OSTEADVENTSKALENDER DEL 1
SPONSERET INDLÆG

Så blev det første søndag i advent, og jeg tager for femte gang hul på en ny adventskalender. Som altid en kalender med duft af ost!

Adventskalender-1

Og vi lægger ud med duften af dansk ost. Denne uge er præmien en pakke med fire oste fra Thise. Nedenfor kan du læse om ostene og se, hvordan du deltager. Men lad mig lige fortælle, at der er TRE ostepakker på højkant.

Oste fra Thise

Ost #1: Midsommerost

Midsommerost

Thises Midsommerost er lidt speciel på den måde, at den kun produceres én måned om året, nemlig 14 dage før og 14 dage efter sommersolhverv. Dvs. på den tid af året, hvor dagene er længst. Osten lagres i et halvt år, og præcis i dag (første advent) frigives den til salg. I denne mørke tid, hvor nætterne er længst, kan du måske smage de lyse sommernætter og det frodige græs? Osten er blød, lidt cremet og får mig til at glæde mig til sommer!

 

Ost #2: Grubelagret Rav Ost

Grubelagret Rav Ost

Thise har for nogle år siden taget Hjerm Kalkgrube i brug til at lagre ost. Det skete efter flere års forarbejde, der bl.a. inkluderede et samarbejde med en flagermusekspert for at sikre, at flagermusene i kalkgruben fik de mest optimale forhold, nu hvor de fik oste som naboer.

Det er ikke ukendt at lagre ost i grotter – tænk bare på roquefort, nogle gruyère og den spanske cabrales ost. Den konstante temperatur og fugtighed er nemlig noget nær optimale modningsforhold.

Rav Osten var en eksisterende ost hos Thise, som man nu prøvede at modne i kalkgruben. På grund af den høje luftfugtighed på ca. 98%, kan osten ikke smide så meget vand og derfor bliver konsistensen blødere og mere cremet. Smagen bliver mere intens og dyb. Osten er lidt knasende og lidt fugtig. Jeg kommer til at tænke på smagfulde oste som grottelagret gruyère.

Ost #3: Grubelagret Blå Kornblomst (Blå Grubé)

Grubelagret Kornblomst

Ud af kalkgruben kommer også Blå Grubé. Igen modnes osten anderledes, end hvis den lå på et almindeligt ostelager. Mere fugt i ostemassen giver en særdeles cremet ost, der næsten smelter på tungen. Smagen er intens og pikant, men har også lidt sødme over sig.

Ost #4: Fyrmester

Fyrmester

Lagring betyder meget for en ost, og her har vi faktisk Vesterhavsosten modnet i mindst et år (hvor den normalt er modnet i mindst 30 uger). Den ekstra tid giver osten en mere intens og lagret smag, masser af knasende proteinkrystaller, og gør den lidt mere smuldrende.

I år vandt osten Mejeribrugets Gourmetpris ved International Food Contest-messen i Herning. Jeg havde fornøjelsen af at være en af dommerne, der udelukkende skulle tænke på smag og helhedsoplevelsen – og her kom osten altså helt til tops.

Sådan deltager du!

Kunne du tænke dig at smage disse oste, skal du fortælle mig hvor mange af de fire oste (Midsommerost, Grubelagret Rav Ost, Grubelagret Blå Kornblomst og Fyrmester) er lagret i kalkgrube?  Skriv dit svar nedenfor. Du kan også deltage på facebook og instagram (herved øger du dine vinderchancer, men du kan dog kun deltage én gang hver sted).

Jeg trækker de tre vindere lørdag den 9. december, og vinderne får direkte besked (og bliver også nævnt på bloggen / facebook / instagram).

Fortsat god første søndag i advent!

Adventskalender-1

 

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Skriv en kommentar