Sidste weekend holdt vi fødselsdagsbrunch for familien. Og naturligvis var der også ost på bordet…

Ostebord til brunch

Stave af Morbier – den flotte ost med askestriben, en cremet gorgonzola af typen dolce og to rødkitoste, der var flækket og fyldt med honningsyltede pærer og valnødder.

Historien om askestriben i Morbier går tilbage til gammel tid, hvor man dryssede et lag aske over den nylavede ost fra morgenmælken og lod den stå til næste dag, hvor man kom ost lavet af aftenmælken på. Hvis du vil vide hvorfor, kan jeg anbefale dig at læse mit tidligere blogindlæg om Morbier lige her. I dag er striben dekorativ og lavet af brændte vinstokke eller anden vegetabilsk aske.

Den fyldte rødkitost var en anderledes måde at servere ost på – og du kan naturligvis eksperimentere med fyldet. Her er opskriften, jeg brugte:

Fyldt rødkitost
Ingredienser:

1 kvist rosmarin
2 spsk honning
1 pære
1 rødkitost
1 lille håndfuld valnødder, hakkede
1 spsk balsamico glace

Hak rosmarin og varm det op med honningen. Tag gryden af varmen. Skræl og skær pæren i mindre stykker. Vend den i honningen og lad det afkøle.

Flæk osten og læg lidt syltet pære på den nederste halvdel. (Er der pære tilovers, kan du servere det i en lille skål). Drys nødder på (gem lidt til pynt) og dryp med balsamico glace. Læg den anden halvdel af osten på og pak den stramt ind i film og sæt et par timer på køl.

Lad osten få stuetemperatur, før du tager filmen af. Pynt med lidt nødder.

Fyldt rødkitost

Tip: Er der pæresirup til overs, kan du røre det med skyr og toppe med nødder og mandler. Eller du kan forsøde en smoothie eller saft.

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

Skriv en kommentar