Pærechutney til ost

Chutney til ost – prikken over i’et?

Nogle ting smager af så meget i sig selv, at det er helt synd at servere alt muligt til. Sådan har jeg det ofte med ost. En blåskimmelost kan have forskellige nuancer af skimmelsmag, pikant og salt på samme tid, føles cremet og blød mod ganen og samtidig ‘kradse’ lidt i smagsløgene. En skefuld ellers velsmagende kompot kan nemt overdøve alle disse fine nuancer.
En god moden og veltempereret ost, en skive helt enkelt brød og så et glas god, kølig hvidvin med syrlighed og friskhed (eller hvad der nu passer til den konkrete ost) – ja, så behøver jeg egentlig ikke så meget mere. Det skulle da lige være godt selskab… 🙂

Pærechutney til ost

Men indimellem støder jeg på en chutney, kompot eller andet tilbehør, der bare passer godt til ost, og gør smagsoplevelsen større. Sådan er netop denne chutney med pære og ingefær. Der er lidt spræl i, så den passer bedst til en ost, der smager af noget.

Pærechutney med ingefær og chili

2 pærer
75 g farin
3 kviste timian
1 chili, skåret i skiver
2 cm ingefær, finthakket
1 økologisk citron, skal og saft
1 lime, saft
1 tsk salt
60 g rosiner

Skræl pærerne og skær dem i tern. Kom farin, timian, chili, ingefær, citronskal samt saft fra citron og lime i en gryde. Rør godt og kog op. Tag gryden af varmen og vend pæreternene og salt i. Kog op igen. Tag gryden af varmen og vend rosinerne i. Afkøl og server til en ost med masser af smag.

Pærechutney til ost Pærechutney til ost

Hvordan har du det med tilbehør til ost? Hvad er i høj kurs hos dig? Og hvad er absolut ‘no-go’?

6 kommentarer

  1. uh dét skal SÅ meget prøves!

    Jeg er også vild med lidt sødt til blåskimmel, og pt. har vi store mængder brombærsyltetøj og stikkelsbærmarmelade i skabene. Dem synes jeg er gode, for de har også en smule syre.

    På en pænere restaurant fik jeg engang tilbudt sherry til min ostetallerken. Først troede jeg tjeneren var flabet og satte mig i kategorien med damer med blåt hår, men det var SÅ vanvittigt godt. En meget gammel, ret tyk og sød sherry var sublim til ostene. Det kan jeg kun anbefale at teste engang 🙂

    • Det vil jeg gerne tro, for når nu vi er ved det med sherryen, så er portvin jo også ret godt til de blå oste (og ikke bare til Stilton)… Jeg har faktisk lavet nogle syltede stikkelsbær, som jeg ikke helt kan matche med den rigtige ost (og de er derfor heller ikke røget på bloggen endnu). Tror jeg vil give det endnu et shot nu! Men del gerne dine erfaringer – for det er jeg lidt nysgerrig på at høre om…

      • Stikkelsbærmarmeladen som jeg elsker er her:
        http://winthermad.wordpress.com/2013/08/19/3-x-marmelade/

        Den er virkeligt god til ost, både skimmel og gul ost.
        Den mørke rabarber har lidt det, som en solid portvin eller sherry også har: en mørk dybde. Det er jeg vild med.

        Og så har jeg lavet blommechutney. Opskrift kommer snart på bloggen. Og den er god med en seriøs fuldfed gul ost. Den sparker til det fede og runde, uden at overdøve.

        Det kunne være sjovt at hvis du lavede en osteudfordring, hvor du valgte nogle oste ud og læserne kunne sende bud på tilbehør 🙂

        • Kære fru Winther,
          Tak for at dele din opskrift. lyder skønt med stikkelsbær og æbler sammen – den vil jeg have i mente til næste år. Glæder mig også til din blommechutney. Jeg forsøgte mig her sidste år (et af de allerførste blogindlæg): http://ostesnak.dk/2012/ost-i-selskab-med-blommechutney/

          Super idé med en osteudfordring – det vil jeg komme tilbage til!

          Mange glade ostehilsner, Camilla

  2. Til de bløde, milde oste spiser jeg sjældent tilbehør, men til de stærkere oste – især blåskimmel – skal jeg helst have lidt tilbehør. Hvis osten er mediumstærk, er lidt peberfrugt fint, men jo stærkere osten er, des sødere vil jeg have tilbehøret 🙂

    • Tak for dit input. Jeg er enig med dig i, at de blå oste med deres salte og kraftige smag passer så godt til noget sødligt tilbehør.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*