EN NEM FRISKOST AF KÆRNEMÆLK

For noget tid siden fik jeg en kommentar på indlægget om min allerførste hjemmelavede ost. Den var skrevet af Annemarie, der delte opskriften på den lækre smørbare friskost, som hun hver uge lige laver. Og når jeg skriver “lige laver”, så er det faktisk en utrolig nem ost, som ikke kræver andet end et almindeligt køkken, lidt kærnemælk, fløde og hvidløg – samt nogle timers tid og måske en lille portion tålmodighed. Men ikke noget med osteløbe, særlige redskaber eller andre ostefinurligheder.

Nem flødeost

Jeg har gjort hende kunsten efter – og fik også en fin ost ud af det. En ost, som man kan variere efter fantasi og lyst udi alle smagsretninger ved at tilsætte krydderurter eller andet sjovt.

ANNEMARIES FRISKOST
Ingredienser:

½ liter økologisk kærnemælk
Lidt fløde
Presset hvidløg efter smag og behag

Hæld kærnemælk i en gryde, og varm den forsigtigt op, indtil den skiller i en ostedel og en valledel. Det sker ved ca. 70 grader og tager ca. en halv time. Rør ikke  rundt i kærnemælken undervejs. Hæld den skilte kærnemælk i en sigte beklædt med et (oste)-klæde til afdrypning i et par timer. Rør derefter lidt fløde i for at gøre osten cremet. Smag til med presset hvidløg.

En bid ostemad

Annemarie fortæller, at osten kan opbevares en uge i køleskab. Og hun opfordrer til at lave vallebrød af vallen. På denne måde får man både ost og brød af ½ liter kærnemælk.

Udover hvidløg puttede jeg også lidt finthakket purløg i, som udover lidt farve også gav god smag. Skålen blev tømt!

Resterne af min ost

Hvad ville du smage din variation af friskosten til med?

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

24 Comments

  1. max 7. juli 2024 at 02:53 - Reply

    Ja dette er ikke en opskrift på fløde ost, i kollektivet i 70’erne blev det kaldt kærnemælksost. I Indien kalder de det paneer, opskrifterne er lidt forskellige, men resultatet blir det de kalder indian cottage cheese. En fast frisk ost som bruges i madlavningen vegetar retter som palak paneer. Man kan blande osten med chaat masala, det smager ret fantastisk, danskere skal måske lige vende sig til smagen og prøve nogle gange før den får klokkerne til at ringe, det er en fremmed smag, med specielt een ingrediens black salt, som man først elsker efter nogle gange, men så kan man heller ikke undvære den…

    • Ostesnak 9. juli 2024 at 10:24 - Reply

      Hej Max,

      Det er faktisk 10 år siden, at jeg delte denne opskrift. Og ja, du har ret i, at den nok ikke lever op til definitionen af en flødeost, som skal være 60+, så vidt jeg ved. Jeg retter navnet til.
      Spændende med at smagssætte med krydderier – jeg ville dog tro, at paneer er mere fast i det end denne opskrift, som er smørbar. Men man kan naturligvis presse væden mere ud.

      Mange ostehilsner
      Camilla

    • Ostesnak 9. juli 2024 at 10:24 - Reply

      Hej Max,

      Det er faktisk 10 år siden, at jeg delte denne opskrift. Og ja, den lever nok ikke op til definitionen af en flødeost, som skal være 60+, så vidt jeg ved.
      Spændende med at smagssætte med krydderier – jeg ville dog tro, at paneer er mere fast i det end denne opskrift, som er smørbar. Men man kan naturligvis presse væden mere ud.

      Mange ostehilsner
      Camilla

  2. Elsebeth 29. december 2021 at 18:58 - Reply

    Først ville jeg prøve din opskrift. Næste gang ville jeg undlade fløden og i stedet bruge min hjemmelavede ramsløgsolie.

    • Ostesnak 29. december 2021 at 21:53 - Reply

      God idé, der et helt klart mulighed for at prøve sig frem og eksperimentere. God fornøjelse!

      Mange glade ostehilsner
      Camilla

  3. Karina Lauridsen 5. juli 2021 at 13:37 - Reply

    Hejsa hvad sker der med osten (ricottaen) hvis man bruger vallen fra første portion ??
    Har du brugt nogle krydderier/krydderurter i ricottaen ??
    Mvg karina

    • Ostesnak 11. juli 2021 at 22:15 - Reply

      Hej Karina,

      Jeg har altid tilsat lidt mælk, når jeg har genbrugt ricottaen. På den måde har jeg fået mere ost ud af ricottaen.
      Jeg har forsøgt med friske krydderurter som fx purløg, og jeg har også rørt lidt trøffelolie i den færdige ricotta (det var også ganske godt 🙂 )

      Mange glade ostehilsner
      Camilla

  4. […] Næste ret på bordet er en hjemmelavet flødeost smagt til med friskhakket purløg og basiliku. Opskriften ligger allerede på bloggen lige her. […]

  5. louise wakabayashi 8. september 2020 at 10:52 - Reply

    Hej.
    Kan man bruge denne ost i stedet for en philladelphia-ost til frostings og sådanne ting?
    Mvh. Louise

    • Ostesnak 8. september 2020 at 16:09 - Reply

      Hej Louise,
      Det er jeg ikke helt sikker på, da denne ost har en noget blødere konsistens i forhold til en flødeost som Philadelphia.
      Mange hilsner Camilla

  6. Mona 21. august 2020 at 06:27 - Reply

    Har lige forsøgt mig for første gang. Efter afdrypning i en lille time var osten næste ala en feta i konsistens og meget grumset. Kan ikke rigtigt få den cremet, men den smager fantastisk med lidt hvidløg, salt og peber.
    Dog meget tør og grynet fornemmelse, også efter at jeg har rørt fløde i, bliver mere tør efter lidt tid på køl.
    Har set at nogle blender lignende oste så de bliver mere cremede, det tror jeg jeg vil forsøge næste gang.

    • Ostesnak 21. august 2020 at 14:56 - Reply

      Hej Mona,
      Tak for din besked. Det må skyldes den kærnemælk, du har brugt eller at processen bare gør osten lidt tør. At blende den kan da være en mulighed. Min favoritflødeost er denne opskrift, der dog kræver et par specialingredienser: https://ostesnak.dk/hjemmelavet-floedeost/

      God fornøjelse!
      Camilla

  7. Dennis 20. februar 2017 at 20:40 - Reply

    Jeg har forsøgt over 2 omgange.
    1. Gang fik den lov til at stå og dryppe fra i en 1 time. Den blev helt hård og meget svær og røre ud med fløden. Den endte meget grynet.
    2. Omgang dryppede den kun af 10 min. Denne gang var den nem og røre ude men efter et par timer i køleskabet blev den tør og igen grynet.

    Begge 2 smagte dog fint. Men hvorfor bliver den grynet og smøre ud ? Får den forlænge i gryden ??

    • Ostesnak 20. februar 2017 at 20:52 - Reply

      Hej Dennis,
      Da jeg lavede denne flødeost, husker jeg også, at den havde lidt tendens mod det grynede, men ikke så meget, at det ødelagde oplevelsen. Proteinsamlinger kan give klumper, men om det er det, der sker her, ved jeg faktisk ikke. Jeg husker ikke, at den var svær at røre ud, men måske blev den spist ret hurtigt? 🙂
      Hvis du har mod på en anden opskrift, som dog kræver et par specialingredienser, så kan jeg derimod anbefale dig denne opskrift: https://ostesnak.dk/hjemmelavet-floedeost/
      Held og lykke!

  8. John Lund Steffensen 15. juli 2016 at 02:34 - Reply

    Hej. Jeg har lige lavet en flødeost af økologisk yerseymælk og økologisk fløde. Opskriften kan findes på Hjemmeriets hjemmeside. Den blev bare god.
    Nu har jeg lavet et par forskellige oste:
    1. Med ristede bacontern
    2. Med hvidløg og purløg
    3. Med sød chilli sauce.
    Smagt til med salt og peber.
    Jeg delte opskriften i to, så kan ostemassen lige være i en si med diameter 17 cm.

    • Ostesnak 15. juli 2016 at 07:07 - Reply

      Hej Johan,
      Det lyder skønt. Sjovt at du med den samme ostemasse kan lave vidt forskellige oste 🙂
      Hilsener fra Camilla

  9. emilie 29. juni 2015 at 17:35 - Reply

    Hvor meget ost bliver der

    • Ostesnak 30. juni 2015 at 10:32 - Reply

      Jeg lavede osten i en sigte, der er ca 15 cm i diameter. Mon ikke der var 300-350 g ost?

  10. La Cucina Nada 24. oktober 2014 at 14:09 - Reply

    Orv dét må jeg prøve!
    Den ser ikke ud til at blive vildt fast i det? Tror du man kan bruge den i en cheesecake? Altså uden smag. Det irriterer mig nemlig at jeg ikke kan finde en økologisk flødeost.

    • Ostesnak 24. oktober 2014 at 14:59 - Reply

      Hej Nada,
      Den er ret blød i konsistensen, men på den anden side hjælper husblassen jo med at skabe fastheden. Smagsmæssigt vil den være fin!
      God fornøjelse – hvis du kaster dig ud i det.
      Mange ostehilsner Camilla

  11. fru Winther 23. oktober 2014 at 10:20 - Reply

    Uhm det lyder lækkert – og nemt 🙂

    Når du skriver osteklæde, er det så fx en stofble eller er det tyndere?

    Ostehilsner
    fru Winther

    • Ostesnak 23. oktober 2014 at 12:30 - Reply

      Kære fru Winther,
      Jeg har et osteklæde, som er lidt tyndere end en stofble. Den folder jeg sammen og lægger i sigten. Men du kan sagtens bruge en stofble (og det skal ikke foldes).
      God fornøjelse!
      Mange ostehilser Camilla

  12. Piskeriset 22. oktober 2014 at 21:52 - Reply

    Det lyder virkelig spændende – det må jeg prøve ved lejlighed 🙂

    • Ostesnak 22. oktober 2014 at 21:57 - Reply

      Ja, det kræver jo ikke det store – og du kan “designe” osten lige efter humør og smag på dagen! 🙂

Skriv en kommentar