Jeg bruger tit ost, når jeg laver mad. Naturligvis ikke i alle retter, men når jeg gør, tænker jeg på ost som smagsgiver. En hjemmelavet pizza smager forskelligt alt efter om jeg har brugt skiver af frisk mozzarella eller revet et stykke Prima Donna henover. Ligesom der er forskel på at drysse flager af en 30 måneders parmesan over en salat eller tern af feta lavet på gede- og fåremælk. Det hænder der er en rest ost til overs, og den ryger som regel med i madlavningen.
Forleden lavede jeg små kurve af parmesan og Vesterhavsost. De er dekorative, smager godt – og kan varieres i det uendelige:
Fyldte ostekurve
Ingredienser (1 kurv):
2-3 spsk revet ost pr. kurv (jeg brugte mest Parmigiano Reggiano (parmesan) og en lille smule Vesterhavsost)
1 håndfuld blandede grøntsager pr. kurv, f.eks. gulerod, squash, bladselleri, løg skåret i mindre stykker
salt og peber
olivenolie
1 skive parmaskinke pr. kurv, skåret i mindre stykker
Tænd ovnen på 190 grader.
Svits grøntsagerne i lidt olivenolie.
Bred osten ud på en bageplade med bagepapir til den har form af en lille pandekage. Bag osten i 5-7 minutter, til den er smeltet og gylden.
Vend forsigtigt bagepapiret med osten henover et glas eller en lille skål, der står på hovedet. Tag forsigtigt bagepapiret af. Lad osten ligge henover glasset og køle af, mens den tager form efter glasset eller skålen.
Sæt den afkølede ostekurv på en tallerken og fyld med grøntsagerne blandet med parmaskinke. Server godt brød til.
PS. Hvis ostekurven falder sammen, kan du bare lægge ostepladerne nederst og fyldet ovenpå som på billedet nedenfor. Det smager stadig godt!
Kurvene er gode som forret eller en let frokostret.
Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvad DU ville putte i sådan en ostekurv?
Det er en kæk måde at servere ost på – god idé 🙂
Måske en version med små stykker soltørrede tomater blandet med friske grøntsager?
Mums ja, det lyder lækkert…