Jeg blev ramt af en sommersnue for nogle uger siden. Den lille snue satte sig godt fast og blev til bihulebetændelse. Nu skal dette indlæg ikke handle om min sygehistorie – men noget langt vigtigere: Nemlig den uundværlige smagssans!

For der skete det, at min smags- og lugtesans forsvandt. Bevares, der er situationer, hvor det kan være en fordel ikke at kunne lugte noget 🙂 Men hold da op, hvor er det trist, når lugte og smagsindtryk forsvinder. For eksempel bliver den mest cremede og aromatiske ost blot til en blød fornemmelse at tygge i. Og en krads blåskimmelost bliver reduceret til en kildende fornemmelse på tungen. Alt bliver gråt og trist – og mildest talt uinspirerende. Lidt a la:

Når smagssansen er væk

Men forleden vendte det. Pludselig kunne jeg igen dufte lavendel fra haven og smage hvad jeg spiste. Og denne lille Caprese-salat anrettet som tapas blev en sanseoplevelse af de helt store – tomaternes strejf af syrlighed, mozzarellaens mælkede delikate smag, fylden fra olivenoliens dråber og de duftende og krydrede basilikumblade.

Caprese-haps

Lav din egen Tapas-Caprese:

Vælg tomater og mozzarella-kugler i nogenlunde samme størrelse (jeg brugte mellemstørrelsen af både tomat og ost. Men du kan også bruge cherrytomater og mini-mozzarella-kugler – og sætte dem hele på spyd.)

Skær begge dele i skiver. Læg i lag sammen med basilikumblade. Sæt en tandstikker i. Hæld en god olivenolie over (eller dryp lidt grøn pesto) og drys med saltflager og friskkværnet peber.

I min glæde over igen at kunne smage og lugte, kan jeg ikke lade være med at slutte af med en opfordring: Nyd hver eneste smagsnuance og duft, du fanger! De er med til at gøre livet sjovere!

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

2 Comments

  1. Michael Seeger Hanmann 12. august 2014 at 11:18 - Reply

    Hvor har du ret Camilla, vi tænker alt for lidt på at udnytte vores sanser til fulde i en travl hverdag. Sulten skal i de fleste tilfælde bare stilles og maden indtages derfor alt for hurtigt, uden egentlig at tænke over handlingen. At give os tid til at betragte maden visuelt, at dufte til hver en bid, og at tygge maden grundigt, er en af de bedste følelser vi kan opleve i hverdagen, hvis vi altså giver os tid til at finde overskuddet til det.
    Mange hilsner, Michael

    • Ostesnak 13. august 2014 at 19:49 - Reply

      Og ja, det kræver lidt overskud at holde fokus her.

Skriv en kommentar