Sjældent er så meget ost og så meget ostekapacitet samlet ét sted! 4.502 oste fra 43 lande på 6 kontinenter er blevet sejlet, fløjet, kørt, trillet, båret hele vejen til Trondheim til dette års World Cheese Awards. En begivenhed som nordmændene selv kalder OsteVM.

Jeg tog turen til Trondheim, og her vil jeg give dig et indblik i, hvordan sådan en begivenhed løber af stablen.

En årlig ostefest

Bag den tilbagevendende begivenhed står engelske Guild of Fine Food. Konkurrencen finder sted hvert år, og ofte skiftes det mellem et sted i England og i udlandet. Det er anden gang, at Norge er værtsland. Første gang var i Bergen i 2018.

Og det er noget af et show!

Dommere fra hele verdenen

En vigtig ingrediens (udover ostene) er de 264 dommere, der står for bedømmelsen af dem.

Og når så mange dommere fra 38 forskellige lande skal bedømme 4.502 oste, må der være struktur. Dommerne bliver delt op i små teams, som hver får et bord fyldt med 60-80 forskellige oste. I første omgang vurderer de alle ostene og tildeler bronze, sølv og guld til de oste, der fortjener det. Dommerne mente, at 47% af alle oste gjorde sig fortjent til en udmærkelse, så i alt blev der uddelt 2.121 anerkendende ‘medaljer’.

Hver eneste ost vurderes ud fra udseende af skorpe og ostemasse, ostens duft, krop, tekstur og ikke mindst dens smag og mundfølelse.

Dagen igennem studeres ostene. Dommernes næser snuser og sniffer, mens de skærer, rør og vurderer hver eneste ost. Ostene smages, og de taler om kvaliteten og afslutter med at give hver ost point.

Til sidst vælger de én ost, der gør sig allerbedst, og den bæres til et særligt udvalgt bord, hvor der er plads til 100 oste i alt – en fra hvert dommerteam. Disse oste får udmærkelsen Super Gold.

Ostefesten rundt om

Mens dommerne snuser og smager sig igennem alle ostene, finder en ægte folkefest sted rundt omkring. Norske og udenlandske producenter er mødt op og i hver sin stand uddeler de smagsprøver og står klar til at tale med både de besøgende fagfolk og Hr. og Fru Norge. De fleste er små gårdproducenter, der har overladt dyrene hjemme til andre, mens de er taget til OsteVM.

Fra Danmark havde Marion taget turen med sine gårdoste fra Holland.

Som den eneste har Thilo (billedet herover/til højre) fra Backenscholzer Hof, et familieejet gårdmejeri i Nordtyskland, der udelukkende laver råmælksost, hele to oste med i finalen!

Finalen og de sidste 16

Sidst på dagen træder superjuryen til. 16 erfarne dommere skal foran et live publikum finde vinderen blandt finalisterne. Men først vælger hver dommer sin favorit blandt de 100 Super Gold oste.

En efter en bliver ostene vist frem, og dommerne smager endnu engang og giver point og en uddybende forklaring for deres valg.

De 16 finalister repræsenter de fleste ostetyper.

Den allerstørste overraskelse er ost nummer 7, som er en brunost (myseost), og hvor konferencieren i starten vist ikke en gang fortæller, hvilket land den kommer fra. Indtil det går op ham, at osten ikke kommer fra Norge, men fra Indien!

Stemningen i salen ændres markant, da den tredjesidste ost (nr. 14), som er den eneste norske ost i finalen, scorer hidtil flest point.

‘En rigtig god balance mellem mælk og blåskimmel’, siger en af dommerne, mens en anden kalder osten ‘den perfekte blåskimmelost, der både er sød og pikant på samme tid’.

Og vinderen er…

Journalisten fra norske TV2, der sidder ved siden af mig, er allerede på benene før vinderen udnævnes. Der er stor jubel, da Gangstad Gårdsysteris blåskimmelost med navnet Nidelven Blå udnævnes som Verdens Bedste Ost 2023/24. Hele teamet fra det lille mejeri er samlet i Trondheim denne aften, og Maren Gangstadt er tydeligt rørt, da hun under stor ståhej får overrakt trofæet. Hun har et halvt år tidligere overtaget driften af mejeriet efter sin svigermor.

Nidelven Blå er en halvfast blåskimmelost lavet på pasteuriseret mælk fra egne køer. Den fik Super Gold i 2019, og kan også bryste sig af andre priser gennem tiden.

Foto: Guild of Fine Food (Berre/Haakon Borgen) – billedet herover er taget få sekunder efter kåringen af vinderosten.

OsteVM

I alt var Norge repræsenteret med 293 oste fra 71 mejerier. Knap 54% eller 157 oste fik en pris (bronze, sølv, guld eller Super Gold). Danmark havde sendt et fåtal oste til konkurrencen og fik ingen priser med hjem.

Vil DU smage vinderosten og andre spændende oste fra norske gårdmejerier? Kom til ostesmagning i Birkerød mandag den 13. november. Læs mere her.

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 7. november 2023Categories: Osterejse, OstesmagningTags: , , , ,

2 Comments

  1. […] frostklar oktobermorgen efter OsteVM i Trondheim i 2023, havde jeg en aftale med Mona på Hitra Gårdsmat. Vi er i det sydlige Trøndelag, midt i Norge. […]

  2. […] hverdagen, tiden går, og det bliver ved intentionen. Sådan gik det imidlertid ikke, da jeg til OsteVM i Trondheim i oktober 2023 mødte […]

Skriv en kommentar