Del 4: En ged – osteoplevelser i Frankrig
Vi er omgivet af Chèvre. Der er simpelt hen gedeost over alt, selv på McDonalds kan man få burger med Chèvre. Så vi satte os for at følge sporet tilbage fra bord til jord og finde nogle geder og et gårdmejeri.
Ved hjælp af den glimrende hjemmeside Bienvenue a la Ferme fandt vi et gårdmejeri kun 25 km fra Pennautier. Heraf var de 12 km hårnålesving ad en smal vej gennem skov og vinmarker – først opad og derefter nedad. Vi mødte tre biler på strækningen og fandt den lille gård, der havde flere kilometer til nærmeste nabo.
”Jo vist, laver vi gedeost,” fortalte manden på stedet. Bare ikke lige nu, for vi var netop ramt ind i begyndelsen af deres sæson. Faktisk lige der, hvor gedekiddene kommer til verden og sætter mælkeproduktionen i gang. De små gedekid får deres mors mælk de første 10 dage, og dernæst bliver de taget fra, og mælken går til ost. Ude i stalden var to kid netop kommet til verden. Moderkage med hinder og blod lå stadig i halmen, mens den nybagte mor slikkede de to små, våde kid rene og tørre. Et andet kid var allerede flere timer gammelt og stavrede usikkert, men nysgerrigt rundt tæt på sin mor.
Disse kid var allerede gamle nok til ikke at være hos deres mor.
Osten fandt vi ikke her, men det gjorde vi til gengæld i rigelige mængder på Carcassones overdækkede marked.
Og senere satte vi tænderne i denne Chèvre Chaud:
Chèvre Chaud:
brødskiver
olivenolie
hvidløg
tomater blendet til tomatsauce
gedeost
Dryp brød med olivenolie og smør hvidløg på. Kom tomatsauce og gedeost på. Gratiner ved 200 grader i 8-10 minutter, gerne under grill de to sidste minutter.
Og da vi senere spiste middag hjemme hos en fransk familie kom dette ostefad på bordet (før desserten). Udover de genkendelige Emmental og Roquefort var der en fast ost af henholdsvis komælk, fåremælk og gedemælk. Samt honning, naturligvis.