Jeg hører til dem, der synes, at vekslende årstider er ret fint. Jeg nyder sommerens lys og varme, men jeg har også i det stille glædet mig til at tænde op i brændeovnen, finde uldtrøjerne frem – og ikke mindst: Tage hul på endnu en Mont d’Or-sæson 🙂

Grunden til at Mont d’Or er sæsonbestemt ligger i historien. Det var nemlig mængden af mælk, der bestemte, hvor store oste man kunne lave. Køerne gav rigeligt mælk, da de græssede på bjergengene om sommeren (og i øvrigt var det også mere praktisk med færre, store oste end mange små, når de skulle transporteres ned af bjerget). Så her lavede man oste som Comté. Vinterens mere sparsomme mælk rakte ikke til de store oste, og så kom Mont d’Or frem.

Sidste år skrev jeg om Mont d’Or bagt i ovn med hvidvin. I år har jeg fundet en anden tradition frem, nemlig Mont d’Or bagt med timian og hvidløg. Jeg har udeladt vinen denne gang – men man kan sagtens tilføje lidt vin. Hvidløget og timian klæder osten, som får en lidt krydret smag.

 

Mont d'Or med timian og hvidløg

MONT D’OR BAGT MED TIMIAN OG HVIDLØG
Ingredienser:

1 Mont d’Or ost
Stilke af timian
1 fed hvidløg i tynde skiver

Fjern al plastik fra osten. Lav små huller i osten og stik hvidløg og timianstilke i dem. Lav evt. et hul i midten og hæld lidt tør hvidvin i.
Bag osten ved 200 grader i ca. 20 minutter.

Server den varme og smeltede ost med kartofler, brød, charcuteri og grøntsager.

Her er osten netop kommet ud af ovnen. Jeg plejer at fjerne skorpen, som er lidt hård.

Mont d'Or bagt med timian og hvidløg

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

Skriv en kommentar