (Midsommerost, Grubelagret Rav Ost, Grubelagret Blå Kornblomst og Fyrmester) er lagret i kalkgrube?  Skriv dit svar nedenfor. Du kan også deltage på facebook og instagram (herved øger du dine vinderchancer, men du kan dog kun deltage én gang hver sted).

Jeg trækker de tre vindere lørdag den 9. december, og vinderne får direkte besked (og bliver også nævnt på bloggen / facebook / instagram).

Fortsat god første søndag i advent!

Adventskalender-1

 

42 kommentarer

  1. Camilla Nyegaard

    To af ostene.

  2. 2 af ostene

  3. 2 af ostene

  4. To af ostene. I øvrigt lidt skræmmende, at der er to af dem, jeg ikke har fået smagt endnu… det må jeg få gjort noget ved!

  5. Sikke nogle spændende oste! Blå Kornblomst og Ravost er grubelagret, så to grubelagrede oste.

  6. 2 oste -min osteklub ville elske at smage

  7. 2 oste

  8. Lis Vinter

    det er to af ostene

  9. 2 af ostene er grubelagret

  10. 2 oste

  11. 2 af ostene 🙂

  12. Mikkel Østman

    To af de fire dejlige oste fra Thise er lagret i Hjerm kalkmine!

  13. 2 oste

  14. Eva Sørensen

    2 af ostene er grubelagrede

  15. Vibeke Hvid

    2 oste

  16. Fritz Diedrichsen

    2 af de 4 oste er grubelagret

  17. 2 stks af ostene er grubelagret!

  18. Det er to af ostene

  19. Amanda Bach

    2 af dem 🙂

  20. ELSKER din adventskalender, dét må da være landets eneste oste-kalender?
    To af ostene er lagret i en kalkgrube.

    Glædelig 1.søndag i advent,
    La Cucina NADA

  21. Sune Ramskov Frederiksen

    To oste. Uh jeg har været helt pjattet med vesterhavsosten, så kunne være lækkert at prøve den der fyrmester:)

  22. Grubelagret Rav Ost & Grubelagret Blå Kornblomst!

  23. 2 oste er grubelagret – Mmh de lyder lækre!

  24. Jesper Olsen.

    Efter en fintælling er jeg også kommet frem til 2 af de 4 nævnte oste.

  25. Jørgen-ulrik emborg

    Rav ost og blå kornblomst.

  26. Helle Oddershede

    Det er 2 af ostene

  27. Lars Bernack

    2 oste lagres i kalkgrube

  28. Gerda Otte

    2 oste af de 4.

  29. 2 oste

  30. 2 stk oste – Er Fyrmester den, som Thiese havde i boden ved Slow Cheese – Efterfølgeren af Vesterhavsosten? Den var bare så vidunderlig!

  31. 2 stk oste

  32. John Lund Steffensen

    2 oste

  33. Mmm! Rav Osten og Blå Kornblomst er begge lagret i kalkgruben. Jeg har kun smagt ravosten, og den er VIRKELIG god!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*