Snaps til ostebordet

Påsken nærmer sig – og pludselig dukker snapsen op hist og her. Danskerne vender jo ellers ryggen til snapsen og foretrækker vin, hvilket jeg i øvrigt kan nikke genkendende til. I sidste uge mødte jeg dog en utroligt engageret snapsemand, der talte passioneret om at samle urter og lave snaps. Det gav mig lyst til at udforske snapsen i forhold til ostebordet – og kaste mig ud i et snapse-eksperiment.

Tiden til påske er som bekendt knap, og sneen ligger stadig over det meste – så jeg havde brug for en genvej, hvis snapsen skulle være klar i år: En snaps, som man kan lave på under et døgn (se opskrift nedenfor). Mens snapsen trak, blev æsken med de gamle Bodum dramglas fra 80’erne støvet af.

For flere hundrede år siden havde vi omkring 2.500 brænderier i Danmark. Brændevinen smagte ikke særligt godt, og man tilsatte derfor store mængder af kommen for at dominere smagen. Og ved at servere snapsen kold og drikke den i en mundfuld, ja, så var smagen både så lille og så hurtigt overstået som muligt. Sådan er det ikke i dag, hvor snapsene både er velsmagende og kan nydes varmere.

Resultatet af min første snaps? Faktisk meget godt. En sødlig og krydret snaps, som jeg tror vil gøre det godt til de stærkere oste. Dét bliver afprøvet i påsken.

Snaps til ostebordet

RUGBRØDSSNAPS

100 g pumpernickel, i grove tern
3 spsk blomsterhonning
2 spsk spidskommen (hele frø)
2 spsk fennikelfrø
70 cl mild snaps uden for meget smag

Kom brød, honning og krydderier i en skål og giv det 30 sekunder på maks. styrke i mikrobølgeovnen. Hæld snapsen over og dæk med plastfilm. Lad det trække i stuetemperatur i 12-24 timer. Filtrer og hæld op på flaske. Lad det stå køligt til bundfaldet har sat sig. Hæld forsigtigt over på en anden flaske uden at få bundfaldet med. Servér koldt.

 

Har du nogle erfaringer med ost og snaps? Del dem gerne her på bloggen!

PS. Ostene på billedet er i øvrigt emmental og gouda med pesto…

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

21 Comments

 1. […] NEJ, den kan ikke laves nu og nydes denne påske. Til gengæld har jeg tidligere lavet denne snaps på 24 timer, og lige nu står en af Niels’ hurtige snapse og trækker – læs om den […]

 2. […] – og min egen snaps: […]

 3. […] Bladene på birketræerne i vores have har ikke foldet sig helt ud endnu, men jeg er klar. Klar til at kaste mig ud i snapseprojekt nummer to: Snaps lavet på birkeblade fra haven. (Det første eksperiment kan du se her). […]

 4. Niels Stærup 8. april 2013 at 20:47 - Reply

  Hvis man gerne vil vide mere om snapsebrygning, så har jeg den 9. juni 2013 lavet et spændende arrangement sammen med Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov, Bøgeskovvej 8, Holtug, 4660 Store Heddinge.

  Et brag af et arrangement, som starter kl. 10:00 og slutter kl. 15:00.
  I dette tidsrum vil vi gå en snapsetur i skoven, få noget godt at spise og slutte af med et snapseforedrag.

  Alt dette for kun 300,00 kr. – Det er helt vildt billigt.

  Tilmelding sker direkte til Traktørstedet, og pladserne er begrænset, så først til mølle princippet gælder.

  Se mere om arrangementet på deres hjemmeside.
  http://gjorslevboegeskov.dk/

  På glædeligt gensyn
  Snapsenørden Niels Stærup

  • Ostesnak 9. april 2013 at 05:53 - Reply

   Hej Niels,
   Det lyder som et meget spændende arrangement. Tak for din snapseentusiasme!!!!
   Mange ostehilsner Camilla

 5. fru Winther 4. april 2013 at 11:32 - Reply

  Mmm… den snaps skal jeg vist også prøve at brygge.
  Jeg har giftet mig ind i en snapseglad familie og blandt andet kvan og porsesnapse er både enkle at lave og utroligt velegnede til ost.

  Derudover lavede min svigerfar en bitter på urter og te. Den passer godt på cirka alt og er glimrende alternativ til hostesaft 🙂

  Gode hilsner

  • Ostesnak 4. april 2013 at 19:32 - Reply

   Og nu også hostesaft! 🙂 Jeg har vist endnu meget at lære udi snapsens verden…

   • fru Winther 8. april 2013 at 14:15 - Reply

    Jeg skal dele opskriften med dig, når jeg finder den. Så vidt jeg ved er det ikke besværligt. Og så har den fået hædrende omtale i Smag&Behag, da de havde snapsetema for nogle år siden 🙂

    • Ostesnak 8. april 2013 at 20:25 - Reply

     Gerne 🙂
     Der kommer også mere snaps på bloggen hen ad vejen, det er et spændende område, som jeg må udforske lidt mere.

 6. Bjørn Heidemann 2. april 2013 at 18:12 - Reply

  Absolut spændende opskrift, jeg vil give Niels Stærup ret i, at den skal jeg også prøve.
  Hvor har du den i øvrigt fra, det kan være, der er flere spændende ting fra den kant.
  På min hjemmeside har jeg omkring 200 opskrifter, – også en enkelt med rugbrød, men denneher skal prøves!!

  • Ostesnak 2. april 2013 at 20:09 - Reply

   Hej Bjørn,

   Sikke en spændende hjemmeside du har med (bl.a.) masser af opskrifter og viden om snaps. Min egen opskrift faldt jeg over for noget tid siden i et svensk madblad, men snapsen stod alene. Jeg synes, at den lød så interessant (og tilstrækkelig nem for en snapse-novice som mig), at jeg gemte den til rette lejlighed.
   Næste projekt må så absolut indebære at samle mine egne urter!!!
   Har du i øvrigt nogle gode erfaringer med snaps og ost?

   Mange ostehilsner, Camilla

 7. Niels Stærup 2. april 2013 at 13:20 - Reply

  Utrolig spændende snapseopskrift, som jeg helt sikkert skal prøve. Jeg laver en del kryddersnapse, som passer perfekt til alverdens oste. Når man nyder disse hjemmelavede kryddersnapse, så giver det ostenydelsen en ekstra dimension.

  • Ostesnak 2. april 2013 at 13:51 - Reply

   Det er jeg helt sikker på. Jeg glæder mig til at udforske og lære mere om snaps – også i forhold til ost.

 8. Vivi 26. marts 2013 at 20:10 - Reply

  Jeg tilslutter mig det med glassene – og sikken sjov kombination snapsen her har trukket på. En sjov idé 🙂

  …og jeg er meget begejstret for din osteblog – et skønt emne.

  • Ostesnak 26. marts 2013 at 23:36 - Reply

   Tak, Vivi. Forresten, udover gouda med chili har du nogle gode tips til ost og chili?
   Mange hilsner, Camilla

   • Vivi 27. marts 2013 at 06:05 - Reply

    Desværre er jeg ikke stødt på mange oste med chili, men det er jo altid skønt at lave sin egen friskost med chili og evt. lidt andet godt. Har man ikke lyst til det er det jo nemt at røre en købeversion op.

    I stedet bruger jeg at komme lidt hjemmelavet guf med chili oven på osten. Til påsken her har vi købt en stor Foume d’ambert som bliver spist med pæremostarda eller blommechutney, og en god roquefort får lidt figensylt med chili og kanel – den er og pæremostardaen er nu også gode venner med andre stærke oste. I går lavede jeg en tæt solbærgelé med habanero som da skal på en brie blandt andet 🙂

    • Ostesnak 27. marts 2013 at 08:45 - Reply

     Mmmm, det lyder bare godt!
     Jeg glæder mig til at følge din chiliblog – mon ikke opskrifterne kommer på?
     God påske til dig!

     • Vivi 27. marts 2013 at 09:59

      På nær solbær, så ligger de der allerede.

      Tak og i lige måde 🙂

     • Ostesnak 27. marts 2013 at 22:09

      Hej Vivi,
      De er fundet og skal afprøves ved lejlighed. Jeg har i øvrigt linket til din pæremostarda fra min facebookside.
      Mange hilsner Camilla

 9. Piskeriset 25. marts 2013 at 22:47 - Reply

  Snaps har jeg absolut ingen erfaringer med, men sikke nogle smukke og spændende glas! 🙂

  • Ostesnak 26. marts 2013 at 12:01 - Reply

   Glassene var faktisk på vej til et loppemarked. Men nu tror jeg, at de bliver 🙂

Skriv en kommentar