OSTEADVENTSKALENDER DEL 1
SPONSERET INDLÆG

Så blev det første søndag i advent, og jeg tager for femte gang hul på en ny adventskalender. Som altid en kalender med duft af ost!

Adventskalender-1

Og vi lægger ud med duften af dansk ost. Denne uge er præmien en pakke med fire oste fra Thise. Nedenfor kan du læse om ostene og se, hvordan du deltager. Men lad mig lige fortælle, at der er TRE ostepakker på højkant.

Oste fra Thise

Ost #1: Midsommerost

Midsommerost

Thises Midsommerost er lidt speciel på den måde, at den kun produceres én måned om året, nemlig 14 dage før og 14 dage efter sommersolhverv. Dvs. på den tid af året, hvor dagene er længst. Osten lagres i et halvt år, og præcis i dag (første advent) frigives den til salg. I denne mørke tid, hvor nætterne er længst, kan du måske smage de lyse sommernætter og det frodige græs? Osten er blød, lidt cremet og får mig til at glæde mig til sommer!

 

Ost #2: Grubelagret Rav Ost

Grubelagret Rav Ost

Thise har for nogle år siden taget Hjerm Kalkgrube i brug til at lagre ost. Det skete efter flere års forarbejde, der bl.a. inkluderede et samarbejde med en flagermusekspert for at sikre, at flagermusene i kalkgruben fik de mest optimale forhold, nu hvor de fik oste som naboer.

Det er ikke ukendt at lagre ost i grotter – tænk bare på roquefort, nogle gruyère og den spanske cabrales ost. Den konstante temperatur og fugtighed er nemlig noget nær optimale modningsforhold.

Rav Osten var en eksisterende ost hos Thise, som man nu prøvede at modne i kalkgruben. På grund af den høje luftfugtighed på ca. 98%, kan osten ikke smide så meget vand og derfor bliver konsistensen blødere og mere cremet. Smagen bliver mere intens og dyb. Osten er lidt knasende og lidt fugtig. Jeg kommer til at tænke på smagfulde oste som grottelagret gruyère.

Ost #3: Grubelagret Blå Kornblomst (Blå Grubé)

Grubelagret Kornblomst

Ud af kalkgruben kommer også Blå Grubé. Igen modnes osten anderledes, end hvis den lå på et almindeligt ostelager. Mere fugt i ostemassen giver en særdeles cremet ost, der næsten smelter på tungen. Smagen er intens og pikant, men har også lidt sødme over sig.

Ost #4: Fyrmester

Fyrmester

Lagring betyder meget for en ost, og her har vi faktisk Vesterhavsosten modnet i mindst et år (hvor den normalt er modnet i mindst 30 uger). Den ekstra tid giver osten en mere intens og lagret smag, masser af knasende proteinkrystaller, og gør den lidt mere smuldrende.

I år vandt osten Mejeribrugets Gourmetpris ved International Food Contest-messen i Herning. Jeg havde fornøjelsen af at være en af dommerne, der udelukkende skulle tænke på smag og helhedsoplevelsen – og her kom osten altså helt til tops.

Sådan deltager du!

Kunne du tænke dig at smage disse oste, skal du fortælle mig hvor mange af de fire oste (Midsommerost, Grubelagret Rav Ost, Grubelagret Blå Kornblomst og Fyrmester) er lagret i kalkgrube?  Skriv dit svar nedenfor. Du kan også deltage på facebook og instagram (herved øger du dine vinderchancer, men du kan dog kun deltage én gang hver sted).

Jeg trækker de tre vindere lørdag den 9. december, og vinderne får direkte besked (og bliver også nævnt på bloggen / facebook / instagram).

Fortsat god første søndag i advent!

Adventskalender-1

 

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

42 Comments

  1. Camilla Nyegaard 8. december 2017 at 13:12 - Reply

    To af ostene.

  2. Låvise 4. december 2017 at 20:00 - Reply

    2 af ostene

  3. caroline 3. december 2017 at 23:31 - Reply

    2 af ostene

  4. Piskeriset 3. december 2017 at 22:14 - Reply

    To af ostene. I øvrigt lidt skræmmende, at der er to af dem, jeg ikke har fået smagt endnu… det må jeg få gjort noget ved!

    • Ostesnak 3. december 2017 at 22:51 - Reply

      🙂 Det er heldigvis aldrig for sent!

  5. Clara 3. december 2017 at 20:23 - Reply

    Sikke nogle spændende oste! Blå Kornblomst og Ravost er grubelagret, så to grubelagrede oste.

  6. Linda 3. december 2017 at 20:04 - Reply

    2 oste -min osteklub ville elske at smage

  7. Astrid 3. december 2017 at 18:22 - Reply

    2 oste

  8. Lis Vinter 3. december 2017 at 17:49 - Reply

    det er to af ostene

  9. Line Stig 3. december 2017 at 17:20 - Reply

    2 af ostene er grubelagret

  10. Lis 3. december 2017 at 16:53 - Reply

    2 oste

  11. Line A N 3. december 2017 at 15:28 - Reply

    2 af ostene 🙂

  12. Mikkel Østman 3. december 2017 at 15:20 - Reply

    To af de fire dejlige oste fra Thise er lagret i Hjerm kalkmine!

  13. Susanne L 3. december 2017 at 14:39 - Reply

    2 oste

  14. Eva Sørensen 3. december 2017 at 13:38 - Reply

    2 af ostene er grubelagrede

  15. Vibeke Hvid 3. december 2017 at 13:00 - Reply

    2 oste

  16. Fritz Diedrichsen 3. december 2017 at 12:54 - Reply

    2 af de 4 oste er grubelagret

  17. Charlotte 3. december 2017 at 12:13 - Reply

    2 oste

  18. Mathias O 3. december 2017 at 11:28 - Reply

    2 stks af ostene er grubelagret!

  19. Irene 3. december 2017 at 11:02 - Reply

    Det er to af ostene

  20. Amanda Bach 3. december 2017 at 10:59 - Reply

    2 af dem 🙂

  21. La Cucina Nada 3. december 2017 at 10:57 - Reply

    ELSKER din adventskalender, dét må da være landets eneste oste-kalender?
    To af ostene er lagret i en kalkgrube.

    Glædelig 1.søndag i advent,
    La Cucina NADA

    • Ostesnak 3. december 2017 at 14:02 - Reply

      Tja, den dufter i hvertfald af ost

  22. Sune Ramskov Frederiksen 3. december 2017 at 10:55 - Reply

    To oste. Uh jeg har været helt pjattet med vesterhavsosten, så kunne være lækkert at prøve den der fyrmester:)

    • Ostesnak 3. december 2017 at 13:59 - Reply

      Det kan du glæde dig til, den er god!

  23. Pia Eriksen 3. december 2017 at 10:54 - Reply

    2 af dem

  24. john ost 3. december 2017 at 10:54 - Reply

    Grubelagret Rav Ost & Grubelagret Blå Kornblomst!

  25. Anna 3. december 2017 at 10:39 - Reply

    2 oste er grubelagret – Mmh de lyder lækre!

  26. Jesper Olsen. 3. december 2017 at 10:30 - Reply

    Efter en fintælling er jeg også kommet frem til 2 af de 4 nævnte oste.

  27. Jørgen-ulrik emborg 3. december 2017 at 10:08 - Reply

    Rav ost og blå kornblomst.

  28. Helle Oddershede 3. december 2017 at 09:39 - Reply

    Det er 2 af ostene

  29. Lars Bernack 3. december 2017 at 09:38 - Reply

    2 oste lagres i kalkgrube

  30. Gerda Otte 3. december 2017 at 09:36 - Reply

    2 oste af de 4.

  31. Lærke 3. december 2017 at 09:26 - Reply

    2 oste

  32. Birte 3. december 2017 at 09:19 - Reply

    2 stk oste – Er Fyrmester den, som Thiese havde i boden ved Slow Cheese – Efterfølgeren af Vesterhavsosten? Den var bare så vidunderlig!

    • Ostesnak 3. december 2017 at 09:27 - Reply

      Det er lige præcis den, Birte. Lagret og god

      • Birte 3. december 2017 at 09:28 - Reply

        Det var så lækker, men den er vist ikke i handel endnu?

        • Ostesnak 3. december 2017 at 14:00 - Reply

          Nej, den er vist ikke helt derude endnu.

  33. Mette M 3. december 2017 at 08:50 - Reply

    2 stk oste

  34. John Lund Steffensen 3. december 2017 at 08:36 - Reply

    2 oste

  35. Mai 3. december 2017 at 08:26 - Reply

    Mmm! Rav Osten og Blå Kornblomst er begge lagret i kalkgruben. Jeg har kun smagt ravosten, og den er VIRKELIG god!

    • Birgitte Svenstrup 5. december 2017 at 07:52 - Reply

      Der er to oste, der er lagret i gruber.

Skriv en kommentar