Snapse-eksperiment til påskens ostebord

Snaps til ostebordet

Påsken nærmer sig – og pludselig dukker snapsen op hist og her. Danskerne vender jo ellers ryggen til snapsen og foretrækker vin, hvilket jeg i øvrigt kan nikke genkendende til. I sidste uge mødte jeg dog en utroligt engageret snapsemand, der talte passioneret om at samle urter og lave snaps. Det gav mig lyst til at udforske snapsen i forhold til ostebordet – og kaste mig ud i et snapse-eksperiment.

Tiden til påske er som bekendt knap, og sneen ligger stadig over det meste – så jeg havde brug for en genvej, hvis snapsen skulle være klar i år: En snaps, som man kan lave på under et døgn (se opskrift nedenfor). Mens snapsen trak, blev æsken med de gamle Bodum dramglas fra 80’erne støvet af.

For flere hundrede år siden havde vi omkring 2.500 brænderier i Danmark. Brændevinen smagte ikke særligt godt, og man tilsatte derfor store mængder af kommen for at dominere smagen. Og ved at servere snapsen kold og drikke den i en mundfuld, ja, så var smagen både så lille og så hurtigt overstået som muligt. Sådan er det ikke i dag, hvor snapsene både er velsmagende og kan nydes varmere.

Resultatet af min første snaps? Faktisk meget godt. En sødlig og krydret snaps, som jeg tror vil gøre det godt til de stærkere oste. Dét bliver afprøvet i påsken.

Snaps til ostebordet

RUGBRØDSSNAPS
100 g pumpernickel, i grove tern
3 spsk blomsterhonning
2 spsk spidskommen (hele frø)
2 spsk fennikelfrø
70 cl mild snaps uden for meget smag

Kom brød, honning og krydderier i en skål og giv det 30 sekunder på maks. styrke i mikrobølgeovnen. Hæld snapsen over og dæk med plastfilm. Lad det trække i stuetemperatur i 12-24 timer. Filtrer og hæld op på flaske. Lad det stå køligt til bundfaldet har sat sig. Hæld forsigtigt over på en anden flaske uden at få bundfaldet med. Servér koldt.

 

Har du nogle erfaringer med ost og snaps? Del dem gerne her på bloggen!

PS. Ostene på billedet er i øvrigt emmental og gouda med pesto…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *